Hlavní obsah

Tři až pět šálků kávy denně může stát za vyšší hladinou cholesterolu

Káva má celou řadu benefitů, přesto u některých lidí může mít vyšší vypité množství neblahé dopady na hladinu cholesterolu. Alespoň to tvrdí nejnovější norská studie, kterou zveřejnila agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Vyšší hladina cholesterolu hrozí častěji milovníkům espressa.

Článek

Norští vědci zkoumali data 21 000 lidí nad 40 let, kteří pravidelně konzumovali několik šálků kávy denně. Ačkoliv poznamenávají, že souvislost mezi pohlavím, typem kávy a mírou cholesterolu vyžaduje další výzkum, došli k závěru, že u lidí, kteří pili tři až pět šálků espressa denně, byla výrazně větší pravděpodobnost, že budou mít zvýšený cholesterol.

Pravděpodobnost byla vyšší u mužů než u žen. U těch se naopak projevil vyšší cholesterol, pokud pravidelně pily větší objem filtrované kávy.

Zvýšení bylo nicméně významnější u mužů, kteří pili espresso než u žen, které pily filtrovanou kávu.

U instantní kávy ke zvýšení cholesterolu nedocházelo

Káva připravovaná překapáváním nebo pomocí konvičky na french press podle vědců prokázala obdobné zvýšení cholesterolu u obou pohlaví. Mezi pitím instantní kávy a vyšším cholesterolem naopak žádnou spojitost výzkumníci nenašli.

Káva a její pozitivní vliv na zdraví, kdy ji ideálně pít a jaké druhy

Zdraví

„Nejdůležitější poznatek je, že byla zjištěna významná souvislost mezi konzumací espressa a mírou cholesterolu,“ píší autoři.

„Kvůli vysoké konzumaci kávy (v populaci) mohou mít i malé zdravotní účinky velké dopady na celkové zdraví.“

Farmakolog Dipender Gill ze St George's University of London však k norské studii dodává, že pozorované rozdíly mohou být způsobeny nesouvisejícími faktory a nabádá k opatrnosti při čtení závěrů studie.

Un espresso. Italové chtějí dostat na UNESCO popíjení kávy

Cestování

„Lidé, kteří preferují určitý typ kávy, mohou mít i jiný typ zvyků a životního stylu, který ovlivňuje míru jejich cholesterolu,“ říká vědec.

Související témata:

Výběr článků

Načítám