Článek
Minimálně průmyslově zpracované potraviny si uchovávají většinu nutričních a fyzikálních vlastností, tudíž našemu zdraví neškodí. Ve větší míře obsahují ovoce a zeleninu, případně nejrůznější semínka, ořechy, obiloviny či ryby. Nemusí jít přitom vždy o čerstvé potraviny, řadí se sem i např. mražené ovoce a zelenina, ale i konzervy tuňáka ve vlastní šťávě či fazolí a rajčat.
V některých případech sem lze řadit i některé obiloviny, krekry, máslo, jogurty či mléko obohacené vápníkem a vitamínem D.
Problémové jsou ale procesované potraviny, které vznikají změnou chemické a biologické struktury přírodních potravin. Výživové látky jsou zde nahrazovány nejrůznějšími ochucovadly, barvivy a konzervanty.
Jedná se tedy o potraviny vysoce průmyslově zpracované a nejčastěji mezi ně řadíme:
- Sycené nápoje
- Sladké či slané balené potraviny
- Zmrzlinu připravovanou z prášku
- Sladkosti
- Margaríny a kupované pomazánky
- Balené pečivo, koláče
- Kupované obilné tyčinky
- Ovocné aromatické nápoje
- Kakaové nápoje
- Instantní omáčky, polévky a dezerty
- Bujony
- Práškové přípravky na hubnutí včetně obohacených jídel (proteinové polévky, kaše apod.) a náhražek jídel
- Předem připravené pizzy, těstoviny a koláče
- Drůbeží i rybí nugety či prsty
- Klobásy, ale i párky a další uzeniny
- Burgery
Většina těchto potravin je jednoduchá na dohotovení a je u nich zapotřebí mnohem kratší doba na přípravu.
„Nicméně toto všechno neznamená, že si některou z těch věcí jednou za čas nemůžete dopřát. Jde zejména o to, aby netvořily základ jídelníčku, aby byly jeho pouhým doplňkem,” uzavírá téma pro CNN odbornice na výživu Lisa Drayerová.
Může se vám hodit na Seznamu: