Článek
Zapečená vejce v avokádu s opečeným celozrnným chlebem a zelené smoothie
INGREDIENCE
Zapečené avokádo
- 1 velké zralé avokádo
- 2 čerstvá bio vejce
- nasekaný čerstvý koriandr
- sůl, pepř
- 2 krajíce celozrnného chleba
Zelené smoothie
- 400 ml mandlového nebo kokosového mléka
- 1 banán
- 1 polévková lžíce arašídového másla
- 4 hrnky čerstvého baby špenátu
POSTUP:
- Avokádo podélně rozřízněte, odstraňte pecku a pomocí malé lžičky odstraňte také trochu dužiny z každé poloviny, abyste jamku uprostřed zvětšili.
- Vejce opatrně rozklepněte tak, aby žloutek zůstal neporušený, a přesuňte do poloviny avokáda. Posypte solí a pepřem.
- Položte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě asi 20 minut při 175 °C. Bílek musí být neprůhledný, tuhý.
- Mezitím si na rozehřáté pánvi opečte nasucho celozrnný chléb z obou stran (přibližně 3 minuty).
- Dále připravte smoothie. Banán oloupejte a nakrájejte. Špenát omyjte. Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte dohladka.
- Po upečení avokáda posypte čerstvým koriandrem a podávejte s opečeným chlebem a zeleným smoothie.
Cvičení před snídaní spaluje více tuku
Zdraví
Makový pudink s borůvkami
INGREDIENCE
- větší hrst bio borůvek
- 4 lžíce bio makových semínek a chia semínek
- 240 ml bio mléka
- polévková lžíce bio smetany ke šlehání
- 4 kávové lžíce borůvkového sirupu
- cukr
POSTUP:
- Do skleniček přidejte mléko, semínka a sirup.
- Vše dobře promíchejte a nechte asi hodinu a půl odpočinout, dokud směs nenabobtná. Doporučujeme si směs připravit večer a nechat do rána v lednici.
- Jestliže nebude pudink dostatečně hustý, přidejte více semínek.
- Očištěné borůvky rozmačkejte a smíchejte s cukrem a smetanou.
- Takto připravenou směs přidejte do skleničky na připravený pudink, ozdobte borůvkami a podávejte.
Ovesné lívance
INGREDIENCE
- 1 bio vejce
- 150 ml bio mléka
- 50 g bio celozrnné mouky
- 50 g bio rozemletých vloček
- 1 polévková lžíce kakaa
- 1 polévková lžíce medu
- rostlinný olej na smažení
- na polevu: bílý jogurt, med, ovoce a oříšky
POSTUP:
- Všechny ingredience smíchejte ve větší misce tak, aby byla výsledná směs dostatečně hustá.
- Na zahuštění stačí přidat vločky, v případě příliš husté směsi zase mléko.
- Na pánvi si rozehřejte připravený olej a snižte plamen.
- Těsto přidávejte pomocí lžíce a jakmile začnou být okraje hotové, otočte.
- Výsledné lívance můžete ozdobit bílým jogurtem, medem, ovocem a oříšky.
Vynechávat snídani kvůli rannímu shonu je velká chyba
Zdraví
Palačinky s dušenými jablky
INGREDIENCE
Na palačinky
- 400 ml vlažného mléka
- 200 g hladké špaldové mouky
- 2 vejce
- 1 vanilinový cukr
- špetka soli
- slunečnicový olej na smažení
Na jablka
- 400 g jablek
- 50 g másla
- 80 g cukru krupice (u sladkých jablek lze i bez cukru)
- 1 lžíce rumu
- ½ lžičky mleté skořice
- šťáva z 1 citronu
K podávání
- hrst vlašských ořechů
- 100 ml bílého jogurtu
POSTUP:
- Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
- Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
- Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
- Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
- Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.
Jogurtový řepový nápoj
INGREDIENCE
- 1 předvařená červená řepa
- 1 jablko
- 150 ml bílého jogurtu
- 100 ml mléka
- 1 lžíce ovesných vloček
- máta na ozdobení
POSTUP:
- Oloupejte jablko a pokrájejte společně s řepou.
- Rozmixujte dohladka s jogurtem, mlékem a vločkami.
- Ozdobte čerstvou mátou.
Matcha detox drink
INGREDIENCE
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 avokádo
- hrst rukoly
- 2 g matcha tea
- 1 lžička medu
- šťáva z půlky limetky
- led
POSTUP:
- Vše vložte do mixéru a pořádně rozmixujte.
- Podávejte v koktejlových sklenicích.