Článek
Vědci z Vysoké školy lékařské Mount Sinai v New Yorku sledovali vliv produktů pokročilé glykace (AGE) na rozvoj demence u dospělých. Tyto produkty vznikají, když saturovaný tuk, bílkovina a sacharidy za horka společně reagují. AGE produkty se vyskytují ve vyšší koncentraci ve slanině, uzeninách, pizze či burgerech. A vznikají hlavně při grilování a smažení.
Vědci z New Yorku přitom testovali účinky AGE produktů na mozek myší, na rozvoj neurodegenerativního onemocnění a schopnost učit se a pamatovat si ve vyšším věku. Kontrolní skupina dostávala stravu energeticky stejně bohatou, ale bez AGE produktů.
„Jedinci krmení potravou s vysokou koncentrací AGE produktů byli výrazně zapomnětliví a demence u nich probíhala mnohem rychleji,“ tvrdí tým z New Yorku, který lidem radí, aby se vyhýbali smaženému a grilovanému jídlu a dávali přednost vařeným pokrmům.
Zvláště osoby ohrožené neurodegenerativními chorobami a demencí by se měli pak smaženým a grilovaným pokrmům vyhýbat zcela. Čím méně AGE produktů do sebe člověk dostane, tím lépe.