Článek
Pečená cizrna s mrkví, špenátem a řeckým jogurtem
INGREDIENCE
Na salát
- 600 g malých syrových brambor odrůdy Grenaille (můžete použít i malé standardní konzumní brambory varného typu A)
- 400 g mrkve
- 400 g předvařené cizrny
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky olivového oleje
- 700 ml vody
- 1 lžíce kvasného nebo vinného octa
- 4 vejce (velikost M)
- 400 g čerstvého špenátu
- sůl
- pepř
Na dresink
- 400 g řeckého jogurtu (5 % tuku)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Připravte si menší zapékací mísu (cca 30 cm x 20 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
- Brambory omyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Mrkev očistěte, oloupejte a nakrájejte na širší klínky podobné velikosti jako nakrájené brambory.
- Následně vložte brambory i mrkev do vyložené zapékací mísy, přidejte k nim předvařenou cizrnu, sušený tymián, olivový olej, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
- Poté přemístěte zapékací mísu do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 180–190 °C.
- Mezitím si připravte zastřená vejce. V malém kastrůlku přiveďte téměř k varu 15 cm vody (cca 500 ml), poté vodu osolte a přidejte 1 lžíci octa. Až bude voda na pokraji varu, ztlumte plamen na mírný stupeň, následně si někam stranou (např. do malé misky nebo hrnečku) vyklepněte 1 vejce a pomocí vařečky či špachtle roztočte horkou vodu v hrnci do víru. Do něj vlijte vyklepnuté vejce a stálým mícháním ho udržujte ve víru následující 3 minuty.
- Poté vejce z vody vyjměte a nechte ho okapat na utěrce či na talířku. Stejným způsobem pak postupně uvařte 3 zbývající vejce.
- Než se dopeče zelenina s cizrnou, stihnete si ještě spařit špenát a nachystat dresink. V pánvi přiveďte k varu 200 ml vody, poté ztlumte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve špenát a nechte ho vařit cca 1 minutu. Spařený špenát osolte a opepřete.
- Následně si vezměte misku a smíchejte v ní všechny suroviny na dresink uvedené v seznamu ingrediencí.
- Upečenou zeleninu s cizrnou rozdělte do 4 servírovacích talířů a ke každé porci přidejte spařený špenát, jogurtový dresink a 1 zastřené vejce.
- Na závěr každé vejce posypte trochou pepře a podávejte.
Podzimní kulinářské variace z hub, zvěřiny a hrušek
Kuřecí salát s dýní a růžičkovou kapustou
INGREDIENCE
- 50 g červené quinoy v suchém stavu
- 200 ml vody
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky kajenského pepře (nebo mletého chilli)
- 100 g kuřecích prsou
- 1 lžička olivového oleje
- 100 g dužiny z grepu
- 10 g plátkových mandlí
- 10 g rozinek bez přidaného cukru
- 30 g kozího sýra
- 1 hrst čerstvé máty (můžete vynechat)
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Quinou alespoň 2x propláchněte pod studenou vodou. Následně ji přemístěte do hrnce, zalijte 200 ml vody (případně takovým množstvím vody, které je uvedeno na obalu produktu) a přiveďte k varu. Poté směs v hrnci osolte, ztlumte plamen na mírný stupeň a quinou nechte vařit 15–20 minut doměkka.
- Zatímco se vaří quinoa, upečte si kuřecí prsa. Nejprve si společně smíchejte skořici, mletý římský kmín, kajenský pepř, špetku soli a špetku pepře a ve výsledné směsi obalte kuřecí prsa.
- Nyní si připravte menší pánev vhodnou do trouby, rozehřejte v ní 1 lžičku olivového oleje, poté do pánve přidejte obalené kuřecí maso a opékejte ho na středním plameni 3 minuty z jedné strany a 2 minuty ze strany druhé.
- Následně celou pánev i s masem přemístěte do předehřáté trouby a pečte 10 minut při 170 °C.
- Mezitím si nakrájejte dužinu z grepu na kousky o velikosti cca 0,5 cm, nakrájený grep přemístěte do mísy a přidejte k němu mandle a rozinky.
- Až se dovaří quinoa, přidejte ji do mísy ke grepu, mandlím a rozinkám, vše promíchejte a výslednou směs přemístěte na servírovací talíř.
- Až se dopečou kuřecí prsa, vyndejte je z trouby, nakrájejte na plátky a přidejte na talíř ke quinoové směsi. Nakonec do talíře rozdrobte kozí sýr, celý salát posypte čerstvou mátou a podávejte.
Tip: Červenou quinou můžete v receptu nahradit červenou nebo černou rýží.
