Hlavní obsah

Recepty z jablek, švestek, dýně a hrušek

Jablka, švestky, dýně, hrušky. Bohatá nadílka ze zahrady potřebuje zpracovat. Něco můžeme uskladnit, něco hned použít do jídla, velká část sklizně pak poputuje do zavařovacích lahví, do mrazáku nebo do sušičky. Rozšiřte letos svůj repertoár.

Foto: Roman Čaník

Panenka s dýňovým pyré

Článek

Panenka s dýňovým pyré

„K podzimu patří dýně,“ říká šéfkuchař teplické restaurace J & J Roman Čaník. A také ji rád široce používá.

„Pro tuto sezonu jsem ji využil v pokrmu zvaném Vepř. Tvoří ho vepřový kompresovaný bok, vepřová panenka, pečená dýně, kapusta, nakládaná dýně, dýňové pyré a dýňová semínka. Tedy hned několik využití skvělé dýně.“ Originální jídlo můžete ochutnat v J & J, my vám přinášíme zjednodušenou verzi pro domácí vaření.

INGREDIENCE

  • 800 g vepřové panenky
  • 1 máslová dýně
  • 150 g másla
  • snítka tymiánu
  • 50 g semínek dýně
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml vývaru
  • olej, sůl

POSTUP:

  • Umytou dýni podélně rozřízněte na 4 díly, vydlabejte semínka, čtvrtky osolte, potřete olejem. Zabalte do alobalu a pečte ne úplně doměkka na 180 °C 20 minut.
  • Tři čtvrtky dýně rozkrájejte a s trochou zeleninového vývaru (může být voda) poduste doměkka, pak rozmixujte s máslem.
  • Zbylou čtvrtku nakrájejte na plátky, rozložte na plech s pečicím papírem, pokapejte olejem, posypejte špetkou hrubozrnné soli a dopečte pod grilem.
  • Dýňová semínka opečte na sucho na pánvičce, až se začnou lehce nafukovat a praskat.
  • Panenku očistěte, osušte a opečte zprudka na oleji s tymiánem a česnekem (4-5 minut), pak ji dejte do vyhřáté trouby (180 °C) na 8-10 minut.
  • Pyré dejte na talíř, na něj nakrájenou panenku, okolo pečenou dýni, vše posypejte semínky.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Foto: Labeta

INGREDIENCE

  • 1 kg švestek
  • 4 g kakaa
  • hořká čokoláda dle chuti
  • kůra z 1 (bio) citronu
  • Želírovací cukr 4:1 Labeta

POSTUP:

  • Vypeckované švestky rozmixujte.
  • Vmíchejte kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čím více čokolády, tím sladší džem bude.
  • Pokud si nejste jistí, raději džem v průběhu vaření ochutnejte, a teprve poté ho doslaďte cukrem nebo další čokoládou.
  • Na závěr přisypejte Želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promíchejte.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3-5 minut.
  • Hotovým džemem naplňte čisté skleničky, zavíčkujte je, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.

Salát s kozím sýrem

Foto: Regionální potravina

INGREDIENCE

  • 400 g pomazánkového kozího sýru tvarohového typu
  • 130 g medu
  • 30 ml jablečného octa
  • 150 g oleje
  • 200 g čekanky
  • 200 g listového salátu
  • 10 ml ořechového oleje
  • 100 g ořechů
  • 400 g hrušek
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Do odměrky dejte olej, med a ocet a tyčovým mixérem mixujte 2 minuty, aby vznikla emulze. Dresink osolte a opepřete.
  • Kozí sýr dochuťte ořechovým olejem, solí a pepřem.
  • V míse smíchejte natrhaný salát, nakrájenou čekanku, hrušky nakrájené na tenké plátky a dresink.
  • Na talířích salát posypejte ořechy a navrch přidejte sýr.

Dýňový kompot s pomerančem

Foto: Labeta

INGREDIENCE

  • 1 kg dýně (oloupané a zbavené semínek)
  • 3 velké pomeranče
  • 1 citron
  • 100 g Fruktózy Labeta
  • 1 špalík skořice
  • 1 lžička Kyseliny citronové Labeta
  • cca 600 ml vody (aby byla dýně zcela ponořena v nálevu)

POSTUP:

  • Dýňovou dužinu nakrájejte na kostičky.
  • Do hrnce dejte vodu, přidejte šťávu z pomerančů a z citronu, kyselinu citronovou, cukr a skořici. Do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni.
  • Zvolna vařte do částečného změknutí dýně. Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat.
  • Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilizujte v hrnci s vodou na 80 °C přibližně 20 min.

