Článek
Jelikož se jedná o ne zcela dozrálé brambory, je pro ně charakteristická velice tenká slupka, která se nemusí loupat – během mytí či následného vaření praská a odlupuje se sama. Rozhodně však není na škodu, když na bramborách zůstane, neboť právě těsně pod ní se ukrývá největší množství vitamínů a minerálů.
Proto je lepší brambory před vařením zbytečně nemáčet, ale vložit je až přímo do vroucí vody a vyndat je hned po uvaření, jen tak si uchovají lahodnou chuť a většinu prospěšných látek.
Oblíbené pochoutky babiček
Rané brambory se nehodí na přípravu oblíbených příloh, jako je kaše, placky, knedlíky či těsto. Mnohem lepší je uvařit je tzv. na loupačku, a tedy ve slupce. Každý strávník si je pak může na talíři podle chuti osolit a přelít máslem. Se sklenicí mléka, podmáslím či kefíru je takto jídávaly už naše babičky.
Další oblíbenou variantou byly uvařené a oloupané brambory přelité máslem, v němž se předtím upražil kmín. Čerstvost a lehkou chuť pokrmů z raných brambor mohou podpořit také bylinky jako pažitka, petržel, jarní cibulka, ale také libeček, bazalka, kopr či tymián a rozmarýn.
Pečené brambory – opět je stačí pouze opláchnout, podle potřeby nakrájet, osolit a zakápnout olejem – se pak neobejdou bez dobrého dipu z jogurtu nebo zakysané smetany. K dochucení znovu postačí sůl, pepř, trocha citrónové šťávy a nějaká bylinka, milovníci ostřejších chutí mohou přidat také špetku chilli.
Babičky také milovaly pečené celé neloupané brambory se solí a následně polité sádlem, v němž předtím lehce zpražily česnek.

Rané brambory prozradí velmi tenká slupka.
Pěstování není vůbec jednoduché
Je potřeba zvolit správnou odrůdu (ne všechny jsou totiž pro pěstování raných brambor určené), vhodné prostředí a adekvátní technologie. Důležitou roli hraje také dostatečné zavlažování a optimální teplota půdy.
Velmi rané brambory se sklízejí 90–100 dní po výsadbě, rané brambory se pak mohou sklidit ještě o 10 dní později. Oba typy raných brambor se sklízejí většinou v období od 16. května do 30. června. Poslední zásoby raných brambor je vhodné zkonzumovat do Vánoc, pak již ztrácejí nejen svou lahodnou chuť, ale také výživovou hodnotu.