Článek
Na silvestrovský stůl patří nejen obložené chlebíčky, ale také kanapky a jednohubky. Kanapky jsou menší než chlebíčky a k jejich přípravě se používají nejrůznější druhy pečiva, často i lehce opečeného, nebo třeba také košíčky z listového těsta.
Jednohubky jsou ještě menší – jak napovídá už samotný název, jejich rozměry odpovídají zhruba jednomu soustu. Z praktických důvodů nejsou jednohubky tak bohatě zdobené jako chlebíčky a manipulaci s nimi většinou usnadňují různá napichovátka či párátka. Inspirujte se našimi recepty.
Špízy s kuličkami mozzarelly
INGREDIENCE |
---|
mozzarella třešničky |
rajčátka |
bazalka |
bazalkové pesto |
POSTUP:
- Na párátka napíchneme půlku rajčátka, třešničku mozzarelly, lístky bazalky a na závěr druhou půlku rajčátka.
- Ozdobu můžeme lehce potřít pestem.
TIP: Doplnit lze také kousky papriky či okurky, milovníci masa mohou přidat rovněž srolovaný plátek prosciuttu, případně jiné uzeniny.
Chuťovky: lososová, ančovičková a krevetová
INGREDIENCE na lososové chuťovky |
---|
řemeslná bageta |
avokádo |
česnek |
sůl |
limeta |
losos gravlax (losos nakládaný se solí a cukrem) |
čerstvá okurka |
křepelčí vejce |
čerstvý kopr |
POSTUP:
- Avokádo rozmačkáme a dochutíme rozetřeným česnekem, solí a šťávou z limety.
- Bagetu nakrájíme na kolečka, potřeme je avokádovou pastou, přidáme lososa gravlax,
- plátky čerstvé okurky a půlku křepelčího vejce.
- Ozdobíme snítkou kopru.
INGREDIENCE na ančovičkové chuťovky |
---|
bageta |
majonéza |
dijonská hořčice |
polníček |
křepelčí vejce |
ančovičky |
černé olivy |
POSTUP:
- Kolečka bagety potřeme majonézou smíchanou s trochou dijonské hořčice.
- Přidáme polníček, 2 plátky křepelčího vejce a ančovičku.
- Na ozdobu použijeme půlku černé olivy.
INGREDIENCE na krevetové chuťovky |
---|
bageta |
majonéza |
pikantní ajvar |
pečená paprika |
krevety |
chilli paprička |
POSTUP:
- Majonézu smícháme s trochou ajvaru a směsí namažeme kolečka bagety.
- Přidáme plátek pečené oloupané a ochucené papriky, orestované krevety a nakonec kousek čili papričky.
Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace
Šunkové silvestrovské rolky
INGREDIENCE |
---|
5 větších plátků šunky |
nadýchaná lučina s ořechy |
3 okurky |
pár snítek tymiánu |
pepř |
10 párátek |
POSTUP:
- Každý plátek šunky rozprostřeme, namažeme Lučinou a přidáme čerstvě namletý pepř.
- Rozkrojíme podélně okurky na čtvrtky.
- Namazanou šunku plníme vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami voňavého tymiánu.
- Šunku s náplní zarolujeme a v půli přeřízneme, aby vznikly dvě jednohubky. Rolky propíchneme párátkem, aby se nerozjely.
Tip: Pro zpestření lze místo okurky použít zelené olivy bez pecky.
Filety sardinek s pečivem, ricottou a sušenými rajčaty
INGREDIENCE |
---|
2x 105 g Rio Mare filety sardinek v olivovém oleji |
bochník rustikálního chleba |
150 g ricotty |
50 g sušených rajčat konzervovaných v oleji |
1 větvička petrželky, pepř podle chuti |
POSTUP:
- Nakrájíme chléb a opečeme plátky na horké pánvi, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu.
- Nakrájíme sušená rajčata a petrželku, smícháme s ricottou a rozetřeme na plátky chleba.
