Článek
Norští vědci zkoumali data 21 000 lidí nad 40 let, kteří pravidelně konzumovali několik šálků kávy denně. Ačkoliv poznamenávají, že souvislost mezi pohlavím, typem kávy a mírou cholesterolu vyžaduje další výzkum, došli k závěru, že u lidí, kteří pili tři až pět šálků espressa denně, byla výrazně větší pravděpodobnost, že budou mít zvýšený cholesterol.
Pravděpodobnost byla vyšší u mužů než u žen. U těch se naopak projevil vyšší cholesterol, pokud pravidelně pily větší objem filtrované kávy.
Zvýšení bylo nicméně významnější u mužů, kteří pili espresso než u žen, které pily filtrovanou kávu.
U instantní kávy ke zvýšení cholesterolu nedocházelo
Káva připravovaná překapáváním nebo pomocí konvičky na french press podle vědců prokázala obdobné zvýšení cholesterolu u obou pohlaví. Mezi pitím instantní kávy a vyšším cholesterolem naopak žádnou spojitost výzkumníci nenašli.
Káva a její pozitivní vliv na zdraví, kdy ji ideálně pít a jaké druhy
„Nejdůležitější poznatek je, že byla zjištěna významná souvislost mezi konzumací espressa a mírou cholesterolu,“ píší autoři.
„Kvůli vysoké konzumaci kávy (v populaci) mohou mít i malé zdravotní účinky velké dopady na celkové zdraví.“
Farmakolog Dipender Gill ze St George's University of London však k norské studii dodává, že pozorované rozdíly mohou být způsobeny nesouvisejícími faktory a nabádá k opatrnosti při čtení závěrů studie.
Un espresso. Italové chtějí dostat na UNESCO popíjení kávy
„Lidé, kteří preferují určitý typ kávy, mohou mít i jiný typ zvyků a životního stylu, který ovlivňuje míru jejich cholesterolu,“ říká vědec.