Článek
„Konzumací růžičkové kapusty se v mozku zvyšuje množství kyseliny retinové, která sehrává velmi důležitou roli v centrálním nervovém systému,” vysvětluje pro Daily Mail profesor Peter McCaffery z University of Aberdeen.
Díky této kyselině je v mozku více neuronů a dochází k jejich lepšímu propojení.
Vědci se tak na základě těchto znalostí snaží vyvinout účinné léky, které by pomohly v boji s Alzheimerovou, ale také například Parkinsonovou chorobou či jinými neurodegenerativními onemocněními.
Bohužel jíst pouze růžičkovou kapustu ale k léčbě těchto nemocí nestačí. Navíc lze tuto zeleninu po vaření konzumovat jen v omezeném množství. Obsahuje totiž kromě velmi příznivých látek, jako je draslík, mangan, vitamin B1 a vláknina, také síru. Síra sice velmi prospívá naší kráse, jelikož zabraňuje lámavosti nehtů a vlasů, zvyšuje jejich lesk a také je důležitá pro tvorbu kolagenu, ale při vaření se proměňuje v anorganické substance, které mohou ve větším množství tělu škodit.
Růžičkovou kapustu je tedy lepší konzumovat v syrovém stavu anebo minimálně tepelně upravovanou.