Hlavní obsah

Recepty pro studenty aneb Gurmánsky lze jíst i na koleji

Právo, Gabriela Rossi

Studentská léta jsou vzrušující, svobodná, ale i plná povinností. Kdo by ztrácel čas vyvařováním? A kdo to v tom věku vlastně umí? Přesto nemusíte přežívat jen o chlebu s něčím, polévkách z pytlíku nebo párcích. Kuchařka Julie Kučerovská dokáže nejen studentům, že vařit se dá rychle, chutně, zdravě, levně a hlavně zábavně. Třeba i na koleji…

Foto: Profimedia.cz

Vařit se dá chutně i na koleji.

Článek

Kroupový salát

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE

Na salát

  • 100 g krup
  • 100 g mozzarelly
  • 1 velké rajče
  • 50 g anglické slaniny nakrájené na plátky
  • hrst rukoly
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Na zálivku

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky vody
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

POSTUP:

  • Nejprve si propláchněte kroupy pod tekoucí vodou a namočte je na půl hodiny do vody, aby byly alespoň 3 centimetry pod hladinou.
  • Po půl hodině vodu osolte a promíchejte. Kroupy přiveďte k varu a na mírném ohni je vařte do změknutí. Doba vaření krup je pokaždé jiná, to, že jsou hotové, poznáte ochutnáním.
  • Mozzarellu i opláchnuté rajče nakrájejte na malé kostičky.
  • Na rozpálenou pánvičku poklaďte plátkovou slaninu. Smažte ji asi 2 minuty z každé strany, hezky do křupava. Pak ji stejně jako mozzarellu i rajče pokrájejte na kostičky.
  • Měkké kroupy slijte, přesypte do jiné mísy a nechte v klidu vychladnout.
  • Teď je ten pravý čas na přípravu zálivky. Olej, med, hořčici a vodu rozšlehejte metličkou, osolte a opepřete podle chuti.
  • Do vychladlých krup přidejte rukolu, mozzarellu, slaninu, rajče, osolte je a opepřete, zalijte zálivkou a řádně promíchejte. Voilà!

Kuřecí stripsy

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE

  • 500 g kuřecích prsou
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g kukuřičných lupínků
  • olej na smažení

 POSTUP:

  • Maso pokrájejte na nudličky dlouhé cca 15 cm a široké asi 2 cm. Osolte a opepřete je z obou stran.
  • Do jednoho hlubokého talíře nasypte mouku na obalování. Do druhého rozšlehejte vidličkou vajíčka se špetkou soli. Třetí naplňte důkladně rozdrcenými kukuřičnými lupínky.
  • Nejjednodušší postup je nasypat je do sáčku a párkrát přes něj přejet kuchyňským válečkem.
  • Maso obalte nejprve v mouce, pak ve vajíčku. Nakonec v lupíncích.
  • Na velkém plamenu si rozpalte pánev. Na tu nalejte tolik oleje, aby sahal do výšky asi 1 cm.
  • Vložte stripsy na rozpálenou pánev a stáhněte plamen na střední velikost. Stripsy se tak nepřipálí. Kousky smažte z každé strany dozlatova zhruba 5 minut.
  • Nakonec nechte hotové stripsy na papírovém brousku okapat.

Fazolky na smetaně

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE

  • 20 g másla
  • 8 malých rajčátek
  • 300 g mražených fazolových lusků
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • hrstka čerstvých bylinek podle chuti (oregano, tymián, bazalka…)

POSTUP:

  • Rozpalte si na sporáku pánev a rozpusťte na ní máslo.
  • Rajčátka opláchněte a překrojte napůl. Asi minutu je opékejte na rozpuštěném másle, aby trochu změkla.
  • Přidejte fazolky a nechte je asi 5 minut na pánvi povolit. Až se fazolky trochu rozmrazí, přilijte na pánev smetanu a prolisujte česnek.
  • Nechte smetanu 5 minut zredukovat, to znamená, že smetana bude probublávat.
  • Pak vše osolte a opepřete dle svých preferencí a přidejte bylinky nasekané na drobnější kousky.
  • Servírujte s toustovým chlebem nebo čerstvým pečivem.

Banánové lívanečky

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE

Na lívance

  • 1 přezrálý banán
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • 4 lžíce rostlinného oleje na smažení

Na ozdobu

  • čerstvé ovoce podle chuti (jahody, maliny, ostružiny, borůvky…)
  • marmeláda podle chuti
  • čokoládová pomazánka
  • zakysaná smetana
  • javorový sirup
  • skořicový cukr

POSTUP:

  • Oloupejte banán a v misce ho rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte k němu vejce a mléko. Metlou směs rozšlehejte.
  • V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr. Do tekuté směsi přidejte sypkou směs a opět metlou prošlehejte, až se spojí.
  • Na pánvi rozpalte trochu oleje, nalijte na ni lžíci těsta a vytvarujte do tvaru kolečka. Ta pak nechte 1–2 minuty smažit. Opakujte z obou stran.
  • Že jsou lívance hotové, poznáte tak, že zezlátnou a půjdou lehce otočit. Nakonec je přendejte na ubrousky, odsaje se tak přebytečný olej.
  • Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou a čerstvým ovocem nebo s marmeládou a javorovým sirupem. Chcete-li mít těsto chuťově zajímavější, přidejte do něj lžíci kakaa nebo skořice.

