Článek
Uzené koleno s fazolemi
INGREDIENCE
- 1 uzené vykostěné vepřové koleno
- 250 g suchých fazolí různých barev a velikostí
- 100 g sádla
- sůl
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- celý + mletý černý pepř dle chuti
- 150 g kysaného zelí
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- saturejka nebo šalvěj (není nutné, používá se proti nadýmání)
- (30 g jíšky)
POSTUP:
- Koleno uvařte ve vodě s kořením.
- Fazole přeberte, dvakrát propláchněte vodou a namočte přes noc.
- Před přípravou vodu slijte, fazole zalijte vývarem z uzeného masa a vařte zvolna až dvě hodiny, až jsou měkké.
- Na sádle osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte protlak, na velké kusy nakrájené uvařené maso z kolene a mletou papriku.
- Lehce orestujte.
- Přidejte měkké fazole včetně části vývaru (ze zbytku bude polévka).
- Propláchnuté kysané zelí osolte, opepřete a nechte 15 minut povařit.
- Můžete lehce zahustit jíškou, ale není to povinnost, přidejte fazole s masem, krátce povařte a případně okořeňte saturejkou nebo šalvějí.
Lahůdky z telecího masa, kterými zaválíte i na svátečním stole
Vepřový bok plněný houbovou nádivkou s medovou kůrkou
INGREDIENCE
- 1 kg vepřového boku bez kůže (bůčku)
- 4 housky
- 50 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g hub
- 4 stroužky česneku
- 5 lžic medu
- bazalka
- pepř
- kmín
- sůl
POSTUP:
- Maso dlouhými řezy rozkrojte na co největší plochu. Přes vlákno, na vnitřní straně, je můžete po celé ploše lehce nařezat.
- Posolte a opepřete. Houby s kořením duste, až se odpaří většina vody. Nechte zchladnout.
- Pečivo na nádivku nakrájejte na kostičky, navlhčete je mlékem a promíchejte se žloutky a směsí hub. Nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků.
- Masový plát položte na alobal, na maso rozložte nádivku a pak stočte roládu, alobalem ji stáhněte a zabalte.
- Roládu v alobalu přendejte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na cca 180 °C zhruba 70 minut.
- Pak roládu rozbalte, potřete medem a pokmínujte.
- Vraťte ji do trouby a při vysoké teplotě (hlavně shora) 15 minut dopečte do kůrky.
Recepty na českou klasiku v módním převleku
Trhané vepřové v bramborových lívancích
INGREDIENCE
Na bramborové těsto
- 500 g brambor
- 30 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- tuk na smažení
Na náplň
- 1 kg vepřové krkovice
- 100 g červené cibule
- 100 g červené papriky (kapie)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hrubě mletého pepře
- sůl a mletý kmín
POSTUP:
- Troubu rozehřejte na 100 °C.
- Maso ze všech stran potřete olejem, osolte, opepřete a okmínujte. Dejte ho do pekáče, přilijte vodu do výšky 1,5 cm a důkladně překryjte alobalem.
- Vložte do rozehřáté trouby na 10 hodin. (Průběžně kontrolujte, některá trouba peče prudčeji, teplotu můžete snížit na 90 °C, vypeče-li se voda, podlijte.)
- Poté sundejte alobal, maso přelijte výpekem a vraťte do trouby na další 4 hodiny.
- Hotové maso nechte v pekáči zchladnout, aby zůstalo jen teplé. Poté ho pomocí vidliček natrhejte přímo v pekáči na malé kousky. Důkladně promíchejte s výpekem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku.
- Lívance (placky): Brambory uvařte ve slupce (i den předem). Vychladlé oloupané brambory nastrouhejte (na „mrkvovém“ struhadle) zasypejte hrubou moukou, osolte a důkladně propracujte s vejcem a rozehřátým máslem.
- Těsto rozválejte a vykrájejte malé placky, sudý počet. Vždy na jednu placku dejte lžíci náplně a druhou přiklopte. Okraje spojte, zmáčkněte vidličkou a naplněné lívance usmažte na rozpálené pánvi s olejem z obou stran do zlatova.
Tip: Maso lze uvařit v pomalém hrnci, přes noc.
Rodinné stříbro - klasické české omáčky
Pečená krůtí prsa v těstě s žampionovým kabátkem
INGREDIENCE
- 1 kg krůtích prsou
- 2 lžíce oleje
- 250 g žampionů
- 100 g másla
- 100 g cibule
- 100 g hladkolisté petržele
- 400 g listového těsta
- 100 g anglické slaniny
- sůl a pepř
- 1 vejce
- hladká mouka na podsypání
POSTUP:
- Osolená a opepřená krůtí prsa krátce prudce opečte na rozpáleném oleji z obou stran.
- Nakrájenou cibuli osmahněte na rozpuštěném másle, přidejte nakrájené žampiony a vyduste většinu tekutiny.
- Přidejte posekanou petržel, sůl a pepř, ještě krátce poduste, nechte vychladnout.
- Směs rozsekejte na hrubou pastu.
- Z listového těsta vyválejte čtverec, do středu položte orestované krůtí prso a obložte ho nasekanými žampiony.
- Překryjte slaninou a zabalte do těsta. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte při teplotě 200 °C přibližně 30 minut.