Tip: Místo šťávy z čerstvých pomerančů lze použít 100% pomerančový nebo ananasový džus. Pokud vám zbude nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit, je z něj báječný džus!

Švestkový kynutý knedlík - Germknödel

Foto: Pernerka

INGREDIENCE

  • 250 g hladké mouky Pernerka
  • 25 g droždí
  • 125 ml mléka
  • 25 g cukru
  • 1 vejce
  • 25 g másla
  • špetka soli
  • Náplň: švestky nakrájené na čtvrtky
  • K podávání: omáčka (vanilkový pudink, mléko, cukr, máslo), na posypání mletý mák s cukrem

POSTUP:

  • Trochu vlažného mléka smíchejte se lžičkou cukru a droždím. Nechte (15 minut) vzejít kvásek.
  • Rozehřejte máslo a smíchejte všechny ostatní přísady, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Těsto rozdělte na 5 hromádek, do nich zabalte švestky, a vytvarujte knedlíky.
  •  Nechte je na pomoučeném vále kynout 30 minut.
  • Vařte v osolené vroucí vodě, nejdřív 5 minut pod pokličkou, poté knedlíky otočte a vařte 5 minut bez pokličky.

POZOR: Knedlíky při vaření hodně nabydou, proto je vařte ve velkém hrnci nebo postupně po malém množství.

Omáčka: Uvařte řídký pudink, který poté zjemníte máslem. Na talíř nalijte pudink, položte knedlík a posypejte mákem.

Hruškovo makový bábovkový závin

Foto: Dr. Oetker

INGREDIENCE

  • 250 g mletého máku s cukrem (hotová maková náplň)
  • 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 1 lžička Mandlového aroma Dr. Oetker
  • 2 zarovnané lžíce ovesných vloček
  • 300 ml mléka
  • 400 g hrušek

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 2 zarovnané lžíce cukru krupice
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 160 ml oleje
  • 160 ml mléka
  • moučkový cukr na ozdobení

POSTUP:

  • Náplň: V hrnci s nepřilnavým dnem přiveďte k varu mléko, přisypejte mák s cukrem, stáhněte teplotu. (Tekutinu přizpůsobte podle návodu na obale zakoupené makové náplně).
  • Míchejte a zvolna povařte do zhoustnutí.
  • Přidejte ostatní přísady (hrušky oloupané, bez jádřinců, nakrájené) a ještě chvilku velmi zvolna vařte. Nechte vychladnout.
  • Těsto: V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem a solí. Přidejte tvaroh, olej a mléko a vypracujte hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválejte na plát 30 x 40 cm.
  • Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a nechte asi 2 cm volné okraje.
  • Plát zaviňte z kratší strany do „štrúdlu“ a vložte do vymazané a moukou vysypané formy švem nahoru.
  • Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 60 minut. Bábovku nechte zchladnout ve formě, vyklopte ji a posypejte moučkovým cukrem.

Přesnídávka s mrkví, jablkem a vločkami

Foto: Regionální potravina

INGREDIENCE

  • 200 g mrkve
  • cca 500 ml vody
  • 3 jablka
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce medu

POSTUP:

  • Oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka, zalijte vodou a pomalu vařte.
  • Když mrkev změkne, přihoďte oloupaná, nadrobno nakrájená jablka a vločky.
  • Dolijte vodu, aby byla jablka skoro celá pod vodou. Vařte dalších 15 minut.
  • Směs rozmixujte do hladka, dochuťte medem. Uzavřete do skleniček a sterilizujte.

Hruškový džem s badyánem

Foto: Labeta

INGREDIENCE

  • 2 kg zralých hrušek
  • Ovocný pektin Labeta
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml vody
  • 3 lžíce medu
  • 4 hřebíčky
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 tyčinka celé skořice
  • kůra ze 2 citronů

POSTUP:

  • Oloupané hrušky bez jádřinců nastrouhejte nahrubo, dejte do hrnce, podlijte vodou, přidejte med, koření a cukr promíchaný s ovocným pektinem.
  • Za stálého míchání rozvařte na hustou kaši (cca 10 min).
  • Z džemu vyndejte koření a plňte ho do sklenic, postavené dnem vzhůru je nechte zchladnout.

Výběr článků

Načítám