Článek
Kroupový salát
INGREDIENCE
Na salát
- 100 g krup
- 100 g mozzarelly
- 1 velké rajče
- 50 g anglické slaniny nakrájené na plátky
- hrst rukoly
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na zálivku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky medu
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 2 lžičky vody
- sůl
- čerstvě namletý pepř
POSTUP:
- Nejprve si propláchněte kroupy pod tekoucí vodou a namočte je na půl hodiny do vody, aby byly alespoň 3 centimetry pod hladinou.
- Po půl hodině vodu osolte a promíchejte. Kroupy přiveďte k varu a na mírném ohni je vařte do změknutí. Doba vaření krup je pokaždé jiná, to, že jsou hotové, poznáte ochutnáním.
- Mozzarellu i opláchnuté rajče nakrájejte na malé kostičky.
- Na rozpálenou pánvičku poklaďte plátkovou slaninu. Smažte ji asi 2 minuty z každé strany, hezky do křupava. Pak ji stejně jako mozzarellu i rajče pokrájejte na kostičky.
- Měkké kroupy slijte, přesypte do jiné mísy a nechte v klidu vychladnout.
- Teď je ten pravý čas na přípravu zálivky. Olej, med, hořčici a vodu rozšlehejte metličkou, osolte a opepřete podle chuti.
- Do vychladlých krup přidejte rukolu, mozzarellu, slaninu, rajče, osolte je a opepřete, zalijte zálivkou a řádně promíchejte. Voilà!
Kuřecí stripsy
INGREDIENCE
- 500 g kuřecích prsou
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 50 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g kukuřičných lupínků
- olej na smažení
POSTUP:
- Maso pokrájejte na nudličky dlouhé cca 15 cm a široké asi 2 cm. Osolte a opepřete je z obou stran.
- Do jednoho hlubokého talíře nasypte mouku na obalování. Do druhého rozšlehejte vidličkou vajíčka se špetkou soli. Třetí naplňte důkladně rozdrcenými kukuřičnými lupínky.
- Nejjednodušší postup je nasypat je do sáčku a párkrát přes něj přejet kuchyňským válečkem.
- Maso obalte nejprve v mouce, pak ve vajíčku. Nakonec v lupíncích.
- Na velkém plamenu si rozpalte pánev. Na tu nalejte tolik oleje, aby sahal do výšky asi 1 cm.
- Vložte stripsy na rozpálenou pánev a stáhněte plamen na střední velikost. Stripsy se tak nepřipálí. Kousky smažte z každé strany dozlatova zhruba 5 minut.
- Nakonec nechte hotové stripsy na papírovém brousku okapat.
Fazolky na smetaně
INGREDIENCE
- 20 g másla
- 8 malých rajčátek
- 300 g mražených fazolových lusků
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 stroužek česneku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- hrstka čerstvých bylinek podle chuti (oregano, tymián, bazalka…)
POSTUP:
- Rozpalte si na sporáku pánev a rozpusťte na ní máslo.
- Rajčátka opláchněte a překrojte napůl. Asi minutu je opékejte na rozpuštěném másle, aby trochu změkla.
- Přidejte fazolky a nechte je asi 5 minut na pánvi povolit. Až se fazolky trochu rozmrazí, přilijte na pánev smetanu a prolisujte česnek.
- Nechte smetanu 5 minut zredukovat, to znamená, že smetana bude probublávat.
- Pak vše osolte a opepřete dle svých preferencí a přidejte bylinky nasekané na drobnější kousky.
- Servírujte s toustovým chlebem nebo čerstvým pečivem.
Banánové lívanečky
INGREDIENCE
Na lívance
- 1 přezrálý banán
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky moučkového cukru
- 4 lžíce rostlinného oleje na smažení
Na ozdobu
- čerstvé ovoce podle chuti (jahody, maliny, ostružiny, borůvky…)
- marmeláda podle chuti
- čokoládová pomazánka
- zakysaná smetana
- javorový sirup
- skořicový cukr
POSTUP:
- Oloupejte banán a v misce ho rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte k němu vejce a mléko. Metlou směs rozšlehejte.
- V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr. Do tekuté směsi přidejte sypkou směs a opět metlou prošlehejte, až se spojí.
- Na pánvi rozpalte trochu oleje, nalijte na ni lžíci těsta a vytvarujte do tvaru kolečka. Ta pak nechte 1–2 minuty smažit. Opakujte z obou stran.
