Článek
Tortilla de patata - čti [tortija de patata] - Bramborová omeleta
INGREDIENCE
- 500 g brambor
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml olivového oleje
- 6 vajec
- 1 lžíce mleté papriky
- sůl
POSTUP:
- Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a v cedníku propláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavily škrobu. Osušte je v utěrce.
- Cibuli také nakrájejte na kostičky.
- V pánvi rozehřejte olej a konfitujte (pomalu vařte) v něm brambory společně s cibulí a česnekem.
- Mezitím si v míse rozšlehejte vejce s paprikou a solí.
- Až brambory i cibule na pánvi dostatečně změknou, sceďte je z oleje a přendejte směs do mísy s vejci. Vše dobře promíchejte.
- V pánvi znovu rozehřejte trochu olivového oleje a nalijte na něj bramborovo-vaječnou směs, rovnoměrně rozprostřete a nechte šest až deset minut zvolna smažit. Hlídejte, aby se omeleta nepřipálila.
- Poté s pomocí talíře většího, než je samotná pánev, omeletu obraťte a opečte ji i z druhé strany. Když je tortilla dostatečně opečená z obou stran, vyklopte ji na talíř.
- Tortilla de patata chutná výborně teplá i po vychladnutí.
Sladkovodní ryby nejen na štědrovečerním stole
Vánoce
Gazpacho Andaluz - Andaluská studená polévka
INGREDIENCE
- 1 banánová šalotka (cibule)
- 500 g rajčat (možno nahradit konzervou loupaných rajčat)
- 2 lžíce olivového oleje – extra virgin
- 1 stroužek česneku
- 1 salátová okurka
- mletý pepř, sůl
- 1 lžíce vinného bílého octa
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 100 g bílé chlebové střídky
- 1 g čerstvé bazalky
- 1 g čerstvého oregana
POSTUP:
- Rajčata spařte a oloupejte, oloupejte i okurku, česnek a šalotku, papriku zbavte jádřince a zeleninu nakrájejte na menší kusy.
- Chlebovou střídku nechte nabobtnat v troše studené vody.
- Vše vložte do mixéru, přidejte i zbylé suroviny a rozmixujte směs do jemné konzistence.
- Nakonec gazpacho přeceďte a při podávání ozdobte jemně nakrájenou paprikou, okurkou, chlebovými krutony a snítkou bazalky.
Paella marisco - Paella s mořskými plody
INGREDIENCE
- 200 g kulatozrnné rýže na paellu (nebo arborio)
- 6 krevet
- 8 slávek
- 200 g kalamárů
- 100 ml bílého vína
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml rybího vývaru
- 2 oloupaná rajčata
- 2 šalotky
- 2 červené papriky (kapie)
- 2 stroužky česneku
- tymián
- šafrán
- mletá sladká paprika
- olivový olej
- sůl
- pepř
- citron
- petrželka
POSTUP:
- Zeleninu nakrájejte na kostičky.
- Na oleji se solí ve velké hluboké pánvi restujte 5 minut kalamáry a krevety.
- Vyndejte je, odložte stranou a ve výpeku postupně zarestujte červenou papriku, šalotku, česnek, tymián, rýži, mletou papriku a rajčata.
- Paellu podlijte bílým vínem a vývarem.
- Kalamáry rozprostřete zpět do pánve.
- Směs je celá ponořená. Okořeňte ji šafránem, solí a pepřem.
- Vařte na mírném plameni 10 minut.
- Poté vyskládejte na povrch slávky a krevety a vše dopečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
- Po upečení paellu nechte dotáhnout 5 minut pod alobalem. Ozdobte ji dílky citronu a nasekanou petrželkou.
Recepty na rychlé večeře plné chutí
Zdraví
Crema catalana - Katalánský krém
INGREDIENCE
- 600 ml plnotučného mléka
- špalíček skořice
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 75 g cukru krystal
- 4 žloutky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 50 g třtinového cukru
POSTUP:
- Pomeranč a citron oloupejte a slupky dejte vařit společně s 500 ml mléka a skořicí.
- Při bodu varu přiklopte pokličkou a odstavte mimo plamen.
- V dalším hrnci rozšlehejte žloutky s krystalovým cukrem a pomalu přes síto za stálého míchání přilijte aromatizované mléko.
- Směs dejte vařit. Kukuřičný škrob smíchejte se zbytkem mléka a vlijte ke krému.
- Jakmile krém začne tuhnout, stáhněte ho z plotny.
- Krém rozmixujte ponorným mixérem a nalijte ho do misek, ty dejte chladit do lednice.
- Po vychladnutí posypejte třtinovým cukrem a flambovací pistolí zkaramelizujte povrch.