Článek
Krkonošské kyselo
INGREDIENCE
- 200 g chlebového kvásku
- 20 g sušených hub
- 2 vejce
- 50 g cibule
- 50 g másla
- 400 g brambor
- špetka kmínu
- 2 kávové lžičky soli
- sůl, pepř
POSTUP:
- Sušené houby namočte na 10 minut do hrnku s vlažnou vodou, aby změkly. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a nasypejte do litru vařící vody spolu se solí, pepřem, kmínem a namočenými houbami.
- Rozmíchejte chlebový kvásek v troše vlažné vody. Používáme chlebový kvásek od pekaře, který je už v kašovité formě. Pokud nemáte možnost ho takto koupit, prodává se i sušený. Tam je ale potřeba počítat s tím, že ho musíme namočit dopředu alespoň na hodinu, nejlépe den předem.
- Připravený kvásek přimíchejte do hrnce k ostatním ingrediencím. Za občasného míchání vařte přibližně půl hodiny. Nadrobno nakrájenou cibuli usmažte na másle dozlatova.
- Do cibule rozklepněte syrová vejce a zlehka promíchejte. Vejce nesmažte, mají zůstat částečně syrová. Zamíchejte je do polévky a krátce povařte.
Borůvkový knedlík s borůvkovou omáčkou
INGREDIENCE
Na knedlíky
- 400 g polohrubé mouky
- 15 g cukru krupice
- 40 g čerstvého droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 200 g borůvek
- špetka soli
K podávání
- 200 g borůvek
- 1/2 citronu
- 20 g cukru krupice
- 1 kávová lžička bramborového škrobu
- 320 g tvarohu na strouhání
- 120 g másla
- cukr moučka na posypání
POSTUP:
- Ve velké míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypejte trochou cukru, přilijte část vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
- Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
- Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, každý vyválejte na placičku a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte dalších 15 minut kynout.
- Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte je přibližně 5 minut z jedné a asi 3 minuty z druhé strany. Můžete je uvařit i v páře, trvá to přibližně 15 minut. Knedlíky po uvaření propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
- Omáčka: dejte do kastrůlku borůvky, šťávu z půlky citronu a cukr, nechte zavařit, mezitím si rozmíchejte škrob s trochou vody a dejte rozpustit máslo.
- Do vroucích borůvek postupně přilévejte rozmíchaný škrob, míchejte. Při podávání knedlík roztrhněte uprostřed, přelijte omáčkou, zasypte nastrouhaným tvarohem, posypte cukrem a vše ještě zalijte rozpuštěným máslem.
Vepřová panenka s cuketovými špagetami
INGREDIENCE
- 600 g vepřové panenky
- 12 plátků pancetty
- stroužek česneku
- olej na potření medailonků
- 250 g řapíkatého celeru
- 600 g mladé cukety
- 1 chilli paprička
- 80 g másla
- sůl, pepř
POSTUP:
- Očištěnou vepřovou panenku nakrájejte na 12 medailonků, každý omotejte plátkem pancetty, lehce potřete olejem a dejte na 15 minut odpočinout do lednice.
- Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na nudličky. Chilli papričku bez semínek nakrájejte na nudličky, česnek rozdrťte nožem a lehce přesekejte.
- Cuketu škrabkou, která tvoří nudličky, nastrouhejte na dlouhé proužky (špagety). Nestrouhejte celou, ale jen do okamžiku, než se začnou ukazovat semínka na středu. Střed cukety by se při restování rozpadl a nevytvořil by špagety.
- Medailonky osolte a opepřete. Opečte je, z každé strany přibližně 4 minuty.
- Na rozpuštěném másle lehce orestujte chilli, česnek a řapíkatý celer, přidejte cuketové špagety, osolte, promíchejte a směs restujte ještě 2 minuty. Cuketa by měla zůstat křupavá.
- Špagetovou směs stočte na talíř a navrch položte medailonky z panenky.
Krakonošovy bramboráčky prokládané směsí z lesních hub
INGREDIENCE
Na bramboráky
- 600 g brambor
- 150 g cukety
- 2 vejce
- 150 g hl. mouky
- 100 g uzeného eidamu
- 2 polévkové lžíce majoránky
- špetka drceného kmínu
- sůl, pepř, olej na smažení
Na směs hub
- 500 g čerstvých hub
- 1 střední cibule
- 150 g lahůdkové cibulky
- 150 g másla
- 50 ml bílého vína
- sůl, pepř, drcený kmín
POSTUP:
- Oloupané syrové brambory, cuketu a sýr nastrouhejte. Vodu z brambor částečně slijte. Ochuťte solí, pepřem a kmínem, přidejte vejce, majoránku a mouku tak, aby těsto nebylo tuhé. Můžete přimíchat i stroužek utřeného česneku.
- Do oleje rozpáleného na pánvi pokládejte lžící bramborovou směs, hromádku vždy rozetřete na tenkou placku. Bramboráčky osmažte po obou stranách dozlatova, hotové pokládejte na ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
- Očištěné houby nakrájejte na kostky, cibuli najemno. Rozpusťte 2/3 másla, přidejte nakrájenou cibuli, houby, sůl a pepř, kmín a poduste.
- Přibližně po třech minutách zalijte vínem a nechte částečně svařit, poté stáhněte z plotny a do směsi zamíchejte zbylé máslo.
- Při servírování prokládejte bramboráčky směsí hub.