Článek
Salát z fermentovaných ředkviček s uzeným lososem
INGREDIENCE
Na salát
- 80 g uzeného lososa
- 3 čerstvé ředkvičky
- 3 fermentované ředkvičky
- hrst baby špenátu
- špetka růžového pepře
- 1 vejce
Na dresing
- 5 lžic podmáslí
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička křenu
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
POSTUP:
- Nejprve si připravte fermentované ředkvičky. Ředkvičkám zkraťte natě na 1 cm od kořínku. Rozpulte je a v míse promíchejte se solí (2 procenta soli v poměru k váze ředkviček). Poté je vložte do zavařovací lahve. Pokud ale máte vakuovací baličku, tak určitě doporučuji zvolit metodu s baličkou. Nicméně v zavařovací lahvi to funguje stejně dobře. Ředkvičky není nutné dále nijak dochucovat.
- Nechte 4-5 dní v teple fermentovat.
- Před přípravou salátu si nejprve připravte dresink. Všechny složky vložte do zavařovací sklenice, kterou následně řádně uzavřete a dresink v ní pořádně protřepejte.
- Následně připravte salát. Vejce vařte pět minut, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Stejně tak fermentované ředkvičky. Čerstvé ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
- Rozdrťte růžový pepř a smíchejte ho s baby špenátem, ředkvičkami a dresinkem (dresink přidávejte postupně, dokud nedocílíte požadované chuti). Promíchaný salát dejte do misky a navrch položte vejce a lososa.
Kachna se zelím
INGREDIENCE
Maso
- 1 kachní prso
- 10 lískových ořechů
Salát
- hrst kvašeného zelí
- 4 dílky grepu nebo 2 dílky pomela
- 1 lžíce cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička dijonské hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř
POSTUP:
- Kachní prso půl hodiny před přípravou vytáhněte z lednice. Ještě na studeném prsu lehkým tlakem (abyste neprořízli maso) nařežte mřížku na kůži.
- Měsíčkům grepu nebo pomela nařízněte blánu a rozeberte je na malé kousky. Smíchejte s kvašeným zelím a zbytkem surovin.
- Lískové ořechy upečte v troubě na 180 °C, 10 minut. Vystydlé oloupejte a rozkrojte napůl.
- „Odpočinuté“ kachní prso položte na rozehřátou pánev kůží dospod. Udržujte mírný plamen, po čtyřech minutách na dvě minuty teplo přidejte. Prso otočte a pečte další 4 minuty z druhé strany pouze na střední plamen.
- Poté sundejte kachnu z pánve a nechejte maso 5 minut ležet, aby se šťáva v mase rozprostřela.
- Podávejte se zelným salátem, posypané oříšky.
Kimči
INGREDIENCE
Salát
- 1 hlávka pekingského zelí
- 1 větší svazek jarní cibulky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 5 lžic soli
Zálivka
- 5 lžic mořské soli
- 5 lžic chilli korejské mouky
- 4 stroužky drceného česneku
- 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 5 lžic ústřicové omáčky
- sezam (dle chuti na posypání)
POSTUP:
- Hlávku pekingského zelí rozkrojte podélně, oddělte listy a nakrájejte je na 5 cm dlouhé špalíčky. Důležité je pořádně osolit zelí včetně silných dužin a promačkat, aby změklo. Následně zelí propláchněte vodou.
- A jak poznáte, že je kimči hotové? Mělo by být lehce slané, ale myslete na to, že další sůl bude obsahovat ještě zálivka.
- Všechny ingredience na zálivku smíchejte dohromady. K nakrájenému, zkřehlému a osolenému zelí přidejte na nudličky nakrájenou cibuli, jarní cibulku, mrkev a vše promíchejte i se zálivkou. Směsí naplňte uzavíratelné sklenice a dejte do lednice.
Fermentovaný sečuánský salát
INGREDIENCE
Salát
- 3 mrkve
- 2 ks natě řapíkatého celeru bez listů
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- 3 stroužky česneku na plátky
- 2 feferonky
- 3 listy červeného zelí
- 4 listy čínského zelí
- 2 lžičky sečuánského pepře
- 1/2 lžičky fenyklových semínek
- 2 l převařené vychlazené vody
- 40 g soli bez jódu
- skleněné rýžové nudle
Arašídový dresink
- 120 g arašídů
- 2 limetky
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
- 1 lžíce sójové omáčky
- půl hrnku kokosového mléka
- hrnek vody
- špetka soli a pepře
POSTUP:
- Připravte nálev: v hrnci na mírném plameni rozvoňte koření, přidejte sůl a zalijte vodou. Převařte, poté vychlaďte.
- Nakrájejte mrkev na malé hranolky. Řapíkatý celer, feferonky a česnek nakrájejte na kolečka. Červené a čínské zelí nakrájejte po šířce na plátky. Vše smíchejte a natlačte do zavařovacích sklenic, naplňte je zeleninou jen do půlky. Poté do 3/4 sklenice dolijte nálev. Nechte 5 až 8 dní kvasit.
- Skleněné rýžové nudle uvařte a sceďte. Smíchejte je s fermentovanou zeleninou a přelijte arašídovým dresinkem (na něj rozmixujte všechny suroviny dohladka).
- Salát lze doplnit okurkou a sezamovými semínky.
Zázvorová fermentovaná limonáda
INGREDIENCE
- 100 g čerstvého zázvoru
- 200 g cukru
- 700 ml převařené vychlazené vody
POSTUP:
- Převařte 700 ml vody a nechte ji vychladnout.
- Mezitím nastrouhejte zázvor i s kůrou, ta je zásadní pro kvašení zázvoru, protože v kůře je nejvíce divokých kvasinek.
- Zázvor dejte do vyvařené zavařovací sklenice a zasypte cukrem a zalijte vodou. Sklenici překryjte čistou prodyšnou látkou a přetáhněte gumičkou. Lahev nesmí být při kvašení uzavřená víkem! Kvašením vzniklý plyn by mohl tekutinu vyhnat ven, nebo dokonce lahev roztrhat.
- Nechte kvasit 5–8 dní v teple. Každý den obsah lahve promíchejte. Pro jistotu přelijte lžíci nebo vařečku vařící vodou, abyste do zázvoru během kvašení nezanesli nechtěné organismy.
- Takto připravená zázvorovka začne po několika dnech bublat. Až bublinky ustanou, celou tekutinu přeceďte a uložte v lednici. Vykvašená zázvorovka má lehce nakyslou chuť.
- Pokud máte rádi kyselejší, můžete ji dochutit citronem, nebo naopak zředit sodovkou.
Může se vám hodit na Zboží.cz: