Hlavní obsah

Snídaní začíná svůj běžný den téměř osmdesát procent žen

Na tom, že snídat je zdravé se shodnou odborníci snad ze všech medicínských oborů. Bohužel stále někteří tento fakt podceňují a často na snídani zapomínají. Ženy začínají být v tomto směru zodpovědnější. Svůj den snídaní začíná již téměř 80 procent žen. Mezi nejoblíbenější snídaně pak patří namazané pečivo.

Foto: Emco, Novinky

Není jen důležité zda snídáte, ale také co snídáte.

Článek

„Náš jídelníček by měl začínat snídaní. Spolu s dopolední svačinou má tvořit přibližně 25 % doporučené denní energie, oběd pak dalších 35 %,"  vysvětluje lékařka Václava Kunová, odbornice na výživu.

Samozřejmě není jen důležité zda snídáte, ale také co snídáte. Namazané pečivo, které mají ženy ráno nejčastěji, je velmi vhodnou volbou – dodá organizmu dostatek živin a dalších látek a díky nižšímu glykemickému indexu nepřijde delší dobu hlad. Z průzkumu vyplynulo, že na přípravu „namazané“ snídaně si najde čas i většina žen, které snídají až po příchodu do práce - těch je přitom téměř třetina.

Kdo maže ten jede

Ženy často upřednostňují margaríny. Podle odborníků je to správné, rostlinné tuky by v našem jídelníčku měly převažovat. Obsahují totiž pro náš organizmus prospěšné nenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3, z nichž některé patří do skupiny tzv. esenciálních. Tedy takových, které si náš organizmus nedokáže sám vytvořit, a musí je přijímat každodenním jídelníčkem. Narozdíl od tuků živočišných v nich nepřevažují pro nás nevhodné nasycené mastné kyseliny.

„Připravit vhodnou snídani není nic těžkého. Jednou z  nejrychlejších a nejoblíbenějších možností je celozrnný rohlík namazaný rostlinným tukem a obložený šunkou a zeleninou. Takováto snídaně má nízký glykemický index a přijatá energie nám dlouho vydrží,“ říká Kunová.

Šunka dodá dostatek bílkovin a zelenina minerálních látek. Snídani ale není možné hodnotit, stejně jako ostatní denní jídla, odděleně. Podle Kunové je důležité rozložení přijaté energie a pestrost celodenního jídelníčku.

Příklady snídaní a jejich nutriční hodnocení
Celozrnný rohlík (60 g), rostlinný tuk (20 g), šunka (20 g), paprika (40 g)Tato snídaně dodá přibližně 1 365 kJ, které je potom dopolední svačinou jednoduché doplnit, a přijmout tak doporučených 25 % denního příjmu. Navíc má vhodné zastoupení živin, minerálních a dalších látek a dodá na dlouho pocit sytosti.
Müsli (30 g) s mlékem (250 g)Z hlediska složení jsou nutriční hodnoty velice podobné jako u namazaného a obloženého pečiva výše. Nicméně müsli bývá často doslazované a obsahuje vysoký podíl jednoduchých sacharidů (cukru).
Jablko (150 g)Ovoce by mělo být určitě součástí našeho jídelníčku, a např. ke svačině je vhodným doplňkem. Z energetického hlediska je ale ke snídani zcela nedostatečné (dodá  pouze přibližně 383 kJ, zatímco 25 % z doporučeného denního množství energie je přibližně 2 000 kJ).

Doporučení

Kolik z doporučeného denního příjmu energie a živin (sacharidy, tuky, bílkoviny)  je dopoledním jídelníčkem vyčerpán pomůže zájemcům spočítat tzv. „Dopojídlometr" na  www.zdravykorinek.cz .

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Vyladěná snídaně s pohodovými doplňky

Ve spoustě domácností se každodenní snídaně odbývají v poklusu a hektickém duchu. Počítáme každou minutu a sebemenší zpoždění nás rozruší. A přitom je možné...

Snídejte, ale pečlivě vybírejte co

Pokud vám záleží na vašem zdraví, a také na vaší postavě, pak snídejte. Je samozřejmě velmi důležité sledovat, co jíte a v jakém rozpoložení. V každém případě...

Výběr článků

Načítám