Článek
Kysané zelí a další fermentované potraviny
Fermentované produkty působí příznivě na naše zdraví, protože obsahují probiotika, která nám zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a imunitu.
„Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu C, který bychom měli s přicházejícím chladnějším obdobím pravidelně konzumovat, abychom posílili imunitní systém,“ radí výživová poradkyně KetoDiet Martina Weisserová.
Vlašské oříšky zlepšují náladu
Vlašské ořechy jsou významným zdrojem zdravých tuků, ale i bílkovin a vlákniny. „Díky velkému obsahu omega-3 mastných kyselin jsou vlašáky potravou pro mozek. Mají pozitivní vliv na funkci mozku, dokážou nás psychicky povznést a známé jsou také pro své antioxidační účinky,“ upozorňuje Weisserová.
Zároveň však radí, abychom vlašské ořechy konzumovali střídmě, jinak hrozí těžký žaludek.
Jaké jsou nejčastější omyly při zdravém stravování
Červená řepa pro lepší sportovní výkon
Červená řepa vyniká vysokým obsahem vitamínu C, vitaminů skupiny B a obsahuje důležité minerály, jako jsou draslík a zinek. Mimo to obsahuje pektin, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a pomáhá snižovat cholesterol.
Díky svým močopudným účinkům dokáže červená řepa vyčistit organismus od soli. Podle fitness trenérky Terezy Horové z fitness sítě Form Factory má konzumace červené řepy pozitivní vliv také na sportovní výkon, a to díky vysokému obsahu dusičnanů: „Dusičnany mohou mít efektivní vliv na zvyšování sportovní výkonnosti jak aerobního, tak i silového a rychlostního charakteru.“
Šťáva z červené řepy, která je vedle samotné řepy a špenátu největším zdrojem dusičnanů, dokáže prokazatelně zvýšit výkonnost při cyklistických sprintech a obdobných aktivitách, přičemž vliv dusičnanů na nárůst síly potvrzuje i několik zahraničních studií.
Lesní plody mohou pomoci s hubnutím
Lesní plody, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny či brusinky, se výborně hodí do diety, protože v nich je správná koncentrace vitamínů a obsahují minimální množství cukrů i tuků.
Obsahují i velké množství takzvaných fytochemikálií, které působí jako prevence proti kardiovaskulárnímu onemocnění, mohou snižovat riziko vzniku rakoviny a cukrovky, chrání proti neurologickým onemocněním, jako jsou Parkinsonova a Alzheimerova choroba.
To však není hlavní benefit jejich konzumace. „Borůvky chrání tělo před infekcemi a mají blahodárný účinek na zrak. Kromě toho pomáhají korigovat hladinu cholesterolu a tuku v těle,“ vysvětluje Martina Weisserová.
Maliny pomáhají s kožními problémy. Ostružiny jsou skvělým pomocníkem při zánětech dutin, ale i chřipce či kašli. A brusinky? Ty jsou známé jako pomocník při zánětu močových cest.
Dýně oživí stereotypní jídelníček
Dýně jsou odjakživa symbolem podzimu, při správném skladování si však zdravé pokrmy z dýně můžete dopřát klidně i na jaře. Aby však dýně dlouho vydržela, potřebuje sucho. Skladovat dýni můžete například ve sklepě v paneláku na dřevěném roštu či policích. Ideální je teplota kolem 10–15 °C, při které slupka dýně ztvrdne, čímž dužinu spolehlivě ochrání.
„Co se týká výživových hodnot, dýně je vysoce ceněná pro vysoký obsah látek s antioxidačním účinkem. Budete-li ji konzumovat i se slupkou, k tomu je vhodná dýně Hokaido, dostanete do těla i slušný podíl vlákniny,“ uzavírá výživová poradkyně.