Článek
Těsto na pravou italskou pizzu podle Andrea Eniho, šéfkuchaře restaurace "U Itala"
INGREDIENCE:
Na těsto
- 1 kg hladké mouky 00
- 20 g soli
- 10 g droždí
- 1 polévková lžíce extra panenského oleje
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 600 ml (vlažné) vody
POSTUP:
- Z droždí a vody si udělejte kvásek a nechte vykynout na teplém místě.
- Do kuchyňského robota dejte mouku, přidejte kvásek a začněte míchat.
- Postupně přidejte olej a na závěr sůl.
- Míchejte ještě cca 5 minut (maximálně však až 20 minut) a stroj zastavte. Těsto nechejte ležet alespoň 5 minut ve stroji.
- Těsto vyjměte, dejte na stůl, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte hodinu kynout.
- Těsto si poté můžete rozdělit na 250g kousky a vytvořit z nich kuličky (italský výraz pro tento tvar je „pallini”) a nechejte ještě cca dvě hodiny odpočívat pod vlhkou utěrkou.
- Nastavte troubu na nejvyšší možnou teplotu (zhruba okolo 300 stupňů).
- Připravte si rajčatovou omáčku, kterou dochuťte solí, bazalkou a kapkou extra panenského olivového oleje.
- Navrch pokládejte obložení podle chuti a můžete začít péct. Čím teplejší trouba je, tím bude pizza rychleji upečená.
Recept na špaldovou pizzu podle Patris a Stanleyho z blogu "We lift together"
POČET PORCÍ: 2 kusy
INGREDIENCE:
Na těsto
- 250 g hladké špaldové mouky
- 140 ml vody
- 35 ml olivového oleje
- 11 g sušeného droždí
- 1 čajová lžíce soli
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
Na omáčku
- pasírovaná rajčata (kostky)
- 1 stroužek česneku
- špetka oregana
- špetka pepře
Na oblohu
- mozzarella
- bazalkové pesto
- čerstvá bazalka
POSTUP:
- Do misky dejte vodu a droždí a připravte si kvásek.
- Po pár minutách přidejte zbylé ingredience na těsto (mouku, olivový olej, sůl, oregano), důkladně promíchejte a nechte kynout cca 40 minut.
- Po vykynutí si těsto vyndejte na pomoučený vál, rozdělte na dvě části a vytvarujte kruh.
- Pasírovaná rajčata dejte do menšího hrnce a na mírném ohni z nich nechte odpařit vodu.
- Až budou zredukována, přidejte oregano, sůl, pepř a prolisovaný česnek.
- Promíchejte a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí potřete na připravené těsto a poklaďte hrubé kousky mozzarelly.
- Dejte péct na co nejvyšší teplotu, nechte troubu dlouho předehřát, ať je maximálně horká.
- Pečte cca 10 minut. Hotovou pizzu přelijte pestem a ozdobte čerstvou bazalkou.
Cuketové těsto na pizzu bez mouky
POČET PORCÍ: 2 kusy
INGREDIENCE:
Na těsto
- 3 menší cukety
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- lžička oregana
- 50 g parmezánu
Na oblohu
- rajčatová omáčka
- mozzarella či jiný sýr
- čerstvá bazalka
POSTUP:
- Cukety nastrouhejte najemno, dejte do mísy, posypejte lžičkou soli a nechte 10 minut odležet.
- Když cukety pustí vodu, dejte dužinu do plátýnka a vymačkejte z ní všechnu vodu.
- Poté vsypte cuketu opět do mísy a přidejte vajíčko, prolisovaný česnek, pepř, oregano a nastrouhaný parmezán.
- Z těsta vytvarujte na plechu s pečicím papírem 2 velké placky, které rukama pořádně upěchujte.
- Pečte při 200 °C dvacet minut, dokud okraje pizzy nezezlátnou.
- Upečenou pizzu potřete rajčatovou omáčkou ochucenou solí, oreganem a prolisovaným česnekem, navrch pak dejte sýr, a ještě na několik minut pizzu vraťte do trouby, dokud se sýr nerozteče.
Může se vám hodit na Zboží.cz: