Článek
Panenka s dýňovým pyré
„K podzimu patří dýně,“ říká šéfkuchař teplické restaurace J & J Roman Čaník. A také ji rád široce používá.
„Pro tuto sezonu jsem ji využil v pokrmu zvaném Vepř. Tvoří ho vepřový kompresovaný bok, vepřová panenka, pečená dýně, kapusta, nakládaná dýně, dýňové pyré a dýňová semínka. Tedy hned několik využití skvělé dýně.“ Originální jídlo můžete ochutnat v J & J, my vám přinášíme zjednodušenou verzi pro domácí vaření.
INGREDIENCE
- 800 g vepřové panenky
- 1 máslová dýně
- 150 g másla
- snítka tymiánu
- 50 g semínek dýně
- 2 stroužky česneku
- 100 ml vývaru
- olej, sůl
POSTUP:
- Umytou dýni podélně rozřízněte na 4 díly, vydlabejte semínka, čtvrtky osolte, potřete olejem. Zabalte do alobalu a pečte ne úplně doměkka na 180 °C 20 minut.
- Tři čtvrtky dýně rozkrájejte a s trochou zeleninového vývaru (může být voda) poduste doměkka, pak rozmixujte s máslem.
- Zbylou čtvrtku nakrájejte na plátky, rozložte na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, posypejte špetkou hrubozrnné soli a dopečte pod grilem.
- Dýňová semínka opečte na sucho na pánvičce, až se začnou lehce nafukovat a praskat.
- Panenku očistěte, osušte a opečte zprudka na oleji s tymiánem a česnekem (4-5 minut), pak ji dejte do vyhřáté trouby (180 °C) na 8-10 minut.
- Pyré dejte na talíř, na něj nakrájenou panenku, okolo pečenou dýni, vše posypejte semínky.
Švestkový džem s kakaem a čokoládou
INGREDIENCE
- 1 kg švestek
- 4 g kakaa
- hořká čokoláda dle chuti
- kůra z 1 (bio) citronu
- Želírovací cukr 4:1 Labeta
POSTUP:
- Vypeckované švestky rozmixujte.
- Vmíchejte kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čím více čokolády, tím sladší džem bude.
- Pokud si nejste jistí, raději džem v průběhu vaření ochutnejte, a teprve poté ho doslaďte cukrem nebo další čokoládou.
- Na závěr přisypejte Želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promíchejte.
- Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3-5 minut.
- Hotovým džemem naplňte čisté skleničky, zavíčkujte je, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
Salát s kozím sýrem
INGREDIENCE
- 400 g pomazánkového kozího sýru tvarohového typu
- 130 g medu
- 30 ml jablečného octa
- 150 g oleje
- 200 g čekanky
- 200 g listového salátu
- 10 ml ořechového oleje
- 100 g ořechů
- 400 g hrušek
- sůl, pepř
POSTUP:
- Do odměrky dejte olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujte 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink osolte a opepřete.
- Kozí sýr dochuťte ořechovým olejem, solí a pepřem.
- V míse smíchejte natrhaný salát, nakrájenou čekanku, hrušky nakrájené na tenké plátky a dresink.
- Na talířích salát posypejte ořechy a navrch přidejte sýr.
Dýňový kompot s pomerančem
INGREDIENCE
- 1 kg dýně (oloupané a zbavené semínek)
- 3 velké pomeranče
- 1 citron
- 100 g Fruktózy Labeta
- 1 špalík skořice
- 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
- cca 600 ml vody (aby byla dýně zcela ponořena v nálevu)
POSTUP:
- Dýňovou dužinu nakrájejte na kostičky.
- Do hrnce dejte vodu, přidejte šťávu z pomerančů a z citronu, kyselinu citronovou, cukr a skořici. Do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni.
- Zvolna vařte do částečného změknutí dýně. Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat.
- Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilizujte v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 min.
Tip: Místo šťávy z čerstvých pomerančů lze použít 100% pomerančový nebo ananasový džus. Pokud vám zbude nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit, je z něj báječný džus!
Švestkový kynutý knedlík - Germknödel
INGREDIENCE
- 250 g hladké mouky Pernerka
- 25 g droždí
- 125 ml mléka
- 25 g cukru
- 1 vejce
- 25 g másla
- špetka soli
- Náplň: švestky nakrájené na čtvrtky
- K podávání: omáčka (vanilkový pudink, mléko, cukr, máslo), na posypání mletý mák s cukrem
POSTUP:
- Trochu vlažného mléka smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nechte (15 minut) vzejít kvásek.
- Rozehřejte máslo a smíchejte všechny ostatní přísady, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Těsto rozdělte na 5 hromádek, do nich zabalte švestky, a vytvarujte knedlíky.
- Nechte je na pomoučeném vále kynout 30 minut.
- Vařte v osolené vroucí vodě, nejdřív 5 minut pod pokličkou, poté knedlíky otočte a vařte 5 minut bez pokličky.
POZOR: Knedlíky při vaření hodně nabydou, proto je vařte ve velkém hrnci nebo postupně po malém množství.
Omáčka: Uvařte řídký pudink, který poté zjemníte máslem. Na talíř nalijte pudink, položte knedlík a posypejte mákem.
Hruškovo makový bábovkový závin
INGREDIENCE
- 250 g mletého máku s cukrem (hotová maková náplň)
- 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker
- 1 lžička Mandlového aroma Dr. Oetker
- 2 zarovnané lžíce ovesných vloček
- 300 ml mléka
- 400 g hrušek
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- 2 zarovnané lžíce cukru krupice
- 1 zarovnaná lžička soli
- 250 g polotučného tvarohu
- 160 ml oleje
- 160 ml mléka
- moučkový cukr na ozdobení
POSTUP:
- Náplň: V hrnci s nepřilnavým dnem přiveďte k varu mléko, přisypejte mák s cukrem, stáhněte teplotu. (Tekutinu přizpůsobte podle návodu na obale zakoupené makové náplně).
- Míchejte a zvolna povařte do zhoustnutí.
- Přidejte ostatní přísady (hrušky oloupané, bez jádřinců, nakrájené) a ještě chvilku velmi zvolna vařte. Nechte vychladnout.
- Těsto: V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem a solí. Přidejte tvaroh, olej a mléko a vypracujte hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválejte na plát 30 x 40 cm.
- Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a nechte asi 2 cm volné okraje.
- Plát zaviňte z kratší strany do „štrúdlu“ a vložte do vymazané a moukou vysypané formy švem nahoru.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 60 minut. Bábovku nechte zchladnout ve formě, vyklopte ji a posypejte moučkovým cukrem.
Přesnídávka s mrkví, jablkem a vločkami
INGREDIENCE
- 200 g mrkve
- cca 500 ml vody
- 3 jablka
- 3 lžíce ovesných vloček
- 2 lžíce medu
POSTUP:
- Oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka, zalijte vodou a pomalu vařte.
- Když mrkev změkne, přihoďte oloupaná, nadrobno nakrájená jablka a vločky.
- Dolijte vodu, aby byla jablka skoro celá pod vodou. Vařte dalších 15 minut.
- Směs rozmixujte do hladka, dochuťte medem. Uzavřete do skleniček a sterilizujte.
Hruškový džem s badyánem
INGREDIENCE
- 2 kg zralých hrušek
- Ovocný pektin Labeta
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml vody
- 3 lžíce medu
- 4 hřebíčky
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 tyčinka celé skořice
- kůra ze 2 citronů
POSTUP:
- Oloupané hrušky bez jádřinců nastrouhejte nahrubo, dejte do hrnce, podlijte vodou, přidejte med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem.
- Za stálého míchání rozvařte na hustou kaši (cca 10 min).
- Z džemu vyndejte koření a plňte ho do sklenic, postavené dnem vzhůru je nechte zchladnout.