Článek
Vopelky
Není palačinka jako palačinka! Zkuste ji tentokrát jinak. Uvidíte, že staročeské placky z brambor vás dostanou.
INGREDIENCE |
---|
1 kg brambor |
250 g polohrubé mouky |
50 g krupice |
1 vejce |
sůl |
POSTUP:
- Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli.
- Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka.
- Těsto si rozkrájejte na několik dílů, ze kterých si postupně vyválíte tenké placky o velikosti vaší pánve.
- Opékejte z obou stran.
- Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky.
- Hotové placky můžete podávat na slano – třeba jako langoš. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle ale chutnají jako sladká tečka po dobrém obědě s džemem, domácími povidly nebo s mákem.
Recepty z ryze podzimních surovin

Uhlířina
Noky s bramborem? Že vás tohle spojení nijak nenadchlo? Nenechte se zmást fádním spojením a ochutnejte! Uvidíte, že opečená cibulka a uzenina dají téhle dobrotě grády, a vy se do ní tak rádi pustíte, kdykoli bude třeba připravit rychlý a zaručeně dobrý oběd. Nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.

Uhlířina
INGREDIENCE |
---|
0,5 kg brambor |
100 g polohrubé mouky |
vejce |
sůl |
2 střední cibule |
uzenina dle libosti (párky, uzené či anglická slanina) |
sádlo nebo olej |
POSTUP:
- Brambory oloupejte a rozkrájejte na tradiční kostičky.
- Dejte vařit do osolené vody.
- Jakmile jsou brambory téměř měkké, na posledních 5 minut k nim do vroucí vody přidejte noky.
- Ty si vytvoříte jednoduše spojením mouky, vejce a soli. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Chcete-li mít noků více, přidejte mouku a případně i vajíčko.
- Pomocí lžíce nabírejte hromádky a přendávejte do horké vody.
- Hotové noky by měly vyplavat – cca po 5 minutách.
- Brambory promíchané s noky sceďte a přendejte na talíř. Hojně přidejte dozlatova opečenou cibulku na sádle s opečenou uzeninou. Dobrou chuť!
Skvělé recepty ze zbytků aneb Jak neplýtvat

Bramborák s jablky
Že bramborák není nic extra? A zkusili jste do něj někdy přidat jablka, která mu dodají netradiční navinulou chuť?

Bramborák s jablky
INGREDIENCE |
---|
5 brambor |
3 zelená jablka (ideálně kyselejší) |
1 lžíce majoránky |
80 g hladké mouky |
vajíčko |
lžíce sádla |
sůl |
POSTUP:
- Těsto na bramboráky připravíte jednoduše jako u klasických, pro tentokrát ale zapomeňte na česnek.
- Brambory i jablka nastrouhejte do misky a slijte přebytečnou vodu, kterou pustí.
- Přidejte mouku, majoránku a dosolte.
- Mouky můžete přidat méně i více, záleží, jak chcete, aby byly bramboráčky křupavé.
- Smažte na sádle do hněda z obou stran.
Recepty na festivalové menu z legendárního Grandhotelu Pupp

Omeleta z brambor a celeru

Omeleta
INGREDIENCE |
---|
250 g brambor |
50 g celeru |
2 vejce |
1 dcl mléka |
40 g hrubé mouky |
2 stroužky česneku |
1 lžíce oleje |
sůl |
červenou cibuli, bylinky a jarní cibulku na ozdobu |
POSTUP
- Brambory i celer oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kostičky.
- K zelenině přidejte vajíčka, mléko, mouku, rozmačkaný česnek a sůl.
- Vzniklou směs dobře promíchejte a pečte na pánvi na troše oleje jako omeletu.
- Hotovou omeletu dozdobte červenou cibulí, jarní cibulkou a dalšími bylinkami. Potřít ji můžete také hořčicí nebo kečupem.
Recepty z jablek, švestek, dýně a hrušek

Gratinované brambory se smetanou a česnekem

Gratinované brambory
INGREDIENCE |
---|
800 g oloupaných brambor |
250 ml bio smetany ke šlehání |
2 stroužky česneku |
40 g sýra podle chuti na posypání |
rozmarýn či tymián |
sůl |
pepř |
máslo na vymazání formy |
POSTUP:
- Do vymazaného pekáčku naskládejte vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypte nesekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládejte opět vrstvou plátků brambor.
- Tu zalijte smetanou, pak povrch osolte, přidejte ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjte a dopečte doměkka.
- Před koncem pečení posypte sýrem, který nechejte roztavit.
- Po upečení pekáček vyndejte, brambory nechte krátce odležet, poté servírujte například s čerstvou zeleninou či salátem.
- Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.
Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty

Slaný bramborový koláč „Bác“
Chcete potěšit bříška vašich strávníků nebo plánujete oslavu a nechcete skončit u klasických jednohubek z listového těsta? Máme pro vás tip na perfektní slanou chuťovku, která všem učaruje tak, že se bez ní už neobejde žádné další rodinné setkání.

Bác
INGREDIENCE |
---|
4 větší syrové brambory |
400 g polohrubé mouky |
100 g hrubé mouky |
1 droždí |
vejce |
0,5 l mléka |
1 lžíce oleje |
5 stroužků česneku |
hrst rozemletých škvarků |
hrst máku |
1 lžíce sušené majoránky |
sůl a pepř |
POSTUP
- Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo do větší mísy.
- Následně je zalijte horkým mlékem, promíchejte a do směsi rozdrobte droždí.
- Přisypte mouku, přidejte vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochuťte solí a pepřem.
- Pořádně promíchejte a vytvořte těsto, které nechte 30–60 minut kynout.
- Mezitím si vymažte plech olejem a vysypte jej mákem.
- Na něj pak nalijte vykynuté těsto a znovu posypte mákem.
- Pečte dozlatova 30-40 minut na 180 stupňů.
- Jakmile koláč vyndáte z trouby, přikryjte jej utěrkou a nechte pod ní vychladnout.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky