Článek
Jelikož se jedná o ne zcela dozrálé brambory, je pro ně charakteristická velice tenká slupka, která se nemusí loupat – během mytí či následného vaření praská a odlupuje se sama. Rozhodně však není na škodu, když na bramborách zůstane, neboť právě těsně pod ní se ukrývá největší množství vitamínů a minerálů.
Proto je lepší brambory před vařením zbytečně nemáčet, ale vložit je až přímo do vroucí vody a vyndat je hned po uvaření, jen tak si uchovají lahodnou chuť a většinu prospěšných látek.
Oblíbené pochoutky babiček
Rané brambory se nehodí na přípravu oblíbených příloh, jako je kaše, placky, knedlíky či těsto. Mnohem lepší je uvařit je tzv. na loupačku, a tedy ve slupce. Každý strávník si je pak může na talíři podle chuti osolit a přelít máslem. Se sklenicí mléka, podmáslím či kefíru je takto jídávaly už naše babičky.
Další oblíbenou variantou byly uvařené a oloupané brambory přelité máslem, v němž se předtím upražil kmín. Čerstvost a lehkou chuť pokrmů z raných brambor mohou podpořit také bylinky jako pažitka, petržel, jarní cibulka, ale také libeček, bazalka, kopr či tymián a rozmarýn.
Pečené brambory – opět je stačí pouze opláchnout, podle potřeby nakrájet, osolit a zakápnout olejem – se pak neobejdou bez dobrého dipu z jogurtu nebo zakysané smetany. K dochucení znovu postačí sůl, pepř, trocha citrónové šťávy a nějaká bylinka, milovníci ostřejších chutí mohou přidat také špetku chilli.
Babičky také milovaly pečené celé neloupané brambory se solí a následně polité sádlem, v němž předtím lehce zpražily česnek.
Pěstování není vůbec jednoduché
Je potřeba zvolit správnou odrůdu (ne všechny jsou totiž pro pěstování raných brambor určené), vhodné prostředí a adekvátní technologie. Důležitou roli hraje také dostatečné zavlažování a optimální teplota půdy.
Velmi rané brambory se sklízejí 90–100 dní po výsadbě, rané brambory se pak mohou sklidit ještě o 10 dní později. Oba typy raných brambor se sklízejí většinou v období od 16. května do 30. června. Poslední zásoby raných brambor je vhodné zkonzumovat do Vánoc, pak již ztrácejí nejen svou lahodnou chuť, ale také výživovou hodnotu.