- Poklademe každé crostini filetou sardinky.
- Ochutíme černým pepřem a ozdobte několika větvičkami petrželky.
Recepty na naše legendy studené kuchyně
Parmazánové mini muffiny
INGREDIENCE na 12 ks |
---|
2 balení Paté z tuňáka Rio Mare |
120 g mouky |
vejce |
40 ml extra panenského olivového oleje |
60 ml mléka |
40 g nastrouhaného parmazánu |
1/2 sáčku instantního droždí na slané koláče |
sůl a pepř |
POSTUP:
- Vejce rozšleháme v misce elektrickým šlehačem, pomalu přidáváme mléko, vmícháme mouku, prášek do pečiva a parmazán a pokračujeme ve šlehání ještě minutu, poté dochutíme solí, přidáme olej a hodně pepře.
- Nalijeme směs do 12 malých silikonových forem lehce vymaštěných a posypaných moukou, pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 12 minut, nebo dokud nejsou muffiny nafouklé a zlaté.
- Muffiny nechceme vychladnout, vyjměme je z forem, ozdobeme je bohatě Paté a naaranžujeme na talíř.
Sake avokado roll
INGREDIENCE |
---|
40 g lososa |
1 řasa nori |
40 g avokáda |
150 g vařené japonské rýže |
nakládaný zázvor |
wasabi |
sójová omáčka |
POSTUP:
- Rýži nejdříve důkladně propláchneme studenou vodou. Vaříme ji v hrnci s nepřilnavým dnem. Na 4 díly rýže by mělo připadnout 5 až 6 dílů vody. Rýži přivedeme k varu, malou chvilku ji necháme zprudka vařit, pak stáhneme plamen na minimum a pomalu vaříme 10 minut. Dalších 10 minut necháme odpočinout. Po celou dobu přípravy nezvedáme pokličku a nemícháme. Následně necháme rýži vychladnout.
- Na japonskou bambusovou rohožku položíme řasu nori, kterou před přípravou lehce navlhčeme. Na celou plochu rovnoměrně rozprostřeme japonskou rýži. Doprostřed položíme dva širší měsíčky avokáda a lososa.
- Poté opatrně zarolujeme a nakrájíme na 8 stejných kousků.
TIP: Při přípravě rolek si namáčejte ruce ve vodě s citrónem, aby se na ně rýže nelepila.
Recepty na oblíbené silvestrovské pomazánky
Jednohubky s šunkovou pomazánkou a křenem
INGREDIENCE |
---|
300 g šunky nejvyšší kvality |
200 g pomazánkového másla |
100 g majonézy |
100 g čerstvého křeny |
4 celozrnné bagety |
POSTUP:
- Šunku nakrájíme na menší kostky.
- Do mixeru vložíme šunku a pomazánkové máslo.
- Mixujeme do hladka, přendáme do mísy a vmícháme majonézu a dochutíme solí.
- Nakrájíme si bagetu na kolečka, potřeme pomazánkou a zastrouháme čerstvým křenem.
Paštika z kuřecích jater
INGREDIENCE |
---|
700 g bio kuřecích jater |
1 velká bio červená cibule |
3 stroužky bio česneku |
250 g másla v bio kvalitě |
4 lžíce bio smetany |
sůl, pepř |
čerstvý tymián a provensálské bylinky |
POSTUP:
- Na dvou lžících másla krátce orestujeme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme další bylinky a necháme ještě malou chvilku osmahnout.
- Přidáme odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujeme cca 8–10 minut.
- Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová.
- Rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, 150 g másla a ještě vše krátce promixujeme.
- Propasírujeme přes síto a vložíme paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhladíme povrch.
- Zbývající máslo rozpustíme a zalijeme jím povrch paštiky.
- Necháme zchladnout a podáváme s čerstvou bagetou a brusinkami.