- Že jsou lívance hotové, poznáte tak, že zezlátnou a půjdou lehce otočit. Nakonec je přendejte na ubrousky, odsaje se tak přebytečný olej.
- Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem nebo s marmeládou a javorovým sirupem. Chcete-li mít těsto chuťově zajímavější, přidejte do něj lžíci kakaa nebo skořice.
Chleba ve vajíčku
INGREDIENCE
Na chleba
- 2 vejce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 3 krajíce chleba
- 3 lžíce slunečnicového oleje
Na ozdobu
- malá rajčátka
- kyselá okurka
- lahůdková nebo normální cibulka
- plnotučná hořčice
POSTUP:
- Vejce vyklepněte do misky a rozšlehejte vidličkou tak, aby se spojil bílek se žloutkem. Osolte a opepřete podle chuti. Krajíc chleba namočte do rozšlehaného vajíčka a vidličkou promačkejte, aby nasáklo do střídky. To samé zopakujte i z druhé strany krajíce.
- Rozpalte si v pánvi trochu oleje a vložte do ní krajíce chleba. Smažte z každé strany asi 1–2 minuty. Dozlatova osmažené chleby nechte položené na ubrousku, který vsákne přebytečný olej.
- Opláchnutá rajčátka nakrájejte na menší kousky, okurku na kolečka a oloupanou cibuli na drobounko. Nakonec chléb potřete jemnou vrstvou hořčice a nazdobte pokrájenou zeleninou.
- TIP: Lahůdková nebo taky jarní cibulka je mladá cibule, která je sklizena ještě v době, kdy má zelené výhonky. Obsahuje vitamíny B, C a E, vápník i železo a má také protirakovinné účinky.
Trhané hovězí
INGREDIENCE
- 400 g zadního hovězího masa v celku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 3 lžičky římského kmínu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 2 lžičky mleté papriky
- 150 ml extra panenského olivového oleje
POSTUP:
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 150 °C. Maso si připravte do hlubokého talíře. V malé misce smíchejte cukr, kmín, lžičku soli, lžičku mletého pepře a mletou papriku.
- Promíchejte a vmasírujte rukou kořeněnou směs do hovězího. Potom maso zalijte asi 50 ml olivového oleje a ten pak opět vmasírujte krouživými pohyby do masa.
- Rozpalte pánev s trochou oleje, stačí půl minuty. Pak na ni vložte maso. Opékejte ho z každé strany asi 2 minuty, aby se zatáhlo. Hotové maso bude na povrchu hnědé, ne růžové.
- Nakonec maso vložte do malého pekáčku a přilijte k němu zbylých 100 mililitrů oleje. Přiklopte pekáček pokličkou či alobalem a dejte ho péct do vyhřáté trouby na 6 hodin.
- Během pečení můžete maso zkontrolovat, hotové půjde snadno vidličkou rozdělit na vlákna. Právě tak ho po vytažení z trouby natrhejte.
- TIP: Trhané hovězí nejlépe chutná v mexické tortille spolu s bílými fazolemi v rajčatovém nálevu, nasekanými cherry rajčátky, zakysanou smetanou a guacamole. Nebo ho dejte jen do rozkrojené housky či bagetky a přidejte k němu svou oblíbenou zeleninu: třeba ledový salát nebo rukolu. Skvěle chutná i jen tak s rýží.
Guacamole
INGREDIENCE
- 1 zralé avokádo
- 1 velké rajče
- 1/2 cibule
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- hrstka koriandru nebo petrželky
POSTUP:
- Avokádo rozkrojte napůl a zbavte ho pecky. Zelenou dužinu přendejte lžičkou ze slupky do misky a rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky.
- Omyté rajče a oloupanou cibuli pokrájejte na malé kostičky, ty pak přidejte k avokádu spolu se lžící zakysané smetany.
- Směs zakápněte citronem, osolte a opepřete podle chuti.
- Vše řádně promíchejte, a nakonec ozdobte koriandrem či petrželkou.
- TIP: Na guacamole je třeba zralé avokádo. Jak ho poznáte? Když ho zmáčknete, bude měkké a pružné. Barva vám moc nenapoví, existuje více druhů avokád a každé má jinou barvu. Na zeleném avokádu by nikdy neměly být tmavé skvrny, jsou znakem přezrálosti.
Může se vám hodit na Zboží.cz: