Článek
Čokoládový dortík podle modelky Kateřiny Sokolové
INGREDIENCE
Korpus
- 6 vajec
- 150 g cukru
- 150 g mouky
- 10 g oleje
Krém
- 500 g smetany na šlehání
- 7 žloutků
- 100 g cukru
- 250 g tmavé čokolády
Glazura
- 300 g vody
- 160 g kakaového prášku
- 500 g cukru
- 170 g smetany
- 20 g želatiny
- 100 g hořké čokolády
POSTUP:
- Korpus: Vejce a cukr ušlehejte do nadýchané směsi, přimíchejte mouku. Těsto nalijte do dortové formy vytřené olejem a vysypané moukou. Pečte na 180 °C asi 15 až 20 minut.
- Krém: Vejce a cukr ušlehejte do pěny a přilijte rozpuštěnou čokoládu. Opatrně vmíchejte šlehačku ušlehanou ze smetany. Uložte do lednice.
- Glazura: Namočte želatinové listy do studené vody. Ostatní přísady promíchejte a rozpusťte na vodní lázni. Vymačkejte vodu ze želatiny a přidejte ji do roztavené směsi, vše ušlehejte metličkovým šlehačem dohladka.
- Dokončení: Na korpus rozetřete čokoládovou pěnu a dort vložte na noc do mrazáku. Druhý den vyjměte dort z formy a přelijte ho rozpuštěnou glazurou, kterou jste udělali den předtím.
Dort ozdobte a vložte do chladničky na tři hodiny, aby povolil.
Tip Food Labu: Dezert je možné připravit i jako samostatné malé dortíky.
Recepty na lehké zahřívací menu
Toast bez lepku s humusem z červené řepy a křupavou cuketou podle Barbary Nesvadbové
INGREDIENCE
- 8 plátků bezlepkového chleba
- 800 g cizrny v plechovce
- 60 g tahini, sezamové pasty
- 20 g česneku
- 60 g olivového oleje
- šťáva z 1-2 citronů, sůl
- 100 g bezlepkové mouky
- 200 g cukety (tenké plátky)
- 300 g slunečnicového oleje na smažení
- 100 g vařené červené řepy
POSTUP:
- V mixéru rozmixujte cizrnu, olivový olej, tahini, česnek a trochu tekutiny z cizrny. Přidejte červenou řepu, sůl a citronovou šťávu a dál mixujte na hladkou pastu.
- Tenké plátky cukety obalte v bezlepkové mouce, přebytečnou mouku oklepejte a cuketu osmažte v rozpáleném oleji.
- Usmažené plátky položte na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk.
- Mírně osolte.
- Chléb opečte v toustovači. Na chléb natřete humus a na něj položte cuketové lupínky.
Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty
Svíčková na smetaně inspirovaná modelkou Tatianou Gregor Brzobohatou
INGREDIENCE
Pečeně
- 800 g telecího krku
- 100 g másla
- 300 ml zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- sůl
- pepř, tymián
Omáčka
- 500 g cibule
- 250 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g uzené anglické slaniny
- 100 g hořčice
- 200 g petrželky
- 50 g cukru
- 1 l smetany na vaření
- šťáva z 1 citronu
- slunečnicový olej
- sůl
- pepř
- brusinkový džem k podávání
Knedlíky
- 1 balíček bílého toustového chleba
- 2 g zázvorového chleba
- 2 bílky
- 1 celé vejce
- 20 g nasekané petrželky
- 150 ml mléka
- sůl
POSTUP:
- Osolené, opepřené maso opečte na troše oleje ze všech stran dohněda.
- Přendejte ho do pekáče, přidejte tymián, máslo, víno a vývar.
- Zakryjte a duste v troubě na 160 °C dvě až tři hodiny, až bude maso dokonale měkké.
- Podle potřeby podlévejte. Maso vyndejte a odložte zabalené v alobalu na teplé místo.
- Omáčka: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou slaninu a zeleninu dozlatova, přidejte cukr, výpek z masa, hořčici, smetanu a trochu vody a vařte na velmi mírném ohni 45 minut. Dochuťte cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Rozmixujte.
- Knedlíky: Z bílků ušlehejte sníh. Kostky pečiva usušte v troubě, pak je smíchejte se žloutky, mlékem a petrželkou, osolte a zlehka přimíchejte sníh. Hmotu zabalte do fólie do válce. Vařte v páře 20 minut.
Guláš čtyřikrát jinak
Salát s uzeným lososem podle Lilie Khousnoutdinové
INGREDIENCE
- 300 g směsi zelených salátů
- 2 mrkve
- 2 okurky
- 2 čerstvá manga
- 40 g sezamových semínek
- 40 g slunečnicových semen
- 100 g majonézy
- 20 g sladké chilli omáčky
- 20 g sójové omáčky
- 80 g solených arašídů
- 200 g uzeného lososa
- svazek čerstvého koriandru
POSTUP:
- Různé druhy salátů vyperte, osušte a nakrájejte.
- Oloupejte a nakrájejte na tenké plátky mango, okurku a mrkev, smíchejte se saláty.
- Vše promíchejte s dresinkem z majonézy, sladké chilli omáčky a sójové omáčky.
- Rozdělte do hlubokých talířů, navrch každé porce rozložte mango a kousky lososa.
- Posypejte semínky, arašídy a čerstvým koriandrem.