Hlavní obsah

Šampaňské prospívá srdci, stejně jako kakao a červené víno

Londýn

Až si budete na Nový rok připíjet sektem, vězte, že děláte něco pro své zdraví. Vědci totiž zjistili, že pití šumivého vína má pozitivní vliv na srdce. Podobně účinná je ale například i sklenka červeného vína. Abstinenti nemusí zoufat, jejich srdci stejně prospěje hrnek kakaa.

Foto: Profimedia.cz

Sklenička šampaňského prospěje srdci.

Článek

Tým vedený Dr. Jeremy Spencerem z Univerzity v Readingu zjistil, že šampaňské má stejně kladný efekt na srdce jako červené víno. Obsahuje totiž polyfenolové antioxidanty, o nichž se předpokládá, že chrání před vlivem volných radikálů v těle. Tyto antioxidanty zpomalují vylučování oxidu dusíku z krve, snižují krevní tlak a tím i nebezpečí srdečních příhod či mrtvice.

"Zjistili jsme, že pár skleniček denně má kladný vliv na žilní stěny. Z toho plyne, že šampaňské může snižovat nebezpečí mrtvice a srdečních chorob. Je to velmi zajímavé," řekl Dr. Spencer reportérům listu Telegraph.

Tento tým vědců zjistil, že i kakao obsahuje hodně polyfenolových antioxidantů, což znamená, že nám třeba šálek horkého kakaa před spaním prospěje.

"Ale přiznávám, že to už není taková zábava," poznamenal ke kakau Dr. Spenser s úsměvem.

Vědci se ujali výzkumu šampaňského, protože se ví, že prospěšné antioxidanty jsou v červeném víně, ale nikoliv v bílém. O šampaňském přetrvávaly pochybnosti, protože toto víno obsahuje jak červené, tak i bílé hrozny. Vyrábí se ze směsi hroznů pinot noir a pinot meuier i jedné bílé odrůdy, konkrétně chardonnay.

Související témata:

Výběr článků

Načítám