Článek
Řecký salát s cizrnou
INGREDIENCE
- 150 g cizrny (vařené či sterilované)
- 2 rajčata
- 150 g červených a žlutých cherry rajčat
- 1 salátová okurka
- 1 menší červená cibule
- 1 žlutá a 1 zelená paprika
- zelené a černé olivy
- snítka kopru
- 300 g sýra feta
Zálivka
- 120 ml olivového oleje
- 3 lžíce červeného a 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka oregana
- špetka cukru
- 1 stroužek česneku
- sůl a čerstvý pepř
POSTUP:
- Do mísy dejte cizrnu, olivy, rajčata nakrájená na půlky, nakrájené papriky, okurku, červenou cibuli na měsíčky a nasekaný kopr.
- Ponorným mixerem vyšlehejte všechny ingredience na zálivku, hotovým dresinkem pak přelijte zeleninu, přidejte kostičky fety a opatrně promíchejte.
Zpestřete si grilování bezmasými recepty
Recepty
Musaka
INGREDIENCE
- 3 menší lilky
- 6 brambor
- 400 g mletého hovězího masa (20 % tuku, může se smíchat jehněčí a hovězí)
- 250 ml červeného vína (suché)
- 300 g drcených rajčat
- 2 lžíce protlaku
- 2 menší cibule
- špetka skořice
- špetka římského kmínu
- špetka oregana
- 2 stroužky česneku
- 6 lžic olivového oleje
- sůl, pepř
Bešamel
- 100 g másla
- 6 lžic hl. mouky
- 800 ml mléka
- 120 g parmazánu
- špetka muškátového oříšku
POSTUP:
- Na olivovém oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a restujte několik minut ze všech stran, přidejte koření a prolisovaný česnek, ten nesmí zhnědnout, zhořkl by.
- Vše za stálého míchání opékejte, aby se koření rozvonělo.
- Zarestujte rajčatový protlak, pak rajčata, osolte, opepřete a podlijte vínem.
- Promíchejte a nechte zvolna 30 minut probublávat.
- Lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, osolte (pustí vodu), osušte a opečte z obou stran na pánvi.
- Mezitím očistěte brambory a nakrájejte je na 0,5cm plátky.
- Zapékací mísu vytřete olejem, rozložte vrstvu brambor a osolte je, na ně poklaďte plátky opečeného lilku a na něj vrstvu masové směsi.
- Postup opakujte až do 3/4 výšky nádoby, poslední vrstva by měly být brambory.
- Dejte péct přikryté do předehřáté trouby na 155 °C na 45 min.
- Bešamel: Rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
- Zalijte ji studeným mlékem, ochuťte muškátovým oříškem a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Přidejte sýr a nechte ho rozpustit. Bešamel by měl mít konzistenci řidšího pudinku, aby šel nalít na musaku (kdyby byl hustý, povolte ho trochou mléka). Případné hrudky rozšlehejte metličkovým mixérem.
- Předpečenou musaku zalijte bešamelem (asi 2 cm pod okraj, aby nevytekl), zvyšte teplotu na 180 °C a odkryté pečte asi 25 minut, dozlatova. Vyzkoušejte, zda jsou brambory měkké.
- Po upečení nechte musaku 10 minut odpočinout, bude se lépe krájet.
Recepty s vůní moře
Recepty
Kalamáry
INGREDIENCE
- 3 sépie (tuby kalamárů)
- 5 lžic hladké mouky
- 1 lžíce škrobu
- sůl, pepř
- olivový olej na smažení (může být z pokrutin)
- 2 citrony
Citronová majonéza
- 6 lžic majonézy
- šťáva z 1 citronu
- sůl
- pepř
- 0,5 lžíce olivového oleje extra virgin
POSTUP:
- Kalamáry (tuby) očistěte, osušte a nakrájejte na 3mm kroužky.
- Smíchejte mouku, škrob, sůl a pepř a kroužky obalte.
- Přebytečnou mouku oklepejte a kalamáry smažte dozlatova v rozpáleném oleji.
- Poté kroužky osušte na papírové utěrce a dosolte hrubozrnnou mořskou solí.
- K podávání opečte nasucho na pánvi na poloviny rozkrojené citrony (řeznou stranou dolů).
- Citronová majonéza: Vše smíchejte, nakonec zašlehejte olej. Můžete přidat utřený česnek, posekanou plocholistou petržel nebo chilli.
Tip šéfkuchaře: Obalovací směs nasypte do mikrotenového sáčku, přidejte kalamáry, uzavřete a protřepejte. Kroužky se obalí a nebudete mít nepořádek.
Recepty na zdravé a chutné menu
Recepty
Dolmades – plněné vinné listy
INGREDIENCE
- 20 listů vinné révy
- 350 g dlouhozrnné rýže (za syrova)
- 2 menší cibule
- 3 naťové cibulky
- 4 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (máta, kopr, oregano)
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 150 ml olivového oleje
POSTUP:
- Na olivovém oleji zvolna restujte 10 minut nakrájenou cibuli, než zesklovatí a zesládne. Chvíli před koncem přidejte posekanou jarní cibulku.
- Pak přisypte rýži a směs několik minut restujte.
- Přilijte šálek vroucí vody a vařte rýži polovinu doby uvedené na obalu, podle potřeby míchejte.
- Pokud se voda odpaří příliš brzy, ještě trochu podlijte: na konci chcete mít rýži napůl uvařenou a vodu zcela odpařenou.
- Nakonec ochuťte solí, pepřem, bylinkami a česnekem, přikryjte pokličkou a nechte směs odpočívat.
- Listy vinné révy několik minut pošírujte ve vroucí vodě (mimo sporák, nevařte je). Poté je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
- Odstraňte stopky a listy naplňte vychladlou rýžovou směsí: na dlaň položte list vinné révy žilkami nahoru, na kraj listu dejte trochu směsi, překlopte okraje přes náplň a směrem od sebe zarolujte závitek.
- Do hrnce nalijte pár lžic olivového oleje, naskládejte závitky těsně vedle sebe.
- Pokapejte je šťávou z citronu, dolijte vodu, aby byly zakryté, zatižte talířem nebo pokličkou z menšího hrnce a duste 18 až 25 minut.
- Podávejte s jogurtovým dipem či s tzatziki.
Tzatziki: oloupejte okurku, vydlabejte střed, nastrouhejte najemno, nasolte a nechte okapat, pak okurku smíchejte s jogurtem, osolte, přidejte šťávu z citronu, sůl, pepř, posekaný kopr, mátu a pokapejte olivovým olejem.