Článek
„Náš jídelníček by měl začínat snídaní. Spolu s dopolední svačinou má tvořit přibližně 25 % doporučené denní energie, oběd pak dalších 35 %," vysvětluje lékařka Václava Kunová, odbornice na výživu.
Samozřejmě není jen důležité zda snídáte, ale také co snídáte. Namazané pečivo, které mají ženy ráno nejčastěji, je velmi vhodnou volbou – dodá organizmu dostatek živin a dalších látek a díky nižšímu glykemickému indexu nepřijde delší dobu hlad. Z průzkumu vyplynulo, že na přípravu „namazané“ snídaně si najde čas i většina žen, které snídají až po příchodu do práce - těch je přitom téměř třetina.
Kdo maže ten jede
Ženy často upřednostňují margaríny. Podle odborníků je to správné, rostlinné tuky by v našem jídelníčku měly převažovat. Obsahují totiž pro náš organizmus prospěšné nenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3, z nichž některé patří do skupiny tzv. esenciálních. Tedy takových, které si náš organizmus nedokáže sám vytvořit, a musí je přijímat každodenním jídelníčkem. Narozdíl od tuků živočišných v nich nepřevažují pro nás nevhodné nasycené mastné kyseliny.
„Připravit vhodnou snídani není nic těžkého. Jednou z nejrychlejších a nejoblíbenějších možností je celozrnný rohlík namazaný rostlinným tukem a obložený šunkou a zeleninou. Takováto snídaně má nízký glykemický index a přijatá energie nám dlouho vydrží,“ říká Kunová.
Šunka dodá dostatek bílkovin a zelenina minerálních látek. Snídani ale není možné hodnotit, stejně jako ostatní denní jídla, odděleně. Podle Kunové je důležité rozložení přijaté energie a pestrost celodenního jídelníčku.
Příklady snídaní a jejich nutriční hodnocení | |
---|---|
Celozrnný rohlík (60 g), rostlinný tuk (20 g), šunka (20 g), paprika (40 g) | Tato snídaně dodá přibližně 1 365 kJ, které je potom dopolední svačinou jednoduché doplnit, a přijmout tak doporučených 25 % denního příjmu. Navíc má vhodné zastoupení živin, minerálních a dalších látek a dodá na dlouho pocit sytosti. |
Müsli (30 g) s mlékem (250 g) | Z hlediska složení jsou nutriční hodnoty velice podobné jako u namazaného a obloženého pečiva výše. Nicméně müsli bývá často doslazované a obsahuje vysoký podíl jednoduchých sacharidů (cukru). |
Jablko (150 g) | Ovoce by mělo být určitě součástí našeho jídelníčku, a např. ke svačině je vhodným doplňkem. Z energetického hlediska je ale ke snídani zcela nedostatečné (dodá pouze přibližně 383 kJ, zatímco 25 % z doporučeného denního množství energie je přibližně 2 000 kJ). |
Doporučení
Kolik z doporučeného denního příjmu energie a živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) je dopoledním jídelníčkem vyčerpán pomůže zájemcům spočítat tzv. „Dopojídlometr" na www.zdravykorinek.cz .