Článek
Probiotická vločková snídaně se semínky a ovocem
Oheň
- 2 lžíce najemno nasekané hořké čokolády
Země
- 1 hrst ovoce podle sezony (celoročně se hodí banány a jablka)
- 2 lžíce chia semínek
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1/2 lžičky cejlonské skořice
Kov
- 4 lžíce ovesných vloček
Voda
- špetka soli
Dřevo
- 500 ml (domácího) kefíru
POSTUP:
- Do mísy nasypte vločky, semínka, nasekanou čokoládu.
- Přidejte ovoce nakrájené na malé kousky, špetku soli a skořici.
- Zalijte dostatečně kefírem a dobře promíchejte. Získáte hustší kašovitou hmotu, kterou v míse zakryjete víčkem a dáte přes noc uležet do ledničky. Ještě lépe na 24 hodin.
- Druhý den ráno mísu vyndejte z ledničky a směs před podáváním nechte chvíli stát při pokojové teplotě.
Lékařka Štefánia Ebenová: Tradiční čínská medicína je mým smyslem života
Výjimečný bramborovo-vaječný salát
Oheň
- na špičku nože kurkumy
Země
- 2 hrsti kvalitních malých brambor
- 4 domácí nebo bio vejce
- 1 hrst polníčku
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
Kov
- barevný pepř z mlýnku
- 4 ředkvičky
Voda
- nerafinovaná sůl
Dřevo
- 1/2 citronu
POSTUP:
- Vejce uvařte natvrdo, brambory ve slupce. Uvařené brambory nechte vychladnout a uskladněte v ledničce.
- Druhý den brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a smíchejte s plátky ředkviček a polníčkem.
- Z olivového oleje, kurkumy, soli, citronové šťávy a barevného pepře ušlehejte metličkou marinádu.
- Vlijte ji do brambor se zeleninou a jemně promíchejte.
- Salát na závěr ozdobte vejcem nakrájeným na čtvrtky nebo plátky.
Tip: Jestli máte doma dýňový olej, salát jím pokapejte.
Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin
Cuketová polévka s meduňkou
Oheň
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 hrst lístků meduňky
Země
- 3 větší cukety
- 1 větší salátová okurka
- 3 lžíce přepuštěného másla
Kov
- barevný pepř z mlýnku
- 2 plátky zázvoru
Voda
- 2 kostky bio zeleninového bujonu
- nerafinovaná sůl
- 2,5 l vody
Dřevo
- 1/2 citronu
POSTUP:
- Omytou cuketu a okurku nakrájejte na větší kusy.
- V zahřátém hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a zeleninu na něm orestujte.
- Přimíchejte plátky zázvoru.
- Zalijte vodou a rozdrobte obě kostky bio bujonu.
- Zakápněte šťávou z citronu, zakryjte pokličkou a nechte jemně probublávat asi 20 minut.
- Na závěr přidejte najemno nasekané lístky meduňky a 3 minuty nechte ještě polévku táhnout.
- Ochuťte kurkumou.
- Zeleninu rozmixujte a polévku dochuťte přepuštěným máslem, pepřem a solí.
Letní salát z okurky a melounu s mátovým přelivem
Oheň
- 1 hrstka mátových lístků
- 1 hrst rukoly (nebo pampeliškových listů)
Země
- 1 salátová okurka
- 1/4 malého vodního melounu
- 4 lžíce slunečnicových semínek (přes noc namočených ve vodě se špetkou soli)
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Kov
- barevný pepř z mlýnku
Voda
- nerafinovaná sůl
Dřevo
- 1/2 citronu
- 1 hrst keříkových rajčátek
POSTUP:
- Okurky a meloun nakrájejte na kostky.
- Keříčková rajčátka přepulte.
- Mátové listy nasekejte na proužky.
- Do salátové mísy nasypte rukolu a nakrájenou zeleninu s mátou.
- Ze slunečnicových semínek slijte vodu a v sítku je properte pod tekoucí vodou.
- Poté je zamíchejte do salátu.
- Dresink: Metličkou rozšlehejte olivový olej s medem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Salát dresinkem přelijte a dobře promíchejte.
Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou
Bylinková cuketa s cherry rajčátky a fetou
Oheň
- 1 hrst čerstvých bylinek (tymián, bazalka, oregano, majoránka)
Země
- 4 menší cukety
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
Kov
- barevný pepř z mlýnku
- 2 lžičky sušené bazalky
- 2 lžičky sušeného oregana
Voda
- nerafinovaná sůl
- 1 hrst černých oliv bez pecek
Dřevo
- 2 hrsti cherry rajčátek
- 200 g fety, 1/2 citronu
POSTUP:
- Omyté cukety nakrájejte na půlkolečka, rajčátka přepulte.
- V pánvi na rozehřátém olivovém oleji restujte krátce (5 minut) cuketu.
- Přidejte sušenou bazalku a oregano.
- Osolte a přimíchejte šťávu z citronu.
- Přihoďte rajčátka a nadrobte fetu.
- Vmíchejte nasekané čerstvé bylinky.
- Zakápněte olivovým olejem a teplé podávejte.
Čokoládová zmrzlina s mátou
Oheň
- 1 plná lžíce nepraženého raw kakaa
- 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády
- 1 hrst máty
- 2 lžíce tuzemáku
Země
- 2 banány
Kov
- špetka kardamomu
Voda
- špetka soli
Dřevo
- 1/2 citronu
POSTUP:
- Oloupané banány nakrájejte na 1 cm silná kolečka a uložte do mrazáku.
- Zmrazené kousky banánů rozmixujte, přidejte raw kakao a čerstvou mátu.
- Pak přidejte špetku soli, trochu citronové šťávy a kardamomu.
- Přilijte ještě tuzemák a rozmixujte na hladký a hutný krém.
- Zmrzlinu podávejte s nasekanou čokoládou a lístky máty.
- Zbylou uložte do mrazáku.
Může se vám hodit na Zboží.cz: