Hlavní obsah

Tradiční recepty z Krkonoš

Právo, Vendula Presserová

Krkonošskou tradicí vás provede Jiří Švestka, Executive Chef hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. A něco moc dobrého ze svého moderního receptáře k tradičním receptům ještě přidá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Krkonošské kyselo

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g chlebového kvásku
  • 20 g sušených hub
  • 2 vejce
  • 50 g cibule
  • 50 g másla
  • 400 g brambor
  • špetka kmínu
  • 2 kávové lžičky soli
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Sušené houby namočte na 10 minut do hrnku s vlažnou vodou, aby změkly. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a nasypejte do litru vařící vody spolu se solí, pepřem, kmínem a namočenými houbami.
  • Rozmíchejte chlebový kvásek v troše vlažné vody. Používáme chlebový kvásek od pekaře, který je už v kašovité formě. Pokud nemáte možnost ho takto koupit, prodává se i sušený. Tam je ale potřeba počítat s tím, že ho musíme namočit dopředu alespoň na hodinu, nejlépe den předem.
  • Připravený kvásek přimíchejte do hrnce k ostatním ingrediencím. Za občasného míchání vařte přibližně půl hodiny. Nadrobno nakrájenou cibuli usmažte na másle dozlatova.
  • Do cibule rozklepněte syrová vejce a zlehka promíchejte. Vejce nesmažte, mají zůstat částečně syrová. Zamíchejte je do polévky a krátce povařte.

Borůvkový knedlík s borůvkovou omáčkou

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na knedlíky

  • 400 g polohrubé mouky
  • 15 g cukru krupice
  • 40 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 200 g borůvek
  • špetka soli

K podávání

  • 200 g borůvek
  • 1/2 citronu
  • 20 g cukru krupice
  • 1 kávová lžička bramborového škrobu
  • 320 g tvarohu na strouhání
  • 120 g másla
  • cukr moučka na posypání

POSTUP:

  • Ve velké míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Udělejte do směsi důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypejte trochou cukru, přilijte část vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
  • Poté přilijte zbylé mléko, přidejte vejce a vypracujte těsto. Nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, každý vyválejte na placičku a naplňte borůvkami, vytvarujte do knedlíku a nechte dalších 15 minut kynout.
  • Poté knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte je přibližně 5 minut z jedné a asi 3 minuty z druhé strany. Můžete je uvařit i v páře, trvá to přibližně 15 minut. Knedlíky po uvaření propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
  • Omáčka: dejte do kastrůlku borůvky, šťávu z půlky citronu a cukr, nechte zavařit, mezitím si rozmíchejte škrob s trochou vody a dejte rozpustit máslo.
  • Do vroucích borůvek postupně přilévejte rozmíchaný škrob, míchejte. Při podávání knedlík roztrhněte uprostřed, přelijte omáčkou, zasypte nastrouhaným tvarohem, posypte cukrem a vše ještě zalijte rozpuštěným máslem.

Vepřová panenka s cuketovými špagetami

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g vepřové panenky
  • 12 plátků pancetty
  • stroužek česneku
  • olej na potření medailonků
  • 250 g řapíkatého celeru
  • 600 g mladé cukety
  • 1 chilli paprička
  • 80 g másla
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Očištěnou vepřovou panenku nakrájejte na 12 medailonků, každý omotejte plátkem pancetty, lehce potřete olejem a dejte na 15 minut odpočinout do lednice.
  • Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na nudličky. Chilli papričku bez semínek nakrájejte na nudličky, česnek rozdrťte nožem a lehce přesekejte.
  • Cuketu škrabkou, která tvoří nudličky, nastrouhejte na dlouhé proužky (špagety). Nestrouhejte celou, ale jen do okamžiku, než se začnou ukazovat semínka na středu. Střed cukety by se při restování rozpadl a nevytvořil by špagety.
  • Medailonky osolte a opepřete. Opečte je, z každé strany přibližně 4 minuty.
  • Na rozpuštěném másle lehce orestujte chilli, česnek a řapíkatý celer, přidejte cuketové špagety, osolte, promíchejte a směs restujte ještě 2 minuty. Cuketa by měla zůstat křupavá.
  • Špagetovou směs stočte na talíř a navrch položte medailonky z panenky.

Krakonošovy bramboráčky prokládané směsí z lesních hub

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na bramboráky

  • 600 g brambor
  • 150 g cukety
  • 2 vejce
  • 150 g hl. mouky
  • 100 g uzeného eidamu
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • špetka drceného kmínu
  • sůl, pepř, olej na smažení

Na směs hub

  • 500 g čerstvých hub
  • 1 střední cibule
  • 150 g lahůdkové cibulky
  • 150 g másla
  • 50 ml bílého vína
  • sůl, pepř, drcený kmín

POSTUP:

  • Oloupané syrové brambory, cuketu a sýr nastrouhejte. Vodu z brambor částečně slijte. Ochuťte solí, pepřem a kmínem, přidejte vejce, majoránku a mouku tak, aby těsto nebylo tuhé. Můžete přimíchat i stroužek utřeného česneku.
  • Do oleje rozpáleného na pánvi pokládejte lžící bramborovou směs, hromádku vždy rozetřete na tenkou placku. Bramboráčky osmažte po obou stranách dozlatova, hotové pokládejte na ubrousky, které odsají přebytečný tuk.
  • Očištěné houby nakrájejte na kostky, cibuli najemno. Rozpusťte 2/3 másla, přidejte nakrájenou cibuli, houby, sůl a pepř, kmín a poduste.
  • Přibližně po třech minutách zalijte vínem a nechte částečně svařit, poté stáhněte z plotny a do směsi zamíchejte zbylé máslo.
  • Při servírování prokládejte bramboráčky směsí hub.
Související témata:

Související články

Žampiony na čtyři způsoby

Dají se připravit na spoustu způsobů a nikdy nezklamou. O tom vás dnes přesvědčí executive chef Hotelů Akademie Petr Svoreň. Žampionové pochoutky přichystal...

Netradiční recepty se šumivým vínem

Sekt je tím pravým nápojem k slavnostnímu přípitku i k posezení s přáteli. Ale nejen to. Méně tradiční, ale o to zajímavější využití najdeme pro šumivá vína...

Výběr článků

Načítám