Hlavní obsah

Recepty z tradiční thajské kuchyně

Právo, Vendula Presserová

Jmenuje se Somrak Mika, ale všichni ji znají jako Thai babi. Tato úchvatná dáma a skvělá kuchařka, která v pražském Café Buddha představuje hostům autentickou thajskou kuchyni, vás dnes naučí báječné recepty ze svého původního domova. Nejenže skvěle chutnají, navíc vás pěkně zahřejí.

Foto: Profimedia.cz

Thajská kuchyně je plná skvělých chutí.

Článek

Vegetarian Poké

Foto: archív restaurace

Vegetarian Poké

INGREDIENCE

  • 40 g bílého tofu
  • 40 g uzeného tofu
  • podle chuti zelenina, např.: bílé a červené zelí, salátová okurka, mrkev, ledový salát, ředkvičky, fazolky tonka
  • 200 g uvařené japonské sushi rýže s octovým nálevem „sushi su“
  • sezamová semínka
  • bonito – katsuobushi (sušený tuňák)
  • řasa nori
  • ponzu omáčka
  • 100 ml sójové omáčky Kikkoman
  • 100 ml yuzu šťávy (možno nahradit limetou a pomerančem)
  • 50 ml mirinu (sladké rýžové víno saké)
  • marináda na tofu
  • 2 stroužky česneku
  • špalíček zázvoru
  • 50 ml sezamového oleje
  • 3 lžíce tamarindové pasty
  • nálev na rýži sushi su
  • 30 g rýžového octa
  • 20 g cukru
  • 5 g soli

POSTUP:

  • Předem uvařte japonskou rýži, poměr s vodou 1:1.
  • Uvařenou ochuťte octovým nálevem „sushi su“; na něj smícháte rýžový ocet, cukr a sůl v poměru 6:4:1 a použijete ho podle chuti.
  • V mezičase připravte ponzu dresing a marinujte v něm nakrájené zelí a tenké plátky salátové okurky.
  • Dále si nakrájejte další zeleninu do poké (na tenké plátky nebo julienne nudličky, mrkev na „špagetky“).
  • Tofu nakrájejte na kostky a deset minut marinujte v marinádě.
  • Marinádu připravíte smícháním prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, tamarindové pasty a sezamového oleje.
  • Připravte si větší misku, do které dáte teplou rýži, na ni rozložte dokola veškeré ingredience a tofu.
  • Vše na závěr posypte praženým sezamem, bonitem katsuobushi a nastříhanou řasou nori.

Recepty na asijské pokrmy z vyhlášených pražských restaurací

Móda a kosmetika

Udon nudle

Foto: archív restaurace

Udon nudle

INGREDIENCE

  • 100 g hovězí svíčkové
  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 1/2 červené cibule
  • hrst zelených fazolek
  • velký stroužek česneku
  • porce předvařených udon nudlí
  • 100 ml teriyaki omáčky
  • 50 ml vývaru
  • 1 lžíce oleje
  • světlá a černá sezamová semínka
  • bambusové výhonky nebo jiné klíčky

POSTUP:

  • V rozpáleném oleji orestujte rozdrcený a nasekaný česnek.
  • Přidejte na nudličky nakrájené hovězí, orestujte, promíchejte.
  • Podlijte vývarem a přihoďte nudle, přilijte teriyaki omáčku a promíchejte.
  • Přisypejte na tenké nudličky nakrájenou mrkev a nakrájenou cibuli i fazolky.
  • Promíchejte, zprudka vše orestujte a servírujte posypané jarní cibulkou, sezamem a výhonky nebo klíčky.

Thajské nudle Pad Thai

Foto: archív restaurace

Thajské nudle Pad Thai

INGREDIENCE

  • 130 g rýžových nudlí (šířka 3,5 mm)
  • 1 vejce
  • podle chuti krevety, kuřecí maso, tofu
  • 30 ml lehké sójové omáčky
  • 100 ml vývaru (kuřecí, zeleninový)
  • 80 ml vody (dle suchosti nudlí, aby byly měkké)
  • 1,5 lžíce cukru
  • 10 g jarní cibule
  • 10 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g pórku
  • 20 g mrkve
  • 20 g sójových výhonků
  • 2 lžíce arašídů
  • 5 g nati koriandru
  • 1 limeta
  • 2 lžíce oleje
  • 40 ml tamarind
  • na tamarind Pad Thai omáčku
  • 200 g tamarindu
  • 500 ml vody
  • 60 g cukru
  • 15 g soli
  • 5 g sladké mleté papriky

