Článek
Rizoto z těstovinové rýže s krevetami a hráškem
INGREDIENCE
- 50 g bílé cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g orza (neboli těstovinové rýže) v suchém stavu
- 700 ml vody
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 600 g vyloupaných syrových krevet
- 150 g mraženého hrášku
- 40 g strouhaného parmazánu
- 5 g čerstvé bazalky
- sůl, pepř
POSTUP:
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Následně si připravte větší pánev, rozehřejte v ní 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte 2–3 minuty na středním plameni.
- Poté do pánve přidejte orzo, 700 ml vody, sůl, citronovou kůru a mletou papriku, pánev přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 8–10 minut na středním plameni.
- Po uvedené době odstraňte pokličku, přidejte do pánve krevety a za občasného promíchání celou směs vařte další 2 minuty na středním plameni.
- Na závěr pak do pánve přidejte mražený hrášek a strouhaný parmazán, podle chuti směs případně ještě dosolte a dopepřete, ztlumte plamen na mírný stupeň a za občasného promíchání obsah pánve zahřívejte další 3 minuty.
- Hotové rizoto rozdělte do 4 talířů, navrch každé porce nahrubo natrhejte čerstvou bazalku a podávejte.
Tip: Pro přípravu receptu jsme použili krevety čerstvé, stejně dobře ale můžete použít i krevety mražené. V takovém případě se však ujistěte, že krevety byly zmrazeny zasyrova a že se tudíž nejedná o krevety již předvařené, které jsou určeny pouze k velmi krátkému prohřátí a nelze je již dále tepelně upravovat – v pokrmech proto bývají sušší a méně chuťově výrazné než krevety, které se konzumují bezprostředně po tepelné úpravě.
Předvařené krevety tedy využijete spíše ve studené kuchyni anebo případně do teplých pokrmů obsahujících dobře ochucenou omáčku.
Recepty na lehké zahřívací menu
Krůtí saag
INGREDIENCE
- 600 g krůtích prsou
- 2 stroužky česneku
- 30 g čerstvého zázvoru
- 80 g bílé cibule
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g loupané celé červené čočky v suchém stavu
- 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 200 ml vody
- 200 g baby špenátu
- 200 g zakysané smetany (12 % tuku)
- 6 velkých plátků kvasového chleba (6x 100 g)
- sůl, pepř
POSTUP:
- Krůtí prsa omyjte, osušte a očistěte, následně je nakrájejte na menší kostky o velikosti cca 2 cm a vložte do větší mísy.
- Poté si oloupejte a najemno nakrájejte česnek a zázvor, bílou cibuli rovněž nakrájejte najemno a všechny tyto ingredience přidejte do mísy k masu.
- Nakonec do mísy přidejte mleté chilli, kurkumu a římský kmín a celý obsah mísy důkladně promíchejte.
- Nyní si připravte větší hrnec a rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje. Poté do hrnce přemístěte okořeněnou směs z mísy a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty na vysokém plameni.
- Následně do hrnce přidejte červenou čočku, rajčata z plechovky, 200 ml vody, sůl a pepř, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 8–10 minut do změknutí čočky.
- Po uvedené době do hrnce přidejte špenát, promíchejte a obsah hrnce povařte ještě 1 minutu na středním plameni. Poté směs podle chuti dosolte a hotový saag rozdělte z hrnce do 6 talířů.
- Na závěr každou porci přelijte zakysanou smetanou a podávejte s kvasovým chlebem.
Pro zajímavost: Saag je označení pro skupinu pokrmů rozšířených v jižní Asii, jejichž základ tvoří zpravidla listová zelenina (například špenát nebo hořčičné listy) a směs koření. Některé varianty saagu mohou obsahovat také brambory, sýr či různé druhy masa.
Lehké recepty ze středomořské kuchyně
Krémové těstoviny s lososem
INGREDIENCE
- 2,5 l vody
- 50 g bílé cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g sušených rajčat v oleji (scezených)
- 400 g filetů z lososa bez kůže
- 260 g celozrnných pšeničných těstovin (penne) v suchém stavu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 100 ml rýžové smetany
- sůl, pepř
POSTUP:
- Do většího hrnce nalijte 2,5 l vody na vaření těstovin a přiveďte k varu.
- Mezitím si najemno nakrájejte cibuli, česnek a sušená rajčata a následně si nakrájejte lososí filety na menší kousky o velikosti cca 1,5 cm.
- Až začne vřít voda v hrnci, osolte ji, přidejte do ní těstoviny a vařte je 12-15 minut na středním plameni.
- Během vaření těstovin si připravte krémovou směs s lososem.
- Nachystejte si větší nepřilnavou pánev, nasucho ji rozpalte na středním plameni, poté do ní přidejte nakrájenou cibuli, česnek a sušená rajčata a vše opékejte 2 minuty.
- Následně přidejte nakrájeného lososa a opékejte další 3 minuty.
- Poté do pánve přidejte mletou papriku a rýžovou smetanu, vezměte si naběračku, z hrnce s vařícími se těstovinami odeberte cca 150 ml vroucí vody a toto množství přelijte do pánve s lososem.
- Celý obsah pánve pak nechte vařit cca 4-5 minut na středním plameni. Po této době směs osolte a opepřete a následně vypněte ohřev.
- Až se dovaří těstoviny, sceďte je a nasypte do pánve s lososem.
- Poté celý obsah pánve důkladně promíchejte, rozdělte do 4 talířů a podávejte.
Tip: Ještě před závěrečným promícháním můžete do pánve spolu s těstovinami přidat baby špenát.
Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů
Salát s čekankou, grepem a balkánským sýrem
INGREDIENCE
- 1 červený grep (300 g)
- 200 g červených čekankových puků
- 80 g fenyklové bulvy
- 50 g červené cibule
- 10 g čerstvé máty
- 100 g balkánského sýru
- 4 kousky kvasové bagety (4x 60 g)
- na dresink: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa,1 lžíce medu, sůl, pepř
POSTUP:
- Nejprve si oloupejte grep: nožem odkrojte cca 0,5 cm z vrchní i spodní části grepu, poté grep postavte na výšku na prkénko a začněte z něj odshora dolů v širších svislých pruzích okrajovat kůru společně s tenkou, bílou slupkou pod ní – s každým řezem byste se tak měli dostat až k samotné červené dužině. Takto pokračujte, dokud grep neoloupete ze všech stran.
- Po oloupání grep rozkrájejte na jednotlivé měsíčky, ty přemístěte do větší mísy.
- Následně si omyjte čekanku, každému puku odkrojte tvrdou spodní část (jedná se přibližně o poslední 1 cm na spodním konci puku), poté puky rozeberte na jednotlivé listy a vložte do mísy ke grepu.
- Dále si nakrájejte na tenké plátky fenykl a červenou cibuli a obojí přidejte do mísy.
- Následně si nasekejte najemno mátu a přidejte ji do mísy.
- Poté si nakrájejte na kostky balkánský sýr, který však do mísy nepřidávejte a namísto toho jej prozatím odložte stranou.
- Nakonec si připravte dresink: v menší misce si smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř, výslednou směs nalijte do mísy s grepem, čekankou a ostatními ingrediencemi a celý obsah mísy důkladně promíchejte.
- Směs z mísy rozdělte do 4 talířů, do každé porce přidejte nakrájený balkánský sýr a hotový salát podávejte s kvasovou bagetou.