Hlavní obsah

Salsa pokořuje antibiotika

Novinky, Korzo/P
SACRAMENTO

Čerstvě připravená mexická pálivá omáčka salsa má vynikající antibakteriální účinky a dokáže zmařit projevy salmonelózy již v samém zárodku. Dlouho se nevědělo, proč tomu tak je. Nyní však vědci z kalifornské univerzity prokázali, že hlavní zásluhu si může připsat docela obyčejná bylina koriandr, jejíž listy a plody se běžně užívají pro kulinářské i medicínské účely.

Článek

Obsahují totiž látky, mimo jiné dodecenal, které si alespoň v laboratorních podmínkách uměly poradit s nebezpečnou potravinářskou bakterií salmonelou dvojnásobně účinněji, než to dokáží obvykle předepisovaná antibiotika.

Tým expertů vedený Isao Kuboem zvažuje, zda by se nejrizikovější potraviny neměly uměle obohacovat dodecenalem, aby se předešlo zbytečným epidemiím. Zdůrazňují ovšem, že se tak nesmí stát na úkor přísné a pečlivé hygieny, protože i navzdory preventivním a léčebným účinkům dokáže salsa zabránit otravám potravinami jen do jisté míry.

Související témata:

Související články

Domov důchodců v Rudné skolila salmonelóza

Třetina obyvatel domova důchodců v Rudné a několik zaměstnanců onemocnělo salmonelózou. Původ nemoci zatím hygienici neznají, čeká se na rozbor odebraných...

Výběr článků

Načítám