Hlavní obsah

Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou

Právo, Vendula Presserová

Co nás čeká na překrásném ostrově Srí Lanka v Indickém oceánu, dříve známém jako Cejlon? Nádherná příroda s divoce rostoucími orchidejemi, safari s volně žijícími slony, příjemní, vstřícní, laskaví lidé převážně buddhistického vyznání, čajové plantáže produkující nejlepší čaj na světě a také velmi zajímavá kuchyně. Právě do ní zve příznivce vegetariánských jídel Amila Rathnayake, sous chef restaurace Etnosvět.

Foto: Petr Horník, Právo

Temperované Dhal Curry

Článek

Temperované Dhal Curry

INGREDIENCE

  • 200 g červené čočky
  • hrst kari a pandanových lístků
  • 5 g pískavice
  • 10 g kurkumy
  • 7 g srílanského kari koření
  • 5 g nasekaného česneku
  • 10 g nakrájené cibule
  • 4 g drceného hřebíčku a kardamomu
  • 3 g mleté skořice
  • 2 g nasekaného zeleného chilli
  • 500 ml hustého kokosového mléka
  • 5 g černého hořčičného semínka
  • 5 g chilli vloček
  • kokosový olej
  • sůl
  • feferonky a limeta k podávání

POSTUP:

  • Na velké pánvi nebo v hrnci si rozpusťte trochu kokosového oleje a do zlatova osmažte cibuli a česnek.
  • Červenou čočku smíchejte se zbytkem surovin a přidejte do pánve, kde vše zlehka orestujete, průběžně mícháte.
  • Základ podlijte vodou a nechte dhal povařit.
  • Nakonec přidejte kokosové mléko a opět krátce povařte.
  • Mezitím si na menší pánvi rozpusťte kokosový olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli, černá hořčičná semínka a česnek.
  • Tím ozdobíte dhal na talíři.
  • Podávejte s rýží a zeleninou podle chuti, doplňte čerstvými feferonkami a limetou.

Srílanské vegetariánské patties (taštičky)

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

Na zeleninu

  • 100 g brambor
  • 100 g mrkve
  • 50 g žampionů
  • 50 g jarní cibulky
  • 50 g pórku
  • 20 g cibule
  • 10 g česneku
  • 10 g zázvoru
  • 5 g chilli vloček
  • 4 g kari (curry) lístků (k sehnání běžně na internetu)
  • 10 g kari směsi koření
  • 3 g kurkumy
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce kokosového oleje

Na těsto

  • 250 g mouky
  • 75 g másla
  • 100 ml vody
  • půl lžíce soli
  • olej na smažení

POSTUP:

  • Na pánvi osmahněte zázvor a cibuli na kokosovém oleji do zlatova, přidejte česnek a restujte dál, až začne zlátnout i česnek.
  • Přidejte kari lístky, žampiony a na malé kostičky nakrájenou mrkev a brambory.
  • Vše dobře promíchejte, maličko podlijte, osolte, opepřete a nechte dusit, až jsou brambory měkké.
  • Nakonec přimíchejte kari koření, chilli vločky, jarní cibulku a pórek.
  • Opět dobře promíchejte a směs odložte stranou, nechte ji zchladnout.
  • Na těsto smícháte mouku se solí a postupně přidáváte máslo, aby vznikla drobenka.
  • Poté pomalu přilijte studenou vodu a opatrně promíchejte, aby se těsto příliš nezahřálo. Mělo by být měkké.
  • Nechte ho deset minut odležet v pokojové teplotě, pak vyválejte placku, z ní vykrájejte vykrajovátkem kolečka.
  • Na jednu půlku kolečka položte lžíci zeleniny a těsto přeložte v půlce.
  • Okraje k sobě přitiskněte vidličkou, aby se obě strany pevně spojily.
  • Taštičky – patties – osmažte na pánvi v oleji.
  • Podávejte se zeleninovým salátem.

Kola Kenda

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • velká hrst čerstvých listů špenátu
  • svazek čerstvých kari lístků
  • 3 stroužky česneku
  • 5 g zázvoru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 5 polévkových lžic uvařené červené rýže
  • máslo na osmažení
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Špenát, kari lístky a kokosové mléko rozmixujte.
  • Oddělte část směsi, přidejte do ní uvařenou červenou rýži a opět mixujte.
  • V hrnci si rozpusťte kousek másla a opečte na něm na plátky nakrájený zázvor s česnekem.
  • Přidejte obě připravené rozmixované směsi a vše nechte přejít varem.
  • Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou.

Watalappan

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 200 ml kokosového mléka
  • 200 g hnědého třtinového cukru nebo Kithul Trickle Jaggery (druh palmového cukru)
  • mletá skořice
  • muškátový oříšek
  • drcený hřebíček
  • 50 g rozinek
  • 50 g kešu ořechů

POSTUP:

  • Třtinový cukr (případně naškrábané jaggery, což je druh palmového cukru) rozpusťte v kokosovém mléce.
  • Vejce vyšlehejte do krémové pěny.
  • Přimíchejte je do kokosového mléka a zamíchejte.
  • Do směsi přisypejte koření, nadrcené kešu ořechy a rozinky.
  • Směs nalijte do misek vytřených máslem a přikryjte alobalem.
  • Vařte na páře 40 až 50 minut stejně jako například ovocné knedlíky.
  • Pak nechte vychladnout. Dezert můžete ozdobit ovocem a podávat s jogurtem.
Související témata:

Výběr článků

Načítám