POSTUP:

  • Nejprve se vrhněte na omáčku: tamarindové pecky rozmáčkněte a zalijte horkou vodou, po pár minutách změknou.
  • Znovu je rozmačkejte a přepasírujte přes cedník. Tento proces opakujte třikrát. Omáčku svařte s cukrem, solí a paprikou.
  • Nudle připravte ve woku: rýžové nudle namočte do vlažné vody na 30 minut, poté je nechte okapat.
  • Rozpalte pánev, přidejte olej, vejce, maso, mořské plody či tofu a česnek. Směs orestujte a přihoďte rýžové nudle.
  • Přidejte Pad Thai omáčku, sójovku, cukr a vývar.
  • Pár minut povařte, jakmile jsou nudle měkké, přidejte nakrájenou zeleninu a vyvařte omáčku.
  • Servírujte na mělký talíř, po straně rozložte namleté arašídy, limetu, koriandr a sójové výhonky.

Maso nemaso aneb Čím potěšit v jídelníčku vegetariána a milovníka asijské kuchyně

Zdraví

Mango Sticky Rice - nejoblíbenější dezert v Thajském království

Foto: archív restaurace

Mango Sticky Rice

INGREDIENCE

  • 300 g lepkavé rýže sticky rice
  • 2 manga
  • špetka soli
  • 25 g palmového cukru
  • 50 g bílého cukru
  • 300 ml kokosového mléka

POSTUP:

Nejdůležitější část receptu je namočení rýže 12 hodin předem pro snadné uvaření, poté můžete zvolit tradiční, nebo moderní způsob její přípravy.

Tradiční způsob na páře

  • Pokud nejste majiteli tradičního bambusového napařováku, použijte jakýkoli jiný napařovák.
  • Do něj vložte utěrku a na ni nasypte namočenou rýži.
  • Vařte ji v páře 20 minut.
  • Po uvaření bude mít rýže krásné pevné zrno, které dál naložíte do kokosové směsi viz recept níže.

Moderní verze (mikrovlnka)

  • Rýži namočte hodinu předem.
  • Poté ji přendejte do vhodné nádoby, přidejte o 10 % více vody, než je rýže, zakryjte talířem a vložte do mikrovlnky.
  • Mikrovlnku zapněte na nejvyšší výkon na 3 minuty.
  • Poté rýži otočte vzhůru nohama pro snadnější uvaření a ohřívejte další tři minuty.
  • V kvalitní mikrovlnce už by v tomto momentě měla být voda vstřebaná.
  • Celý proces opakujte, až je rýže správně uvařená, ale maximálně dvakrát.

Kokosová směs

  • Do kastrůlku nalijte kokosové mléko, přidejte palmový i bílý cukr a špetku soli.
  • Směs by měla být velmi sladká, rýže chuť vstřebá.
  • Vše vařte asi 7 minut.
  • Do uvařené rýže nalijte 3/4 kokosové směsi, zbytek podávejte zvlášť v misce.
  • Tradiční sticky servírujte vlažnou až teplou s plátky čerstvého manga.
  • Vše můžete posypat lístky máty, praženým sezamem či oříšky.

Thajské červené kari s tofu

Foto: archív restaurace

Thajské červené kari s tofu

INGREDIENCE

  • 2 balení čerstvého firm tofu (tvarohová konzistence)
  • cuketa
  • červená kari omáčka
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • sklenka kokosového mléka
  • 40 g palmového cukru
  • 5 lžic rybí omáčky
  • sušená kapusta

POSTUP:

  • Kari pastu nechte rozvonět ve woku a zalijte ji kokosovým mlékem.
  • Přidejte lžičku cukru a nakonec rybí omáčku, krátce povařte.
  • Nakrájené tofu poskládejte na talíř, přikrájejte čerstvou cuketu a přilijte kari omáčku.
  • Do kari omáčky na talíři nakapejte ještě trochu kokosového mléka a červeného chilli, přidejte pár proužků čerstvé thajské bazalky.
Související témata:

Související články

Japonské pokrmy nejsou náročné na přípravu

Exotické složky jídla odrazují většinu lidí od experimentů s asijskou kuchyní. Zbytečně. Dnes už se dá koupit vše potřebné, nesnažte se však hledat náhražky za...

Žampiony na čtyři způsoby

Dají se připravit na spoustu způsobů a nikdy nezklamou. O tom vás dnes přesvědčí executive chef Hotelů Akademie Petr Svoreň. Žampionové pochoutky přichystal...

Výběr článků

Načítám