Chleba ve vajíčku

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE

Na chleba

  • 2 vejce
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 3 krajíce chleba
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

Na ozdobu

  • malá rajčátka
  • kyselá okurka
  • lahůdková nebo normální cibulka
  • plnotučná hořčice

POSTUP:

  • Vejce vyklepněte do misky a rozšlehejte vidličkou tak, aby se spojil bílek se žloutkem. Osolte a opepřete podle chuti. Krajíc chleba namočte do rozšlehaného vajíčka a vidličkou promačkejte, aby nasáklo do střídky. To samé zopakujte i z druhé strany krajíce.
  • Rozpalte si v pánvi trochu oleje a vložte do ní krajíce chleba. Smažte z každé strany asi 1–2 minuty. Dozlatova osmažené chleby nechte položené na ubrousku, který vsákne přebytečný olej.
  • Opláchnutá rajčátka nakrájejte na menší kousky, okurku na kolečka a oloupanou cibuli na drobounko. Nakonec chléb potřete jemnou vrstvou hořčice a nazdobte pokrájenou zeleninou.
  • TIP: Lahůdková nebo taky jarní cibulka je mladá cibule, která je sklizena ještě v době, kdy má zelené výhonky. Obsahuje vitamíny B, C a E, vápník i železo a má také protirakovinné účinky.

Trhané hovězí

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE

  • 400 g zadního hovězího masa v celku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžičky římského kmínu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 150 ml extra panenského olivového oleje

POSTUP:

  • Horkovzdušnou troubu předehřejte na horní i spodní ohřev na 150 °C. Maso si připravte do hlubokého talíře. V malé misce smíchejte cukr, kmín, lžičku soli, lžičku mletého pepře a mletou papriku.
  • Promíchejte a vmasírujte rukou kořeněnou směs do hovězího. Potom maso zalijte asi 50 ml olivového oleje a ten pak opět vmasírujte krouživými pohyby do masa.
  • Rozpalte pánev s trochou oleje, stačí půl minuty. Pak na ni vložte maso. Opékejte ho z každé strany asi 2 minuty, aby se zatáhlo. Hotové maso bude na povrchu hnědé, ne růžové.
  • Nakonec maso vložte do malého pekáčku a přilijte k němu zbylých 100 mililitrů oleje. Přiklopte pekáček pokličkou či alobalem a dejte ho péct do vyhřáté trouby na 6 hodin.
  • Během pečení můžete maso zkontrolovat, hotové půjde snadno vidličkou rozdělit na vlákna. Právě tak ho po vytažení z trouby natrhejte.
  • TIP: Trhané hovězí nejlépe chutná v mexické tortille spolu s bílými fazolemi v rajčatovém nálevu, nasekanými cherry rajčátky, zakysanou smetanou a guacamole. Nebo ho dejte jen do rozkrojené housky či bagetky a přidejte k němu svou oblíbenou zeleninu: třeba ledový salát nebo rukolu. Skvěle chutná i jen tak s rýží.

Guacamole

Foto: Petra Novotná

INGREDIENCE

  • 1 zralé avokádo
  • 1 velké rajče
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • hrstka koriandru nebo petrželky

POSTUP:

  • Avokádo rozkrojte napůl a zbavte ho pecky. Zelenou dužinu přendejte lžičkou ze slupky do misky a rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky.
  • Omyté rajče a oloupanou cibuli pokrájejte na malé kostičky, ty pak přidejte k avokádu spolu se lžící zakysané smetany.
  • Směs zakápněte citronem, osolte a opepřete podle chuti.
  • Vše řádně promíchejte, a nakonec ozdobte koriandrem či petrželkou.
  • TIP: Na guacamole je třeba zralé avokádo. Jak ho poznáte? Když ho zmáčknete, bude měkké a pružné. Barva vám moc nenapoví, existuje více druhů avokád a každé má jinou barvu. Na zeleném avokádu by nikdy neměly být tmavé skvrny, jsou znakem přezrálosti.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související články

Pochoutky na pivu

Když přidáte do základu masových jídel české kuchyně kvalitní pivo, získá tak výraznější chuť. O tom je přesvědčený František Bunata z restaurace Zámecká...

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta...

Výběr článků

Načítám