Článek
Ořechy
Ořechy jsou velkým zdrojem zdravých tuků, pomáhají také dlouhodobě udržet hladinu cukru v krvi. Podle národního diabetického centra v New Yorku ořechy způsobují pomalé uvolňování energie a díky kyselině olejové, kterou obsahují, spouští reakci v mozku, která zažene pocit a bolest z hladu a také na delší dobu zasytí žaludek.
Tip: Pokud snídáte cereálie, naučte se přidávat ořechy do své pravidelné ranní porce.
Sacharidy
Celozrnné pečivo, ovesné vločky, müsli, ovesná kaše obsahují podstatné množství složitějších sacharidů. Akademie výživy a dietetiky potvrdila, že ty do těla postupně uvolňují glukózu, což poskytuje tělu stabilní dodávky energie. Potrava se pak déle tráví a tím pádem je člověk sytější po delší dobu.
Vejce
Smažená nebo natvrdo upravená vejce mají vysoký obsah kvalitních bílkovin, dobrých tuků a vitamínů (B12, B2 a další). Vejce také obsahují cholin, což je základní živina pro vývoj a správné funkce mozku. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin obecně pomáhají k lepšímu a zdravějšímu trávení.
Avokádo
Avokádo je populární díky svým zdravým tukům, ale obsahuje nejméně 20 dalších vitamínů a minerálů, o kterých se už tolik nemluví, včetně vitamínu C, E, B6 a omega-3 mastných kyselin.
Avokádo obsahuje osm procent doporučeného denního příjmu vlákniny, je skvělé pro zažívací trakt a podle americké medicínské knihovny působí pozitivně i na zdraví zraku. Tuky obsažené v zeleném ovoci pomáhají chránit nervové buňky a zlepšovat funkce mozku.
Borůvky
Doktor Jeremy Spencer z univerzity v Readingu pro Daily Mail potvrdil, že borůvky pomáhají chránit mozek před škodlivými volnými radikály a mohou také snížit dopady a rizika onemocnění mozku, například Alzheimerovy choroby či demence ve vyšším věku.
Losos
Losos je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které obnovují mozkové buňky, posilují synapse v mozku, a tím příznivě ovlivňují paměť. Odbornice na výživu Julie Daniluková již dříve řekla, že tato ryba je také plná aminokyseliny tryptofanu, který je základním kamenem pro tvorbu serotoninu - látky, jež přispívá k pocitu pohody a štěstí.
Banány
Odborníci z Texaské Univerzity tvrdí, že banány podporují koncentraci. Obsahují draslík, základní minerál pro udržení zdravého mozku, správné funkce nervové soustavy a srdce. Také obsahují škrob, díky kterému je člověk sytý po delší dobu.
Špenát
Špenát je světu dobře známý jako potravina Pepka námořníka a mnoho lidí díky tomu i tuší, že je velmi zdraví prospěšný. Obsahuje vitamíny ze skupiny B, zejména kyselinu listovou, která pomáhá zlepšit krátkodobou paměť a mentální schopnosti, píše Journal of Neuroscience.
Grapefruit
Studie US National Library of Medicine ukázala, že vůně tohoto citrusu může pomoci ke snížení chuti k jídlu. Stejně tak je ale skvělým zdrojem vitamínu C.