Článek
Temperované Dhal Curry
INGREDIENCE
- 200 g červené čočky
- hrst kari a pandanových lístků
- 5 g pískavice
- 10 g kurkumy
- 7 g srílanského kari koření
- 5 g nasekaného česneku
- 10 g nakrájené cibule
- 4 g drceného hřebíčku a kardamomu
- 3 g mleté skořice
- 2 g nasekaného zeleného chilli
- 500 ml hustého kokosového mléka
- 5 g černého hořčičného semínka
- 5 g chilli vloček
- kokosový olej
- sůl
- feferonky a limeta k podávání
POSTUP:
- Na velké pánvi nebo v hrnci si rozpusťte trochu kokosového oleje a do zlatova osmažte cibuli a česnek.
- Červenou čočku smíchejte se zbytkem surovin a přidejte do pánve, kde vše zlehka orestujete, průběžně mícháte.
- Základ podlijte vodou a nechte dhal povařit.
- Nakonec přidejte kokosové mléko a opět krátce povařte.
- Mezitím si na menší pánvi rozpusťte kokosový olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli, černá hořčičná semínka a česnek.
- Tím ozdobíte dhal na talíři.
- Podávejte s rýží a zeleninou podle chuti, doplňte čerstvými feferonkami a limetou.
Srílanské vegetariánské patties (taštičky)
INGREDIENCE
Na zeleninu
- 100 g brambor
- 100 g mrkve
- 50 g žampionů
- 50 g jarní cibulky
- 50 g pórku
- 20 g cibule
- 10 g česneku
- 10 g zázvoru
- 5 g chilli vloček
- 4 g kari (curry) lístků (k sehnání běžně na internetu)
- 10 g kari směsi koření
- 3 g kurkumy
- sůl
- pepř
- 2 lžíce kokosového oleje
Na těsto
- 250 g mouky
- 75 g másla
- 100 ml vody
- půl lžíce soli
- olej na smažení
POSTUP:
- Na pánvi osmahněte zázvor a cibuli na kokosovém oleji do zlatova, přidejte česnek a restujte dál, až začne zlátnout i česnek.
- Přidejte kari lístky, žampiony a na malé kostičky nakrájenou mrkev a brambory.
- Vše dobře promíchejte, maličko podlijte, osolte, opepřete a nechte dusit, až jsou brambory měkké.
- Nakonec přimíchejte kari koření, chilli vločky, jarní cibulku a pórek.
- Opět dobře promíchejte a směs odložte stranou, nechte ji zchladnout.
- Na těsto smícháte mouku se solí a postupně přidáváte máslo, aby vznikla drobenka.
- Poté pomalu přilijte studenou vodu a opatrně promíchejte, aby se těsto příliš nezahřálo. Mělo by být měkké.
- Nechte ho deset minut odležet v pokojové teplotě, pak vyválejte placku, z ní vykrájejte vykrajovátkem kolečka.
- Na jednu půlku kolečka položte lžíci zeleniny a těsto přeložte v půlce.
- Okraje k sobě přitiskněte vidličkou, aby se obě strany pevně spojily.
- Taštičky – patties – osmažte na pánvi v oleji.
- Podávejte se zeleninovým salátem.
Kola Kenda
INGREDIENCE
- velká hrst čerstvých listů špenátu
- svazek čerstvých kari lístků
- 3 stroužky česneku
- 5 g zázvoru
- 400 ml kokosového mléka
- 5 polévkových lžic uvařené červené rýže
- máslo na osmažení
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Špenát, kari lístky a kokosové mléko rozmixujte.
- Oddělte část směsi, přidejte do ní uvařenou červenou rýži a opět mixujte.
- V hrnci si rozpusťte kousek másla a opečte na něm na plátky nakrájený zázvor s česnekem.
- Přidejte obě připravené rozmixované směsi a vše nechte přejít varem.
- Polévku můžete ozdobit zakysanou smetanou.
Watalappan
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 200 ml kokosového mléka
- 200 g hnědého třtinového cukru nebo Kithul Trickle Jaggery (druh palmového cukru)
- mletá skořice
- muškátový oříšek
- drcený hřebíček
- 50 g rozinek
- 50 g kešu ořechů
POSTUP:
- Třtinový cukr (případně naškrábané jaggery, což je druh palmového cukru) rozpusťte v kokosovém mléce.
- Vejce vyšlehejte do krémové pěny.
- Přimíchejte je do kokosového mléka a zamíchejte.
- Do směsi přisypejte koření, nadrcené kešu ořechy a rozinky.
- Směs nalijte do misek vytřených máslem a přikryjte alobalem.
- Vařte na páře 40 až 50 minut stejně jako například ovocné knedlíky.
- Pak nechte vychladnout. Dezert můžete ozdobit ovocem a podávat s jogurtem.