Hlavní obsah

Silvestrovské pohoštění: Recepty na výtečné kanapky, chuťovky a jednohubky

K silvestrovským oslavám patří kromě dobré zábavy a pití také výborné pohoštění, a to především kvůli tomu, aby se Nový rok obešel bez následné kocoviny.

Foto: Profimedia.cz

Silvestrovská party v domácím prostředí

Článek

Na silvestrovský stůl patří nejen obložené chlebíčky, ale také kanapky a jednohubky. Kanapky jsou menší než chlebíčky a k jejich přípravě se používají nejrůznější druhy pečiva, často i lehce opečeného, nebo třeba také košíčky z listového těsta.

Jednohubky jsou ještě menší – jak napovídá už samotný název, jejich rozměry odpovídají zhruba jednomu soustu. Z praktických důvodů nejsou jednohubky tak bohatě zdobené jako chlebíčky a manipulaci s nimi většinou usnadňují různá napichovátka či párátka. Inspirujte se našimi recepty.

Špízy s kuličkami mozzarelly

Foto: La Formaggeria Gran Moravia

Špízy s kuličkami mozzarelly

INGREDIENCE
mozzarella třešničky
rajčátka
bazalka
bazalkové pesto

POSTUP:

  1. Na párátka napíchneme půlku rajčátka, třešničku mozzarelly, lístky bazalky a na závěr druhou půlku rajčátka. 
  2. Ozdobu můžeme lehce potřít pestem.

TIP: Doplnit lze také kousky papriky či okurky, milovníci masa mohou přidat rovněž srolovaný plátek prosciuttu, případně jiné uzeniny.

Chuťovky: lososová, ančovičková a krevetová

Foto: La Lorraine Bakery Group

Chuťovky: lososová, ančovičková a krevetová

INGREDIENCE na lososové chuťovky
řemeslná bageta
avokádo
česnek
sůl
limeta
losos gravlax (losos nakládaný se solí a cukrem)
čerstvá okurka
křepelčí vejce
čerstvý kopr

POSTUP:

  1. Avokádo rozmačkáme a dochutíme rozetřeným česnekem, solí a šťávou z limety.
  2. Bagetu nakrájíme na kolečka, potřeme je avokádovou pastou, přidáme lososa gravlax,
  3. plátky čerstvé okurky a půlku křepelčího vejce.
  4. Ozdobíme snítkou kopru.
INGREDIENCE na ančovičkové chuťovky
bageta
majonéza
dijonská hořčice
polníček
křepelčí vejce
ančovičky
černé olivy

POSTUP:

  1. Kolečka bagety potřeme majonézou smíchanou s trochou dijonské hořčice.
  2. Přidáme polníček, 2 plátky křepelčího vejce a ančovičku.
  3. Na ozdobu použijeme půlku černé olivy.
INGREDIENCE na krevetové chuťovky
bageta
majonéza
pikantní ajvar
pečená paprika
krevety
chilli paprička

POSTUP:

  1. Majonézu smícháme s trochou ajvaru a směsí namažeme kolečka bagety.
  2. Přidáme plátek pečené oloupané a ochucené papriky, orestované krevety a nakonec kousek čili papričky.

Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace

Vánoce

Šunkové silvestrovské rolky  

Foto: Lučina
INGREDIENCE
5 větších plátků šunky
nadýchaná lučina s ořechy
3 okurky
pár snítek tymiánu
pepř
10 párátek

POSTUP:

  1. Každý plátek šunky rozprostřeme, namažeme Lučinou a přidáme čerstvě namletý pepř.
  2. Rozkrojíme podélně okurky na čtvrtky.
  3. Namazanou šunku plníme vždy dvěma proužky okurek a pár snítkami voňavého tymiánu.
  4. Šunku s náplní zarolujeme a v půli přeřízneme, aby vznikly dvě jednohubky. Rolky propíchneme párátkem, aby se nerozjely.

Tip: Pro zpestření lze místo okurky použít zelené olivy bez pecky.

Filety sardinek s pečivem, ricottou a sušenými rajčaty 

Foto: Rio Mare

Filety sardinek s pečivem, ricottou a sušenými rajčaty

INGREDIENCE
2x 105 g Rio Mare filety sardinek v olivovém oleji
bochník rustikálního chleba
150 g ricotty
50 g sušených rajčat konzervovaných v oleji
1 větvička petrželky, pepř podle chuti

POSTUP:

  1. Nakrájíme chléb a opečeme plátky na horké pánvi, dokud nezískají zlatavě hnědou barvu.
  2. Nakrájíme sušená rajčata a petrželku, smícháme s ricottou a rozetřeme na plátky chleba.
  3. Poklademe každé crostini filetou sardinky.
  4. Ochutíme černým pepřem a ozdobte několika větvičkami petrželky.