Čočkový salát s pečenou dýní
INGREDIENCE
Na salát
- 160 g černé čočky (neboli čočky beluga) v suchém stavu
- 1 l vody
- 800 g dýně hokkaidó (oloupané a nakrájené na cca 1,5 cm široké klínky)
- 2 lžičky olivového oleje
- 160 g kozího sýra
- 4 hrsti čerstvé máty (nasekané nahrubo)
- sůl
- pepř
Na zálivku
- 4 lžičky olivového oleje
- 4 lžičky citronové šťávy
- nastrouhaná kůra ze 2 citronů (cca 20 g)
- 4 stroužky česneku (prolisované)
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Čočku propláchněte pod studenou vodou. Poté ji vložte do většího hrnce, zalijte ji vodou tak, aby voda dosahovala cca 2–3 cm nad čočku (půjde o přibližně 1 l vody), a začněte zahřívat.
- Než se voda v hrnci začne vařit, dejte péct dýni.
- Připravte si menší plech (cca 30 cm x 20 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Na vyložený plech rozmístěte nakrájenou dýni, pokapejte ji 2 lžičkami olivového oleje a posypte solí a pepřem. Následně plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 20–22 minut při 200–210 °C.
- Až začne vřít voda v hrnci, ztlumte plamen na střední stupeň a čočku nechte vařit 10–15 minut. Průběžně ji kontrolujte ochutnáním, aby se nerozvařila.
- Než se dopeče dýně a dovaří čočka, připravte si zálivku – v menší misce si smíchejte 4 lžičky olivového oleje, citronovou šťávu, citronovou kůru, prolisovaný česnek, sůl a pepř.
- Uvařenou čočku slijte, promíchejte s připravenou zálivkou a rozdělte na 4 servírovací talíře.
- Následně ke každé porci přidejte pečenou dýni a navrch rozdrobte kozí sýr. Na závěr salát ozdobte nasekanou mátou a podávejte.
Vyrobte si doma pečený čaj, který výtečně chutná a potěší i jako pěkný dárek
Kroupový salát se žampiony
INGREDIENCE
- 400 g uzeného tofu (extra firm)
- 2 menší bílé cibule (2x cca 80 g)
- 4 stroužky česneku
- 600 g žampionů
- 2 lžičky olivového oleje
- 100 ml vody
- 160 g uvařených pohankových krup
- 2 lžičky sušené majoránky
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 8 lžic jablečného octa
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Tofu nakrájejte na přibližně 0,5 cm velké kostky. Cibule i česnek nakrájejte najemno. Žampiony nakrájejte na širší plátky.
- V pánvi si na středním plameni rozehřejte 2 lžičky olivového oleje.
- Poté přidejte nakrájené tofu, ztlumte plamen na mírný stupeň a tofu opékejte přibližně 2–3 minuty.
- Následně do pánve přidejte nakrájenou cibuli a česnek a vše opékejte další 1 minutu.
- Poté zvyšte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve nakrájené žampiony a vše opékejte další 2 minuty.
- Nakonec celý obsah pánve podlijte 100 ml vody, přidejte uvařené kroupy, majoránku, tymián, sůl a pepř a vše společně povařte 1–2 minuty.
- Po uvedené době obsah pánve zalijte jablečným octem a promíchejte. Výslednou směs rozdělte na 4 porce a podávejte.
TIP: Hotový salát můžete ozdobit čerstvou majoránkou.
Salát z pšeničných zrn s lososem a petrželí
INGREDIENCE
Na salát
- 200 g pšeničných zrn v suchém stavu
- 300 ml vody
- 400 g kořenové petržele
- 280 g filetu z lososa s kůží
- 4 lžičky medu
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- 1 lžička chilli vloček
- 20 g loupaných dýňových semínek
- 4 hrsti čerstvé petrželové natě
- sůl
- pepř
Na zálivku
- 4 lžičky dijonské hořčice
- 4 lžičky jablečného octa
- 2 lžičky medu
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 4 lžíce vody
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Pšeničná zrna propláchněte, dejte do hrnce, přilijte 300 ml vody a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň a nechte zrna vařit 40–45 minut doměkka.
- Během vaření průběžně kontrolujte vypařování vody: veškerá voda by se měla vypařit ve chvíli, kdy se zrna dovaří – pokud se ale voda vypaří dříve, přilijte do hrnce dalších 50–100 ml vody.
- Zatímco se vaří zrna, dejte péct lososa s petrželí. Nejprve si připravte plech a vyložte ho pečicím papírem. Následně si očistěte petržel a nakrájejte ji na cca 3 cm dlouhé špalíky.
- Poté si nachystejte lososa, stranou si v misce smíchejte 4 lžičky medu, uzenou papriku a chilli vločky a výslednou směs pomocí spodní strany lžičky natřete na lososa.
- Následně lososa přemístěte na vyložený plech, vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut při 180–190 °C; po prvních 8 minutách pečení k lososu na plech přidejte nakrájenou petržel a pečte zbývajících 12 minut dozlatova.
