Článek
Tzv. superpotraviny bohaté na mnohé živiny jsou vhodnou součástí jídelníčků všech. Pomáhají chránit tělo a udržovat jeho správnou funkci, bojují i proti stárnutí. Jaké z nich by v jídelníčku žen neměly chybět?
Edamame – nezralé sójové boby
Nezralé sójové boby se někdy též označují jako sladké sójové boby. Na rozdíl od zralých, které jsou světle hnědé, jsou ty nezralé zelené. Prodávají se v syrovém stavu, ve kterém se nekonzumují – jako lusky, případně vyloupané, někdy i mražené. Dají se vařit, připravovat v páře či smažit, bývají častou součástí salátů.

Edamame – nezralé sójové boby
Jsou plné vlákniny, dobrých tuků a sloučenin podobných estrogenu zvaných isoflavony. Ty mohou být dobrým pomocníkem především při menopauze, pomáhají s návaly horka.
Kadeřavá kapusta – kadeřávek
Kadeřávek je plný vitamínu K, který společně s vápníkem a vitamínem D udržuje zdravé a silné kosti. Jedna porce obsahuje více než 20 procent doporučeného denního množství vitamínů A a C.
Chřest
Chřest je další superpotravinou, která je podle lékařky Jennifer Robinsonové bohatá na vitamín K a pomáhá tak udržovat kosti zdravé, uvádí webMD. Půl šálku denně (větší hrst) pokryje třetinu potřebného množství. Je také bohatý na foláty (vitamín B9), které pomáhají předcházet některým vrozeným vadám.

Chřest je kromě vitamínu K bohatý také na vitamíny skupiny B.
Fazole
Fazole jsou bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Mohou snižovat vyšší krevní tlak, hladinu cukru v krvi i srdeční frekvenci – tedy aspekty, které mohou vést k onemocnění srdce.

Fazole pomáhají například se snížením krevního tlaku.
Grapefruit
Grapefruit je bohatý na flavonoidy, které pomáhají u žen snižovat některé druhy mrtvice, rovněž pomáhají srdci. Nesnese se ale s některými léky, proto pokud nějaké berete, přeptejte se raději svého lékaře na vhodnost jeho konzumace.

Grapefruit snižuje riziko mozkové mrtvice.
Bobulovité a peckovité plody
Třešně, rybíz, maliny, borůvky a další podobné plody jsou bohaté nejen na barvy, ale především flavonoidy a antioxidanty, které chrání zdravé buňky v těle před poškozením.
Bobulové ovoce navíc pomáhá udržovat mozek v kondici, jak stárnete. Vitamín C je pak nápomocný při tvorbě kolagenu, který pomáhá udržovat pevnou a hladkou pokožku.

Třešně, jahody, maliny, borůvky a další pomáhají udržovat nejen mozek v dobré kondici.
Nízkotučný jogurt
S přibývajícími roky potřebuje tělo více vápníku. S tím může pomoci například i nízkotučný jogurt. Pokud bude navíc obohacený o vitamín D, pomůže tělu tento minerál lépe vstřebat.
Pět bylin pro zdravé kosti

Sardinky
Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamín D i vápník. Mohou zlepšit kvalitu mateřského mléka, pokud je matka užívá už během těhotenství.

Grilované sardinky
Lněné semínko
Mleté lněné semínko je doslova nabité vlákninou a lignany, rostlinnými sloučeninami, které působí jako estrogen. Jeho konzumace může pomoci snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny (podobně jsou na tom i vlašské ořechy), včetně prsu.
Lněný olej je pak bohatým zdrojem omega-3 kyselin. Lněné semínko ale může ovlivňovat účinnost některých léků, proto je vhodné se opět poradit s lékařem.
Avokádo
Avokádo je samo o sobě tučné, jde ale o tuky zdravé. Různé studie ukazují, že diety bohaté na avokádo pomáhají snižovat poměr břišního tuku, chrání rovněž oči či pokožku. Jeho konzumace rovněž snižuje hladinu tzv. „špatného” cholesterolu, a naopak zvyšuje hladinu toho „dobrého”.

Avokádo je bohaté na tuky, ale především ty zdravé.
Sladké brambory
U nás ne tolik využívané sladké brambory nebo také batáty jsou bohatým zdrojem mědi, vlákniny, vitamínu B6, draslíku či železa.
Navíc obsahují i betakaroten, který například v těhotenství a při kojení zajišťuje dobrý vývoj a funkci plic dítěte.
Proč je dobré do jídelníčku zařadit batáty neboli sladké brambory

Špenát
Je bohatým zdrojem folátů (vitamín B9, kyselina listová). Pomáhá v prenatálním období při vývoji plodu, rovněž později snižuje riziko rozvoje demence, srdečních chorob či rakoviny tlustého střeva.
Také obsahuje lutein, antioxidant, který chrání čočku a sítnici v oku. Bohatým zdrojem folátů jsou rovněž například hovězí játra.
Pět zdravotních benefitů listového špenátu

Libové hovězí maso
Červené maso je bohaté především na železo, dále obsahuje i potřebný zinek či vitamín B. Ženy starší osmnácti let železa potřebují mnohem více než muži. S jeho konzumací to ale není vhodné přehánět. Nadmíra může naopak škodit a způsobovat vznik tzv. děložních myomů (fibroidů), nezhoubných nádorů.