Recepty na naše legendy studené kuchyně

Zdraví

Parmazánové mini muffiny 

Foto: Rio Mare

Parmazánové mini muffiny

INGREDIENCE na 12 ks
2 balení Paté z tuňáka Rio Mare
120 g mouky
vejce
40 ml extra panenského olivového oleje
60 ml mléka
40 g nastrouhaného parmazánu
1/2 sáčku instantního droždí na slané koláče
sůl a pepř

POSTUP:

  1. Vejce rozšleháme v misce elektrickým šlehačem, pomalu přidáváme mléko, vmícháme mouku, prášek do pečiva a parmazán a pokračujeme ve šlehání ještě minutu, poté dochutíme solí, přidáme olej a hodně pepře.
  2. Nalijeme směs do 12 malých silikonových forem lehce vymaštěných a posypaných moukou, pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 12 minut, nebo dokud nejsou muffiny nafouklé a zlaté.
  3. Muffiny nechceme vychladnout, vyjměme je z forem, ozdobeme je bohatě Paté a naaranžujeme na talíř.

Sake avokado roll 

Foto: Profimedia.cz

Sake avokado roll

INGREDIENCE
40 g lososa
1 řasa nori
40 g avokáda
150 g vařené japonské rýže
nakládaný zázvor
wasabi
sójová omáčka

POSTUP:

  1. Rýži nejdříve důkladně propláchneme studenou vodou. Vaříme ji v hrnci s nepřilnavým dnem. Na 4 díly rýže by mělo připadnout 5 až 6 dílů vody. Rýži přivedeme k varu, malou chvilku ji necháme zprudka vařit, pak stáhneme plamen na minimum a pomalu vaříme 10 minut. Dalších 10 minut necháme odpočinout. Po celou dobu přípravy nezvedáme pokličku a nemícháme. Následně necháme rýži vychladnout.
  2. Na japonskou bambusovou rohožku položíme řasu nori, kterou před přípravou lehce navlhčeme. Na celou plochu rovnoměrně rozprostřeme japonskou rýži. Doprostřed položíme dva širší měsíčky avokáda a lososa.
  3. Poté opatrně zarolujeme a nakrájíme na 8 stejných kousků.

TIP: Při přípravě rolek si namáčejte ruce ve vodě s citrónem, aby se na ně rýže nelepila.

Recepty na oblíbené silvestrovské pomazánky

Recepty

Jednohubky s šunkovou pomazánkou a křenem

Foto: Regionální potravina

Jednohubky s šunkovou pomazánkou a křenem

INGREDIENCE
300 g šunky nejvyšší kvality
200 g pomazánkového másla
100 g majonézy
100 g čerstvého křeny
4 celozrnné bagety

POSTUP: 

  • Šunku nakrájíme na menší kostky.
  • Do mixeru vložíme šunku a pomazánkové máslo. 
  • Mixujeme do hladka, přendáme do mísy a vmícháme majonézu a dochutíme solí.
  • Nakrájíme si bagetu na kolečka, potřeme pomazánkou a zastrouháme čerstvým křenem.

Paštika z kuřecích jater 

Foto: Biolist, Biozebra

Kuřecí paštika

INGREDIENCE
700 g bio kuřecích jater
1 velká bio červená cibule
3 stroužky bio česneku
250 g másla v bio kvalitě
4 lžíce bio smetany
sůl, pepř
čerstvý tymián a provensálské bylinky

POSTUP:

  1. Na dvou lžících másla krátce orestujeme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, přidáme další bylinky a necháme ještě malou chvilku osmahnout.
  2. Přidáme odblaněná, na větší kusy nakrájená kuřecí játra a restujeme cca 8–10 minut.
  3. Játra musí být měkká, na řezu růžová, ale ne syrová.
  4. Rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, 150 g másla a ještě vše krátce promixujeme.
  5. Propasírujeme přes síto a vložíme paštiku do servírovací misky, nebo více menších mističek a uhladíme povrch.
  6. Zbývající máslo rozpustíme a zalijeme jím povrch paštiky.
  7. Necháme zchladnout a podáváme s čerstvou bagetou a brusinkami.

