Hlavní obsah

Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví

Na tyhle houbičky nechodíme s košíkem mezi smrčky, ale do supermarketu mezi regály. Díky pozitivnímu vlivu na zdraví si získaly společné označení medicinální. Jak je zapojit do receptů? Tento úkol pro vás, milí čtenáři, zpracoval gastronomický mentor a executive chef restaurací brněnského hotelu Passage Petr Svoreň.

Foto: Petr Horník, Právo

Polévka z hlívy ústřičné

Článek

Polévka z hlívy ústřičné

Hlíva zamezuje krevním sraženinám, přírodní antibiotikum pleurotin likviduje záněty v trávicím traktu. Lze ji pěstovat i doma ve sklepě a najít v lese.

INGREDIENCE
250 g hlívy ústřičné
350 g brambor
150 g cibule
30 g másla
50 ml olivového oleje
250 ml smetany 31%
700 ml zeleninového vývaru
1 citron
2 stonky kopru
sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte máslo, přilijte olej a na této směsi dorůžova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte očistěnou a nakrájenou hlívu, sůl a pepř. Vše společně chvilku poduste, zalijte vývarem a nechte zavařit.
  3. Přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Když brambory změknou, odeberte děrovanou naběračkou část brambor a hub a odložte je stranou (použijete je jako vložku).
  4. Do hrnce přilijte smetanu, povařte a pak polévku rozmixujte ponorným mixérem na krém.
  5. Nechte ještě chvilku provařit a dochuťte šťávou z citronu, dosolte.
  6. Krém nalijte do talíře, do středu přidejte odebranou vložku a zasypejte nasekaným koprem. Můžete přidat i zakysanou smetanu a bylinkový olej.

Salát s nakládanými shiitake

Foto: Petr Horník, Právo

Název shiitake znamená elixír života. Tyto houby regulují cholesterol, optimalizují krevní tlak.

INGREDIENCE
Na povaření:
400 g hub shiitake
3 polévkové lžíce běžného lihového octa
500 ml vody
Na nálev k marinování:
1 polévková lžíce soli
140 g cukru krystal
8 kuliček pepře
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 g hořčičného semínka
250 ml vinného octa
250 ml vody

Postup:

  1. Houby propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. V hrnci přiveďte k varu 500 ml vody s vinným octem a vložte do ní houby, 8 minut zvolna táhněte, pak je sceďte.
  3. Ve druhém hrnci připravte nálev: Svařte společně zbývající ingredience. Nálev nechte lehce vychladnout. Předvařené shiitake vložte do uzavíratelné nádoby, zalijte nálevem a uzavřete. Takto připravené houby nechte cca dva dny marinovat v lednici. Můžete je pak použít ke grilovaným masům, do salátů ap.
  4. Tip na salát: Směs listových salátů (lollo biondo, lollo rosso, rukola), pekanové nebo vlašské ořechy, chipsy s červenou řepou, naložené shiitake. K ochucení balsamico, sůl a olivový olej.

Kuřecí se zeleninou a Jidášovým uchem

Jidášovo ucho stimuluje imunitu, snižuje krevní tlak, bojuje proti kornatění cév a trombóze, pomáhá zastavit krvácení v trávicím traktu. Zmírňuje křeče v končetinách a má řadu dalších příznivých účinků. Nedoporučuje se však v těhotenství. Houba roste i v našich lesích.

Foto: Petr Horník, Právo

Kuřecí se zeleninou a Jidášovým uchem

INGREDIENCE
600 g kuřecích prsou80 g škrobu
50 g sušených hub Jidášovo ucho150 ml oleje
1 pórek2 žloutky
400 g čínského zelí 300 ml masového vývaru
100 g paprik50 ml bílého vína
60 g červené cibulechilli paprička
10 g čerstvého zázvoru 20 g nati koriandru
40 g mandlírýže nebo udon nudle k podávání
sójová omáčka Kikkoman a rybí omáčka dle chuti

Postup:

  1. Jidášovo ucho namočte přibližně na tři hodiny do horké vody. Okapané houby pak nakrájejte na proužky.
  2. Zelí, papriku a cibuli očistěte a také nakrájejte na proužky, oloupaný zázvor na drobné kostičky.
  3. Maso nakrájejte na kostky, promíchejte se žloutky, polovinou škrobu, sójovkou a trochou oleje. Zbytek škrobu rozmíchejte ve vodě na řídkou kašičku.
  4. Ve woku (hluboké pánvi) rozehřejte olej a usmažte v něm naložené maso, přeceďte ho přes sítko a odložte stranou na teplé místo.
  5. Na pánvi zůstane jen trocha oleje, na něm orestujte zázvor a postupně rychle veškerou zeleninu (na skus).
  6. Přidejte Jirášovo ucho, zalijte vínem, nechte probublat, zalijte vývarem, nechte přejít varem a přidejte maso a mandle.
  7. Dochuťte sójovou omáčkou, můžete použít i rybí omáčku. Nakonec směs lehce zahustěte namočeným škrobem, párkrát promíchejte a servírujte. Navrch nasypejte nasekaný koriandr.

Zapečené žampiony

Portobello žampiony (pečárka dvouvýtrusá) obsahují víc draslíku než banán. Tento prvek je velmi důležitý pro srdce i pro svaly a nervovou soustavu. Zároveň jde o vynikající potravinu do redukční diety.

Foto: Petr Horník, Právo

Zapečené žampiony

INGREDIENCE
12 žampionů portobello
300 g běžných žampionů
200 g čedaru
100 g šalotky
50 g másla
50 ml bílého vína
sůl, pepř, kmín dle chuti
dva stonky plocholisté petržele

Postup:

  1. Žampiony očistěte, ale klobouky portobello neloupejte, aby z nich nevytekla šťáva. Jejich nožičky spolu s ostatními žampiony nakrájejte na malé kousky.
  2. Na másle orestujte nakrájenou šalotku, přidejte žampiony, orestujte a přilijte víno, směs lehce poduste. Dochuťte solí, pepřem a kmínem.
  3. Vychladlé houby a šalotku smíchejte s jemně nastrouhaným sýrem a nasekanou petrželí.
  4. Hlavy portobello vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem jako misky a vrchovatě je naplňte připravenou náplní. Vložte do vyhřáté trouby a pečte na 160 °C cca 10-15 minut.
  5. K podávání je výborný dip ze zakysané smetany (ochucený bylinkami, česnekem ap.).
Související témata:

Výběr článků

Načítám