- Mezitím si v misce smíchejte všechny suroviny na zálivku uvedené v seznamu ingrediencí.
- Uvařená pšeničná zrna rozdělte do 4 servírovacích misek a ochuťte je solí a pepřem. Následně do misek rozdělte upečenou petržel a lososa, kterého natrhejte vidličkou.
- Na závěr každou porci salátu přelijte připravenou zálivkou, posypte dýňovými semínky a petrželovou natí a podávejte.
Recepty na nápadité pochoutky, které dodají energii
Salát s trhaným krůtím masem, fenyklem a pomerančovou zálivkou
INGREDIENCE
Na salát
- 1 l vody
- 2 lžičky olivového oleje
- 480 g krůtích prsou
- 200 g červené quinoy v suchém stavu
- 400 g předvařené červené řepy
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 600 g fenyklových bulv
- dužina z 1 pomeranče (nakrájená na menší kousky)
- sůl
- pepř
Na zálivku
- nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů
- šťáva z 1 pomeranče
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 lžičky chilli vloček
- 4 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si menší zapékací mísu (cca 30 cm x 20 cm). Do většího hrnce napusťte 1 l vody na vaření quinoy a začněte zahřívat.
- Než voda v hrnci začne vřít, dejte péct krůtí prsa. Nejprve je osolte a opepřete. Následně si připravte větší pánev, rozehřejte v ní 2 lžičky olivového oleje, přidejte krůtí prsa a opékejte je na středním plameni 1 minutu z každé strany.
- Po opečení prsa zabalte do alobalu, vložte je do připravené zapékací mísy, přemístěte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut při 170–180 °C.
- Až se začne vařit voda v hrnci, nasypte do ní quinou, ztlumte plamen na střední stupeň a quinou vařte 20 minut.
- Zatímco se peče krůtí maso a vaří se quinoa, nakrájejte si na širší plátky červenou řepu a posypte ji solí, pepřem a tymiánem.
- Až bude zbývat posledních 8–10 minut do konce pečení krůtího masa, vyndejte z trouby zapékací mísu s masem, přidejte do ní nakrájenou řepu, poté vraťte mísu zpět do trouby a nechte dopéct.
- Mezitím si ještě stihnete připravit fenykl a zálivku. Fenyklové bulvy očistěte a pomocí mandolíny je nakrájejte na tenké plátky. Následně si připravte misku a smíchejte v ní všechny suroviny na zálivku uvedené v seznamu ingrediencí.
- Až se dopeče krůtí maso s řepou, vyndejte zapékací mísu z trouby a pomocí vidličky natrhejte upečené maso na jednotlivá vlákna. Poté si připravte větší mísu, přemístěte do ní uvařenou quinou a smíchejte ji s nakrájeným fenyklem.
- Výslednou směs rozdělte do 4 talířů a přidejte k ní natrhané krůtí maso, upečenou červenou řepu a nakrájenou pomerančovou dužinu.
- Nakonec každou porci salátu přelijte připravenou zálivkou a podávejte.
Fazolový salát s quinoou
INGREDIENCE
Na salát
- 600 ml vody
- 140 g bílé quinoy v suchém stavu
- 400 g čerstvého špenátu
- 600 g předvařených bílých fazolí
- 200 g sušených rajčat
- 80 g semínek z granátového jablka
- sůl
- pepř
Na pesto
- 4 hrsti čerstvé bazalky
- 4 lžičky olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- šťáva ze 2 středních citronů
- sůl
- pepř
POSTUP:
- V menším hrnci přiveďte k varu 500 ml vody. Poté do hrnce přidejte quinou, ztlumte plamen na střední stupeň a nechte vařit 15–20 minut.
- Mezitím si připravte špenát a fazole. Nachystejte si pánev a na středním plameni ji nasucho rozehřejte. Poté do pánve přidejte špenát, zalijte ho 100 ml vody a povařte přibližně 1 minutu.
- Následně do pánve přidejte předvařené fazole, ztlumte plamen na mírný stupeň a obsah pánve nechte prohřívat přibližně 1 minutu. Poté směs osolte a opepřete a pánev odstavte ze zdroje tepla.
- Následně si připravte pesto: nachystejte si vyšší nádobu na mixování, vložte do ní čerstvou bazalku, olivový olej, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř a vše rozmixujte ponorným mixérem nahrubo – výsledné pesto by nemělo být úplně hladké. Pokud by se vám ale směs nedařilo dobře rozmixovat, můžete do ní přidat 1 lžíci vody.
- Uvařenou quinou přemístěte do mísy, přidejte k ní špenát, fazole, sušená rajčata a semínka z granátového jablka a vše důkladně promíchejte.
- Výslednou směs rozdělte do 4 servírovacích misek, na závěr každou porci salátu přelijte připraveným pestem a podávejte.
TIP: Hotový salát můžete ozdobit lístky čerstvé bazalky.