Článek
Podle Sunila Kochhara by mohl tento objev přispět k léčbě některých typů obezity tím, že by se pacientům změnila střevní mikroflóra a tím i snížilo nutkání k přejídání.
Doktor Kochhar vyšetřil jedenáct mužů, kteří nekonzumují čokoládu vůbec, a jedenáct těch, kteří ji naopak pojídají denně. Všichni byli naprosto zdraví a nebyli obézní.
Osoby milující čokoládu měly větší obsah aminokyseliny glycinu v krvi a moči, zatímco odpůrci této pochoutky měli zase vyšší obsah taurinu (aktivní látky známé z energetických nápojů). Milovníci čokolády měli také nižší obsah "špatného" cholesterolu LDL. Rozdíly mezi oběma skupinami přitom způsobuje rozdíl v druhové skladbě jejich střevní mikroflóry.
Zatím není jasné, zda bakterie nejprve osídlí střeva a způsobí, že člověk změní svůj jídelníček a začne ve velkém pojídat určitá jídla, nebo zda po změně jídelníčku dojde ke změně osídlení střev a následnému nutkání v této potravě pokračovat. A právě tyto nejasnosti stejně jako výzkum vztahu mezi střevní mikroflórou a jídelníčkem člověka budou předmětem dalších výzkumů.