Hlavní obsah

Síla dotyku aneb Proč nám tak dělá dobře mazlení a objímání

Dotyk je v našich životech velmi důležitý, a to nejen jako forma kontaktu a komunikace, ale také jako prostředek ovlivňující naši fyzickou i duševní pohodu. Což potvrdila i nedávná pandemie, kdy byli lidé nuceni se od sebe držet dál a fyzický kontakt byl omezen na minimum, což velmi negativně ovlivnilo náladu, ale i zdraví mnoha lidí.

Foto: Profimedia.cz

Síla dotyku je nezpochybnitelná.

Článek

Lidské tělo má na kůži šest až deset milionů dotykových senzorů. Ačkoliv jsou více koncentrované v určitých oblastech, podněty z nich jsou distribuovány po celém těle.

Zajímavé je, že účinek dotyku je pociťován nejprve v mozku. Ten totiž zachytí vjem poskytovaný dotykem asi čtyři sekundy předtím, než je vnímán na kůži.

Mazlení přitom poskytuje pocit klidu a důvěry, který vede k relaxaci. To je důvod, proč je mazlení pro miminka tak důležité, ale nejen pro ně. Účinek zůstává stejný v každém věku, stejně jako u objetí.

Přitom cokoliv, co člověka zklidní, má ozdravný vliv na jeho psychiku a tělo. „Všichni známe, že skutečně srdečné objetí často vydá za tisíc slov a skutků. Někdy je také objetí to jediné, co v daný okamžik můžeme udělat,“ vysvětluje sociální psycholog a zakladatel Školy shiatsu u nás František Bartoš.

Jak důležité je pro ženu mazlení

Sex a vztahy

Dotyk má tak skutečně obrovskou moc. Jak ukázala studie The Touch Test, jakmile dotyky chybějí, dochází k oslabení empatie, důvěry a pocitů propojenosti.

Dotek jako způsob komunikace

Tak jako každé zvíře z dotyku pozná vaše úmysly, i my lidé pomocí něj dokážeme komunikovat. Studie například ukázala, že většina lidí je schopna identifikovat, co jim chce někdo sdělit pouhým dotykem na paži.

Čeho se lidé rádi dotýkají?

Na druhou stranu jsou tu textury, kterých se nikdo nechce dotýkat. Například cokoliv se slizkým povrchem, stejně jako brusného papíru, nylonu, vlny či kovu.

Dotyky a vztahy či erotika

„Nedostatek dotyku se může projevit v uzavřenosti srdce. Člověk pak nemusí být tolik citlivý a vlídný, může hůře vnímat a vyjadřovat své pocity a také hůře chápat pocity ostatních lidí. Mohou ho také sužovat pocity smutku, opuštění a prázdnoty. Tyto věci nicméně nejsou definitivně dané,“ vysvětluje František Bartoš.

„Z praxe víme, že cesty k těmto vlastnostem a dovednostem zůstávají v těle i mysli zachované, byť zrovna nejsou tolik využívané. Vhodnou terapií je možné tyto cesty do určité míry znovu oživit. Podařilo se to i u lidí, kteří vyrůstali ve velice nehostinném prostředí, jako je válka, izolace, zažili domácí násilí apod.,“ dodává.

Dotyk také stimuluje sexuální touhu, což potvrdil již v 90. letech neurolog Vilayanur Ramachandran. Z jeho zjištění vyplynulo, že dotyky na zátylku, u ucha a na chodidlech jsou extrémně erotické. Podle něj tento dotyk stimuluje neurony v oblasti mozku známé jako Penfieldův senzorický homunkulus. Ty se nacházejí v mozkové kůře a odpovídají za oblast krku, chodidla a jsou i velmi blízko místu odpovídajícímu za oblast genitálií.

Studie publikovaná v časopise Cortex ale poukazuje na fakt, že dotyk v těchto oblastech nepřipadá erotický úplně všem. Až pro tři lidi ze čtyř nemusí být tření nohou až tak vzrušující. Podle vědců mohou být pro to vhodnější jiná místa, např. břicho, obrys ramen nebo prsty na rukou.

Mazlení a doteky jsou pro malé děti nezbytné

Dítě a rodina

Jaký vliv má na naše tělo objímání, masturbace a sex

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám