Článek
Kopřivová polévka s medvědím česnekem
INGREDIENCE
- 2 menší cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 větší brambory
- 1 větší mrkev
- 4 lžíce jáhel
- mořská sůl
- 1 lžička sušeného zeleninového bujonu
- 6 hrstí mladých jarních kopřiv
- 3 hrsti medvědího česneku
- špetka černého pepře
- špetka nastrouhaného muškátového květu
- hrst opražených slunečnicových nebo dýňových semínek
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte na hrubší kousky a na rozehřátém oleji v hrnci ji osmahněte dorůžova.
- Zalijte 1,8 l vody, přidejte na kostky nakrájené brambory, mrkev a propláchnuté jáhly.
- Osolte, přidejte bujon a nechte vařit asi 20 minut, dokud jáhly nezměknou.
- Kopřivy důkladně propláchněte ve studené vodě (klidně dvakrát), nechte je spařit horkou vodou a odstřihněte hrubší stonky a kořínky a nakrájejte.
- U starších kopřiv použijte pouze listy. Kopřivy vložte do vroucí polévky a povařte asi 2 minuty.
- Odstavte, přidejte medvědí česnek, pepř a muškátový květ a rozmixujte.
- Dochuťte dle potřeby solí a na talíři posypte praženými semínky.
Tip: Místo jáhel lze použít jahelné vločky, jen jich dejte asi o lžíci méně, aby polévka nebyla příliš hustá.
Využijte na maximum ve své kuchyni jarní bylinky a zeleninu ze zahrádky
Čočka s mangoldem, olivami a citronem
INGREDIENCE
- 150 g tmavozelené čočky
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
- 2 svazky mladého červeného mangoldu
- 2 hrsti libovolných oliv
- 1 citron
- sůl
POSTUP:
- Čočku zalijte dvojnásobným množství m vody a přiveďte k varu.
- Poté teplotu zmírněte a vařte asi 10–12 minut, dokud čočka nezměkne.
- Odstavte ji z plotny a nechte dojít pod pokličkou.
- Na rozpálený olej nasypte na plátky nakrájený česnek, chilli papričku a vše zlehka orestujte.
- Přidejte nakrájené spodní stonky mangoldu a krátce je orestujte.
- Mírně podlijte vodou a chvíli poduste (jsou docela tuhé).
- Dále přidejte nahrubo natrhané listy mangoldu a znovu orestujte.
- Nakonec vsypejte uvařenou čočku, olivy, zakápněte citronem, osolte a opět mírně prohřejte.
Tip: Mangold si můžete objednat s nákupem na internetu, pokud ho ale neseženete, poslouží v tomto receptu výborně i klasický listový špenát.
Jarní pilaf
INGREDIENCE
- 250 g rýže basmati natural
- 50 g sójového granulátu
- 1 lžička polévkového koření
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 2 malé stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 malá červená paprika
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari koření
- špetka drceného chilli
- 2 hrsti špenátových listů
- hrst hrášku
- 1 jarní cibulka
- 1 svazek koriandru
- mořská sůl
- sezam na posypání
POSTUP:
- Rýži propláchněte, zalijte dvojnásobným množstvím vody a přiveďte k varu.
- Na mírném ohni povařte asi 40 minut.
- Přikryjte pokličkou a nechte ji dojít.
- Sójový granulát zalijte nad povrch vroucí vodou, přidejte polévkové koření a nechte nabobtnat asi 15 minut.
- Pak vodu slijte, přidejte zázvor a utřený česnek. Vše zamíchejte a nechejte chvíli odležet stranou.
- Na pánvi s rozehřátým olejem zlehka osmahněte na malé kostičky nakrájenou papriku. Přisypte granulát a několik minut restujte.
- Poté vsypejte koření a opět zlehka orestujte.
- Mírně podlijte vodou, přidejte natrhaný špenát, mladý hrášek a vše 5 minut duste.
- Do směsi vložte uvařenou rýži, část nasekané jarní cibulky, část natrhaného koriandru a promíchejte.
- Dle potřeby osolte a na talíři posypejte zbývající nakrájenou jarní cibulkou, nasekaným koriandrem a sezamem.
Vyzkoušejte Dalgona kávu, cappuccino naruby
Pomazánka z jáhel, tuřínu a mrkve
INGREDIENCE
- 2 středně velké tuříny
- 1 mrkev
- 1 lžička provensálských bylin
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky (i uzené)
- 3 stroužky česneku
- 50 g jáhel
- čerstvá zelená petrželka
- mořská sůl
- 1 hrst slunečnicových semínek
POSTUP:
- Tuřín a mrkev oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky, posypejte bylinkami, osolte, zakapejte olejem a dejte péct do trouby při 170 °C asi 20 minut.
- Jakmile začne zelenina měknout, posypejte ji paprikou, na hrubší plátky nakrájenými stroužky česneku, zamíchejte a nechte ještě dalších 10 minut péct.
- Paprika se nesmí připálit, aby nezhořkla.
- Jáhly spařte horkou vodou, zalijte dvojnásobným množstvím vlažné vody a vařte 15-20 minut.
- Odstavte a nechejte pod pokličkou asi 15 minut dojít.
- Pečenou zeleninu i jáhly nechte vychladnout.
- Poté vše vložte do mixéru s menší hrstkou zelené petrželky, osolte, přidejte slunečnicová semínka a rozmixujte.
- Namažte na krajíc chleba, na toasty nebo suchary.
Tip: Na chlebu posypejte semínky, petrželkou nebo jarní cibulkou. Můžete pokapat výpekem z pečené zeleniny.