Hlavní obsah

Slavné ženy a jejich oblíbené recepty

Právo, Vendula Presserová

Pražskou restauraci Food Lab s oblibou navštěvují ženy. Láká je moderní, chutná gastronomie. Pro šéfkuchaře Nenada Jovanoviče jsou velkou inspirací a ochotně vychází vstříc jejich přáním. S námi se podělil o oblíbené recepty čtyř celebrit z charitativního projektu Jsem žena, jsem Evropa.

Foto: Jan Handrejch/Profimedia, Právo

Čokoládový dortík podle Kateřiny Sokolové

Článek

Čokoládový dortík podle modelky Kateřiny Sokolové

INGREDIENCE

Korpus

  • 6 vajec
  • 150 g cukru
  • 150 g mouky
  • 10 g oleje

Krém

  • 500 g smetany na šlehání
  • 7 žloutků
  • 100 g cukru
  • 250 g tmavé čokolády

Glazura

  • 300 g vody
  • 160 g kakaového prášku
  • 500 g cukru
  • 170 g smetany
  • 20 g želatiny
  • 100 g hořké čokolády

POSTUP:

  • Korpus: Vejce a cukr ušlehejte do nadýchané směsi, přimíchejte mouku. Těsto nalijte do dortové formy vytřené olejem a vysypané moukou. Pečte na 180 °C asi 15 až 20 minut.
  • Krém: Vejce a cukr ušlehejte do pěny a přilijte rozpuštěnou čokoládu. Opatrně vmíchejte šlehačku ušlehanou ze smetany. Uložte do lednice.
  • Glazura: Namočte želatinové listy do studené vody. Ostatní přísady promíchejte a rozpusťte na vodní lázni. Vymačkejte vodu ze želatiny a přidejte ji do roztavené směsi, vše ušlehejte metličkovým šlehačem dohladka.
  • Dokončení: Na korpus rozetřete čokoládovou pěnu a dort vložte na noc do mrazáku. Druhý den vyjměte dort z formy a přelijte ho rozpuštěnou glazurou, kterou jste udělali den předtím.

Dort ozdobte a vložte do chladničky na tři hodiny, aby povolil.

Tip Food Labu: Dezert je možné připravit i jako samostatné malé dortíky.

Recepty na lehké zahřívací menu

Zdraví

Toast bez lepku s humusem z červené řepy a křupavou cuketou podle Barbary Nesvadbové

Foto: Jan Handrejch, Právo

Oblíbený recept Báry Nesvadbové

INGREDIENCE

  • 8 plátků bezlepkového chleba
  • 800 g cizrny v plechovce
  • 60 g tahini, sezamové pasty
  • 20 g česneku
  • 60 g olivového oleje
  • šťáva z 1-2 citronů, sůl
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 200 g cukety (tenké plátky)
  • 300 g slunečnicového oleje na smažení
  • 100 g vařené červené řepy

POSTUP:

  • V mixéru rozmixujte cizrnu, olivový olej, tahini, česnek a trochu tekutiny z cizrny. Přidejte červenou řepu, sůl a citronovou šťávu a dál mixujte na hladkou pastu.
  • Tenké plátky cukety obalte v bezlepkové mouce, přebytečnou mouku oklepejte a cuketu osmažte v rozpáleném oleji.
  • Usmažené plátky položte na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk.
  • Mírně osolte.
  • Chléb opečte v toustovači. Na chléb natřete humus a na něj položte cuketové lupínky.

Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty

Zdraví

Svíčková na smetaně inspirovaná modelkou Tatianou Gregor Brzobohatou

Foto: Jan Handrejch/Profimedia, Právo

Oblíbený recept Tatiany Gregor Brzobohaté

INGREDIENCE

Pečeně

  • 800 g telecího krku
  • 100 g másla
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • sůl
  • pepř, tymián

Omáčka

  • 500 g cibule
  • 250 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g uzené anglické slaniny
  • 100 g hořčice
  • 200 g petrželky
  • 50 g cukru
  • 1 l smetany na vaření
  • šťáva z 1 citronu
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř
  • brusinkový džem k podávání

Knedlíky

  • 1 balíček bílého toustového chleba
  • 2 g zázvorového chleba
  • 2 bílky
  • 1 celé vejce
  • 20 g nasekané petrželky
  • 150 ml mléka
  • sůl

POSTUP:

  • Osolené, opepřené maso opečte na troše oleje ze všech stran dohněda.
  • Přendejte ho do pekáče, přidejte tymián, máslo, víno a vývar.
  • Zakryjte a duste v troubě na 160 °C dvě až tři hodiny, až bude maso dokonale měkké.
  • Podle potřeby podlévejte. Maso vyndejte a odložte zabalené v alobalu na teplé místo.
  • Omáčka: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou slaninu a zeleninu dozlatova, přidejte cukr, výpek z masa, hořčici, smetanu a trochu vody a vařte na velmi mírném ohni 45 minut. Dochuťte cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Rozmixujte.
  • Knedlíky: Z bílků ušlehejte sníh. Kostky pečiva usušte v troubě, pak je smíchejte se žloutky, mlékem a petrželkou, osolte a zlehka přimíchejte sníh. Hmotu zabalte do fólie do válce. Vařte v páře 20 minut.

Guláš čtyřikrát jinak

Zdraví

Salát s uzeným lososem podle Lilie Khousnoutdinové

Foto: Jan Handrejch/Profimedia, Právo

Recept podle Lilie Khousnoutdinové

INGREDIENCE

  • 300 g směsi zelených salátů
  • 2 mrkve
  • 2 okurky
  • 2 čerstvá manga
  • 40 g sezamových semínek
  • 40 g slunečnicových semen
  • 100 g majonézy
  • 20 g sladké chilli omáčky
  • 20 g sójové omáčky
  • 80 g solených arašídů
  • 200 g uzeného lososa
  • svazek čerstvého koriandru

POSTUP:

  • Různé druhy salátů vyperte, osušte a nakrájejte.
  • Oloupejte a nakrájejte na tenké plátky mango, okurku a mrkev, smíchejte se saláty.
  • Vše promíchejte s dresinkem z majonézy, sladké chilli omáčky a sójové omáčky.
  • Rozdělte do hlubokých talířů, navrch každé porce rozložte mango a kousky lososa.
  • Posypejte semínky, arašídy a čerstvým koriandrem.
Související témata:

Související články

Recepty na českou klasiku v módním převleku

Máte chuť pustit se do experimentu? Šéfkuchař zážitkové pražské restaurace Triton Tomáš Horák vás zve na kurz vaření. Ukáže vám, jak se dá připravit naše...

Recepty na naše legendy studené kuchyně

Naše studená kuchyně bývala kulinárním pojmem doma i ve světě. Do slavného Paukertova lahůdkářství se chodívalo na luxusní chlebíčky, aspiky či paštiky....

Recepty na polévky, které v zimě přijdou vhod

Jak říkávaly naše babičky, není nad pořádnou, silnou, horkou polévku. V zimních dnech přijde vhod dvojnásobně. Vývary a nezahuštěné polévky navíc zasytí, aniž...

Výběr článků

Načítám