Guacamole
INGREDIENCE |
3 středně velká zralá avokáda |
šťáva z 1 limety |
½ středně velké cibule |
2 rajčata zbavená jádřinců |
1 zelená jalapeňo paprička zbavená semínek |
2 stroužky česneku |
velká hrst koriandru |
špetka mořské soli |
POSTUP:
- Rozkrojíme 3 zralá avokáda na polovinu a vyjmeme pecku.
- Lžící oddělíme dužinu od slupky a přendáme ji do mísy, kde ji společně se šťávou z 1 limety jemně rozmačkáme vidličkou do hladka.
- Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, rajčata zbavená jádřinců a jalapeňo papričku zbavenou semínek.
- Koriandr zbavíme stonků, listy nasekáme a přidáme do mísy.
- Prolisujeme česnek, přijdáme sůl a vše pořádně promícháme.
Tip: Nejlepší guacamole je ze zralých avokád. Jak ho poznat? První indicií je to, že avokádo má stále stopku. Pokud stopka chybí, je zde velká pravděpodobnost, že po rozkrojení bude mít avokádo uvnitř hnědé tečky. Druhou indicií je jeho měkkost. Nejprve jemně zatlačte na jeden konec avokáda, vhodné avokádo by mělo jít snadno zmáčknout, ale ne úplně promáčknout.
Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo
Sýrové tyčinky
INGREDIENCE |
---|
100 g hladké mouky |
¼ lžičky prášku do pečiva |
2 lžíce mléka |
100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia nebo Provolone piccante |
80 g másla |
žloutek na potření |
na ozdobu pepř, sůl, sezam, sýr |
POSTUP:
- Všechny suroviny spojíme v těsto, které necháme v lednici minimálně 30 minut odležet.
- Poté těsto vyválíme na tenčí plát a radýlkem vytvoříme tyčinky.
- Potřeme žloutkem a ozdobíme dle chuti hrubou solí, kmínem, sýrem nebo sezamem.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Lososovo-křenová plněná vejce
INGREDIENCE |
---|
vejce |
uzený losos |
lučina nebo žervé |
strouhaný křen |
citrónová šťáva |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme.
- Poté je omyjeme a překrojíme podélně na poloviny.
- Čajovou lžičkou opatrně vydlabeme žloutky a dáme je do menší misky.
- Žloutky utřeme s lučinou a křenem.
- Přidáme nadrobno nakrájeného lososa.
- Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citrónové šťávy podle chuti.
- Bílky vajec naplníme připravenou nádivkou a dáme do lednice vychladit.
- Před podáváním posypeme bylinkami.
Jednohubky s mrkví na způsob uzeného lososa
INGREDIENCE |
---|
3 středně velké mrkve |
1-2 kg soli |
4 polévkové lžíce oleje |
3 polévkové lžíce sojóvé omáčky |
3 polévkové lžíce balzamikového octa |
POSTUP:
- Na plech nasypeme vrstvu soli, na kterou položíme mrkev.
- Následně opět zasypeme solí tak, aby úplně zakryla mrkev.
- Pekáč dáme do trouby na 190 stupňů a pečeme přibližně hodinu až hodinu a půl. Záleží na velikosti mrkve.
- Hotovu mrkev vybereme ze solné krusty, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
- Tyto plátky následně naložíme do nálevu z olivového oleje, balzamikového octa a sójové omáčky.
- Nesolíme, neboť mrkev do sebe vsákla chuť při pečení.
- Necháme marinovat ideálně přes noc.
- Podáváme na nakrájeném chlebu se sója krémem, hořčicí s medem a koprem.
- Jednohubky dozdobíme citrónem a koprem.
Bruschetta s rajčatovou salsou
INGREDIENCE |
---|
6 rajčat |
baby mozzarella |
5 lístků čerstvé bazalky |
2 lžíce olivového oleje |
šťáva z citronu |
sůl a pepř |
POSTUP
- Bagety nakrájíme na kolečka a na sucho opečeme na pánvi nebo na grilu.
- Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej.
- Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- Salsu dobře promícháme a porcujeme na opečená kolečka baget.
- Podáváme s baby mozzarellou.