Článek
Umělá sladidla jsou výbornou alternativou cukru pro lidi s diabetem, kteří potřebují mít pod kontrolou hladinu cukru v krvi (glykémie). Jejich výhodou totiž je, že po jejich konzumaci se glykémie nezvyšuje.
I z tohoto důvodu je ovšem často konzumují i lidé, kteří touží zhubnout. Často je navíc obsahují i nejrůznější koktejly určené přímo pro hubnutí.
Podle nejnovější vědecké studie zveřejněné v magazínu JAMA Network Open to ale není vůbec správný krok. A to především kvůli tomu, že po jejich konzumaci dochází k větší chuti k jídlu, lidé pak často zkonzumují víc, než když si dopřejí jako sladidlo klasický cukr. Nejmarkantnější je to přitom u obézních jedinců a žen.
Umělá sladidla mohou být pro naše zdraví nebezpečnější než klasický cukr
Umělá sladidla mají totiž vliv na pokles hormonů regulujících chuť k jídlu.
„Náš výzkum ukázal, že náhradou klasického cukru umělými sladidly si zejména ženy a obézní mohou během hubnutí spíš ublížit. Kvůli větší chuti k jídlu je větší pravděpodobnost, že zkonzumují víc jídla, než by tomu bylo bez konzumace umělých sladidel,” upozorňuje autorka studie Kathleen Pageová.
Může se vám hodit na Seznamu: