Článek
Syrovátka vzniká při srážení mléka a tedy jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu a sýru. Jedná se o žlutozelenou tekutinu, která se však k domácímu použití prodává především v sušené podobě - ve formě bílého prášku. Pokud tento prášek rozmícháte v teplé vodě, získáte nápoj podobný mléku. Kromě chuti a konzistence ale s mlékem mnoho společného nemá. Je zdravější a pro lidský organismus přínosnější.
Nejdůležitější složkou syrovátky jsou snadno stravitelné bílkoviny. Podle Světové potravinářské a zemědělské organizace (FAO) a světové zdravotnické organizace (WHO) jsou tyto bílkoviny velmi kvalitní, proto jsou i využívány pro výrobu nejrůznějších doplňků stravy.
"Syrovátka je výjimečná právě obsahem kvalitních a lehce stravitelných bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Přitom do těla dodává zároveň minimální množství tuku a energie. To je důvodem obliby u redukčních diet," upozorňuje nutriční terapeutka z nemocnice v Liberci Lenka Mičová.
Obsahuje laktózu
Další podstatnou složkou syrovátky jsou sacharidy, rychle se vstřebávající zdroje energie, konkrétně laktóza. Ta je důležitá pro proces trávení a správné bakteriální složení střevní mikroflóry. Jde vlastně o prebiotikum, které je podmínkou růstu probiotických bakterií v trávicím traktu tak, aby imunitní systém dobře fungoval a lidé byli chráněni před nebezpečnými bakteriemi a viry.
Výhodou laktózy je i ten fakt, že nevyvolává návyk na sladkou stravu, proto se i využívá v dětské výživě. Bohužel vzhledem k laktóze není syrovátka vhodná pro všechny lidi. Skupina lidí má na laktózu alergii.
Výborný zdroj vitamínů a minerálů
Syrovátku lze též považovat za výborný zdroj vitamínů skupiny B - B1, B2, B6, B12, kyseliny pantothenové, biotinu, ale i vitaminů C i A.
„Pokud vypijeme 0,5 l syrovátky, dodáme svému organismu cca 25 – 30 % denní potřeby vitaminu B12, polovinu denní dávky vitaminu B2, třetinu denní dávky kyseliny pantotenové a to vše při minimálním příjmu tuku a energie,“ upozorňuje nutriční terapeutka.
Z minerálů pak lidský organismus nejvíce ocení draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník a zinek. Draslík pomáhá v boji proti celulitidě, lecitin snižuje hladinu cholesterolu v krvi, L-karnitin pak pomáhá s únavou a vláknina reguluje zažívání.
Kde syrovátka skutečně pomáhá |
---|
Při hubnutí - Syrovátka díky bílkovinám, které obsahuje, dokáže člověka nasytit a potlačit tak pocit hladu na dlouhou dobu - pocit hladu oddálí až o 2 hodiny. To je více než u ostatních bílkovin. Příznivý vliv má také obsažený vápník a laktóza. Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být syrovátka s minimálním obsahem tuku dobrým pomocníkem. |
Při posilování a tvarování svalů - Syrovátkové bílkoviny v kombinaci s CLA a kreatinem vedou u trénovaných dospělých sportovců při intenzivním silovém tréninku ke zvýšení podílu "libové" svaloviny. Proto se i hojně využívají k výrobě sušených směsí na přípravu koktejlů pro sportovce. Trenéři však radí sledovat obsah bílkovin i v samotné sušené syrovátce. Měla by obsahovat min. 60 % bílkovin a max. 40 % laktózy. |
Při dosahování rovnováhy střevní mikroflóry - Laktóza obsažená v syrovátce má příznivý vliv na správné trávení. Působí jako prebiotikum, jež je předpokladem pro růst probiotických bakterií. Ty mají v procesu zažívání zásadní význam. Pokud jsou bakterie v rovnováze, nedochází k přemnožení těch „nepřátelských“ bakterií a virů, které mohou být původci onemocnění, a správně funguje i imunitní systém člověka. |
Při prevenci srdečně - cévních onemocnění - látky obsažené v syrovátce dokáží zmenšovat rizika srdečně-cévních onemocnění, a to regulací krevního tlaku a snížením hladiny cholesterolu v krvi. |
Při stresu - Při stresu se uplatňuje tryptofan, obsažený ve značné míře v syrovátkových bílkovinách (především v laktalbuminu), který se přeměňuje hydroxylací a dekarboxylací na serotonin - hormon dobré nálady. |
U výživy starých lidí - Staří lidé trpí často nedostatkem bílkovin (tzv. sarkopenií), měli by jejich konzumaci zvýšit. Ukázalo se, že přísun syrovátkových bílkovin má větší efekt než jen odpovídající množství aminokyselin. |
U boje s rakovinou - Dle provedených studií bylo prokázáno, že látky obsažené v syrovátce mohou zastavit růst rakovinných buněk a v procesu chemoterapie naopak chrání zdravé buňky před poškozením. |
Při léčbě problematické pleti - Účinky vnější aplikace syrovátky nejsou žádnou novinkou. Už v minulosti ji ženy používaly pro mytí pokožky, pro její zjemnění a prevenci akné. Látky obsažené v syrovátce dokáží regulovat pH pokožky a jsou výborným prostředkem, jak zmírnit potíže s ekzémy, lupénkou a problematickou pletí vůbec. Syrovátku můžete přidávat do koupelí nebo si smícháním s vodou připravit výživnou masku, kterou pak aplikovat plošně, nebo dle potřeby na postižená místa. |
Podle nutriční terapeutky Lenky Mičové však syrovátka není vhodná pro děti mladší 3 let, a to především pro vysoký obsah bílkovin. To samé platí i pro lidi trpící laktózovou intolerancí a při léčbě tetracyklinovými antibiotiky.
Účinky syrovátky
Při vnitřním užívání
- napomáhá snižovat cholesterol
- eliminuje záněty žaludku a střev
- podporuje činnost ledvin
- odvádí z organismu toxiny
- upravuje látkovou výměnu
- dodává tělu důležité minerály
- je nízkokalorickým nápojem
- zasytí, což je vhodné při hubnutí
- pomáhá a uzdravuje v období nemoci a při zvýšené teplotě
- posiluje oslabenou imunitu organismu
- pomáhá při gynekologických potížích
- posiluje nervovou soustavu
Při vnějším užívání
- zjemňuje dermatózní pleť
- napíná, prokrvuje a vyhlazuje pokožku
- je vhodná i pro každodenní mytí
- téměř nezbytnou součástí při léčbě ekzémů či lupénky