Hlavní obsah

Toužíte žít déle? Vyhněte se těmto potravinám

Novinky, das

Častá konzumace průmyslově zpracovaných potravin zkracuje život, a to velmi podobně jako kouření či nedostatek pohybu. Přesto je produkce těchto potravin neustále na vzestupu. Je to dáno i tím, že mnoho z těchto výrobků se tváří jako zdravé a dietní.

Foto: Profimedia.cz

Vysoce průmyslově zpracovaná jídla jsou veškerá instantní, včetně práškových jídel z nejrůznějších dietních systémů.

Článek

Minimálně průmyslově zpracované potraviny si uchovávají většinu nutričních a fyzikálních vlastností, tudíž našemu zdraví neškodí. Ve větší míře obsahují ovoce a zeleninu, případně nejrůznější semínka, ořechy, obiloviny či ryby. Nemusí jít přitom vždy o čerstvé potraviny, řadí se sem i např. mražené ovoce a zelenina, ale i konzervy tuňáka ve vlastní šťávě či fazolí a rajčat.

V některých případech sem lze řadit i některé obiloviny, krekry, máslo, jogurty či mléko obohacené vápníkem a vitamínem D.

Problémové jsou ale procesované potraviny, které vznikají změnou chemické a biologické struktury přírodních potravin. Výživové látky jsou zde nahrazovány nejrůznějšími ochucovadly, barvivy a konzervanty.

Foto: Profimedia.cz

Za procesované potraviny jsou považovány i mražené drůbeží nugety či rybí prsty.

Jedná se tedy o potraviny vysoce průmyslově zpracované a nejčastěji mezi ně řadíme:

  • Sycené nápoje
  • Sladké či slané balené potraviny
  • Zmrzlinu připravovanou z prášku
  • Sladkosti
  • Margaríny a kupované pomazánky
  • Balené pečivo, koláče
  • Kupované obilné tyčinky
  • Ovocné aromatické nápoje
  • Kakaové nápoje
  • Instantní omáčky, polévky a dezerty
  • Bujony
  • Práškové přípravky na hubnutí včetně obohacených jídel (proteinové polévky, kaše apod.) a náhražek jídel
  • Předem připravené pizzy, těstoviny a koláče
  • Drůbeží i rybí nugety či prsty
  • Klobásy, ale i párky a další uzeniny
  • Burgery

Většina těchto potravin je jednoduchá na dohotovení a je u nich zapotřebí mnohem kratší doba na přípravu.

„Nicméně toto všechno neznamená, že si některou z těch věcí jednou za čas nemůžete dopřát. Jde zejména o to, aby netvořily základ jídelníčku, aby byly jeho pouhým doplňkem,” uzavírá téma pro CNN odbornice na výživu Lisa Drayerová.

Může se vám hodit na Seznamu:

Související články

Koření, které podporuje zdraví a dlouhověkost

Různé druhy koření jsou nejčastěji přidávány do rozličných pokrmů pro zlepšení či zvýraznění chuti či vůně. Od dávných dob jsou ale také mnohé z nich využívány...

Výběr článků

Načítám