Článek
Vegetarian Poké
INGREDIENCE
- 40 g bílého tofu
- 40 g uzeného tofu
- podle chuti zelenina, např.: bílé a červené zelí, salátová okurka, mrkev, ledový salát, ředkvičky, fazolky tonka
- 200 g uvařené japonské sushi rýže s octovým nálevem „sushi su“
- sezamová semínka
- bonito – katsuobushi (sušený tuňák)
- řasa nori
- ponzu omáčka
- 100 ml sójové omáčky Kikkoman
- 100 ml yuzu šťávy (možno nahradit limetou a pomerančem)
- 50 ml mirinu (sladké rýžové víno saké)
- marináda na tofu
- 2 stroužky česneku
- špalíček zázvoru
- 50 ml sezamového oleje
- 3 lžíce tamarindové pasty
- nálev na rýži sushi su
- 30 g rýžového octa
- 20 g cukru
- 5 g soli
POSTUP:
- Předem uvařte japonskou rýži, poměr s vodou 1:1.
- Uvařenou ochuťte octovým nálevem „sushi su“; na něj smícháte rýžový ocet, cukr a sůl v poměru 6:4:1 a použijete ho podle chuti.
- V mezičase připravte ponzu dresing a marinujte v něm nakrájené zelí a tenké plátky salátové okurky.
- Dále si nakrájejte další zeleninu do poké (na tenké plátky nebo julienne nudličky, mrkev na „špagetky“).
- Tofu nakrájejte na kostky a deset minut marinujte v marinádě.
- Marinádu připravíte smícháním prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, tamarindové pasty a sezamového oleje.
- Připravte si větší misku, do které dáte teplou rýži, na ni rozložte dokola veškeré ingredience a tofu.
- Vše na závěr posypte praženým sezamem, bonitem katsuobushi a nastříhanou řasou nori.
Recepty na asijské pokrmy z vyhlášených pražských restaurací
Udon nudle
INGREDIENCE
- 100 g hovězí svíčkové
- 1 mrkev
- 1 jarní cibulka
- 1/2 červené cibule
- hrst zelených fazolek
- velký stroužek česneku
- porce předvařených udon nudlí
- 100 ml teriyaki omáčky
- 50 ml vývaru
- 1 lžíce oleje
- světlá a černá sezamová semínka
- bambusové výhonky nebo jiné klíčky
POSTUP:
- V rozpáleném oleji orestujte rozdrcený a nasekaný česnek.
- Přidejte na nudličky nakrájené hovězí, orestujte, promíchejte.
- Podlijte vývarem a přihoďte nudle, přilijte teriyaki omáčku a promíchejte.
- Přisypejte na tenké nudličky nakrájenou mrkev a nakrájenou cibuli i fazolky.
- Promíchejte, zprudka vše orestujte a servírujte posypané jarní cibulkou, sezamem a výhonky nebo klíčky.
Thajské nudle Pad Thai
INGREDIENCE
- 130 g rýžových nudlí (šířka 3,5 mm)
- 1 vejce
- podle chuti krevety, kuřecí maso, tofu
- 30 ml lehké sójové omáčky
- 100 ml vývaru (kuřecí, zeleninový)
- 80 ml vody (dle suchosti nudlí, aby byly měkké)
- 1,5 lžíce cukru
- 10 g jarní cibule
- 10 g šalotky
- 1 stroužek česneku
- 20 g pórku
- 20 g mrkve
- 20 g sójových výhonků
- 2 lžíce arašídů
- 5 g nati koriandru
- 1 limeta
- 2 lžíce oleje
- 40 ml tamarind
- na tamarind Pad Thai omáčku
- 200 g tamarindu
- 500 ml vody
- 60 g cukru
- 15 g soli
- 5 g sladké mleté papriky
POSTUP:
- Nejprve se vrhněte na omáčku: tamarindové pecky rozmáčkněte a zalijte horkou vodou, po pár minutách změknou.
- Znovu je rozmačkejte a přepasírujte přes cedník. Tento proces opakujte třikrát. Omáčku svařte s cukrem, solí a paprikou.
- Nudle připravte ve woku: rýžové nudle namočte do vlažné vody na 30 minut, poté je nechte okapat.
- Rozpalte pánev, přidejte olej, vejce, maso, mořské plody či tofu a česnek. Směs orestujte a přihoďte rýžové nudle.
- Přidejte Pad Thai omáčku, sójovku, cukr a vývar.
- Pár minut povařte, jakmile jsou nudle měkké, přidejte nakrájenou zeleninu a vyvařte omáčku.
- Servírujte na mělký talíř, po straně rozložte namleté arašídy, limetu, koriandr a sójové výhonky.
Maso nemaso aneb Čím potěšit v jídelníčku vegetariána a milovníka asijské kuchyně
Mango Sticky Rice - nejoblíbenější dezert v Thajském království
INGREDIENCE
- 300 g lepkavé rýže sticky rice
- 2 manga
- špetka soli
- 25 g palmového cukru
- 50 g bílého cukru
- 300 ml kokosového mléka
POSTUP:
Nejdůležitější část receptu je namočení rýže 12 hodin předem pro snadné uvaření, poté můžete zvolit tradiční, nebo moderní způsob její přípravy.
Tradiční způsob na páře
- Pokud nejste majiteli tradičního bambusového napařováku, použijte jakýkoli jiný napařovák.
- Do něj vložte utěrku a na ni nasypte namočenou rýži.
- Vařte ji v páře 20 minut.
- Po uvaření bude mít rýže krásné pevné zrno, které dál naložíte do kokosové směsi viz recept níže.
Moderní verze (mikrovlnka)
- Rýži namočte hodinu předem.
- Poté ji přendejte do vhodné nádoby, přidejte o 10 % více vody, než je rýže, zakryjte talířem a vložte do mikrovlnky.
- Mikrovlnku zapněte na nejvyšší výkon na 3 minuty.
- Poté rýži otočte vzhůru nohama pro snadnější uvaření a ohřívejte další tři minuty.
- V kvalitní mikrovlnce už by v tomto momentě měla být voda vstřebaná.
- Celý proces opakujte, až je rýže správně uvařená, ale maximálně dvakrát.
Kokosová směs
- Do kastrůlku nalijte kokosové mléko, přidejte palmový i bílý cukr a špetku soli.
- Směs by měla být velmi sladká, rýže chuť vstřebá.
- Vše vařte asi 7 minut.
- Do uvařené rýže nalijte 3/4 kokosové směsi, zbytek podávejte zvlášť v misce.
- Tradiční sticky servírujte vlažnou až teplou s plátky čerstvého manga.
- Vše můžete posypat lístky máty, praženým sezamem či oříšky.
Thajské červené kari s tofu
INGREDIENCE
- 2 balení čerstvého firm tofu (tvarohová konzistence)
- cuketa
- červená kari omáčka
- 2 lžíce červené kari pasty
- sklenka kokosového mléka
- 40 g palmového cukru
- 5 lžic rybí omáčky
- sušená kapusta
POSTUP:
- Kari pastu nechte rozvonět ve woku a zalijte ji kokosovým mlékem.
- Přidejte lžičku cukru a nakonec rybí omáčku, krátce povařte.
- Nakrájené tofu poskládejte na talíř, přikrájejte čerstvou cuketu a přilijte kari omáčku.
- Do kari omáčky na talíři nakapejte ještě trochu kokosového mléka a červeného chilli, přidejte pár proužků čerstvé thajské bazalky.