Článek
1. Odstranit ze stravy rostlinné oleje ze semen
Rostlinné oleje jako slunečnicový, kukuřičný či sezamový jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které podle Naulta stojí za záněty v těle, které pak často stojí za mnohými srdečními nemocemi a rakovinou.
Podle lékařů ale nestačí hledět jen na obsažené omega-6 mastné kyseliny. Důležité je, v jakém poměru se vyskytují společně s omega-3 kyselinami. Například řepkový olej má z běžných olejů nejvhodnější složení mastných kyselin. Obsahuje asi 8 % nasycených mastných kyselin, okolo 10 % omega-3 kyselin a 20 % omega-6 mastných kyselin. Na rozdíl od Justina Naulta si tak nemyslí, že je dobré tento olej ze svého jídelníčku vyřadit.
Podle nich, chcete-li zlepšit poměr omega-3 mastných kyselin k omega-6 mastným kyselinám, jezte více omega-3, ne méně omega-6 mastných kyselin, protože i ty mají své přednosti. Snižují škodlivý LDL cholesterol a posilují ochranný HDL a zároveň pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou tím, že zlepšují citlivost těla na inzulin.
Nault nicméně trvá na svém a doporučuje i tento olej při vaření raději nahradit máslem. Podle něj totiž i tento olej ničí metabolismus.
Kdy jsou tuky zdravé

2. Dostatečné množství bílkovin
Další radou Naulta je, aby každý do svého jídelníčku zařadil 1 gram bílkovin na půl kilogramu ideální tělesné hmotnosti. Pokud tedy vážíte 70 kg, pak byste měli denně sníst alespoň 140 g bílkovin.
Standardně je přitom doporučováno konzumovat 0,8-1,2 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti a při hubnutí 1,5 g na kg optimální hmotnosti. (Při 70 kg byste tak měli při hubnutí zkonzumovat 105 g bílkovin).
Zvýšené množství bílkovin ve stravě zrychlí metabolismus, sníží chuť k jídlu a zároveň reguluje některé hormony.
3. Jezte jen plnohodnotné potraviny
Poslední rada od Naulta je vyměnit zpracované potraviny za ty plnohodnotné. Což potvrzuje i studie publikovaná v časopise Nature Communications, podle níž tělo reaguje jinak na kalorie z potravin, které mají vysoký obsah vlákniny, než na vysoce zpracované potraviny. Tělo tedy spaluje více, když jíte celé potraviny než zpracované, i když jíte stejný počet kalorií.
Kofein může pomoci snížit tělesný tuk i riziko cukrovky

Pět důvodů, proč nevidíte žádné výsledky, i když pravidelně cvičíte

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky pro zdravou stravu a diety