Guacamole

Foto: Emco

Guacamole

INGREDIENCE
3 středně velká zralá avokáda
šťáva z 1 limety
½ středně velké cibule
2 rajčata zbavená jádřinců
1 zelená jalapeňo paprička zbavená semínek
2 stroužky česneku
velká hrst koriandru
špetka mořské soli

POSTUP:

  1. Rozkrojíme 3 zralá avokáda na polovinu a vyjmeme pecku. 
  2. Lžící oddělíme dužinu od slupky a přendáme ji do mísy, kde ji společně se šťávou z 1 limety jemně rozmačkáme vidličkou do hladka. 
  3. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, rajčata zbavená jádřinců a jalapeňo papričku zbavenou semínek. 
  4. Koriandr zbavíme stonků, listy nasekáme a přidáme do mísy.
  5. Prolisujeme česnek, přijdáme sůl a vše pořádně promícháme.

Tip: Nejlepší guacamole je ze zralých avokád. Jak ho poznat? První indicií je to, že avokádo má stále stopku. Pokud stopka chybí, je zde velká pravděpodobnost, že po rozkrojení bude mít avokádo uvnitř hnědé tečky. Druhou indicií je jeho měkkost. Nejprve jemně zatlačte na jeden konec avokáda, vhodné avokádo by mělo jít snadno zmáčknout, ale ne úplně promáčknout.

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Zdraví

Sýrové tyčinky

Foto: archív firmy

Sýrové tyčinky

INGREDIENCE
100 g hladké mouky
¼ lžičky prášku do pečiva
2 lžíce mléka
100 g nastrouhaného sýru Gran Moravia nebo Provolone piccante
80 g másla
žloutek na potření
na ozdobu pepř, sůl, sezam, sýr

POSTUP:

  1. Všechny suroviny spojíme v těsto, které necháme v lednici minimálně 30 minut odležet.
  2. Poté těsto vyválíme na tenčí plát a radýlkem vytvoříme tyčinky.
  3. Potřeme žloutkem a ozdobíme dle chuti hrubou solí, kmínem, sýrem nebo sezamem.
  4. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Lososovo-křenová plněná vejce

Foto: Profimedia.cz

Vaječné chuťovky

INGREDIENCE
vejce
uzený losos
lučina nebo žervé
strouhaný křen
citrónová šťáva
sůl, pepř

 POSTUP:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme.
  2. Poté je omyjeme a překrojíme podélně na poloviny.
  3. Čajovou lžičkou opatrně vydlabeme žloutky a dáme je do menší misky.
  4. Žloutky utřeme s lučinou a křenem.
  5. Přidáme nadrobno nakrájeného lososa.
  6. Promícháme, osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citrónové šťávy podle chuti.
  7. Bílky vajec naplníme připravenou nádivkou a dáme do lednice vychladit.
  8. Před podáváním posypeme bylinkami.

Jednohubky s mrkví na způsob uzeného lososa 

Foto: KitchenAid
INGREDIENCE
3 středně velké mrkve
1-2 kg soli
4 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce sojóvé omáčky
3 polévkové lžíce balzamikového octa

POSTUP:

  1. Na plech nasypeme vrstvu soli, na kterou položíme mrkev.
  2. Následně opět zasypeme solí tak, aby úplně zakryla mrkev.
  3. Pekáč dáme do trouby na 190 stupňů a pečeme přibližně hodinu až hodinu a půl. Záleží na velikosti mrkve.
  4. Hotovu mrkev vybereme ze solné krusty, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky.
  5. Tyto plátky následně naložíme do nálevu z olivového oleje, balzamikového octa a sójové omáčky.
  6. Nesolíme, neboť mrkev do sebe vsákla chuť při pečení.
  7. Necháme marinovat ideálně přes noc.
  8. Podáváme na nakrájeném chlebu se sója krémem, hořčicí s medem a koprem.
  9. Jednohubky dozdobíme citrónem a koprem.

Bruschetta s rajčatovou salsou

Foto: Haribo
INGREDIENCE
6 rajčat
baby mozzarella
5 lístků čerstvé bazalky
2 lžíce olivového oleje
šťáva z citronu
sůl a pepř

POSTUP

  1. Bagety nakrájíme na kolečka a na sucho opečeme na pánvi nebo na grilu.
  2. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou bazalku a olivový olej.
  3. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  4. Salsu dobře promícháme a porcujeme na opečená kolečka baget.
  5. Podáváme s baby mozzarellou.

Související články

Guláš čtyřikrát jinak

Jak se dělá správný guláš? Pěkně osmažit cibulku, orestovat kostky kližky… Na guláš ale neexistuje jediný, ten pravý recept. Každý kuchař má své fígle, které...

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Zavřené školy, home office, karanténa to všechno nás donutilo změnit stravovací návyky a mnohem více se otáčet i v kuchyni. Některé ženy tak začaly trávit...

Výběr článků

Načítám