Článek
Slavnostní jahodový dort
INGREDIENCE
Na dva korpusy
- tuk na vymazání formy
- polohrubá mouka na vysypání formy
- 300 g másla
- 6 vajec
- 400 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 80 g mandlových hoblinek
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky citronové kůry
Na náplň – vanilkový krém
- 320 ml mléka
- dužina z 1 vanilkového lusku nebo vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 125 g krupicového cukru
- 2 balení vanilkového pudinku
- 500 ml 35% smetany na šlehání
- 600 g jahod
POSTUP:
- Nejprve si z uvedených surovin připravte těsto na korpusy.
- Rozpuštěné máslo utřete s vejci a moučkovým cukrem do pěny. Přidejte mleté mandle s hoblinkami, mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůrou a vymíchejte máslovou pěnu.
- Polovinu vzniklého těsta vložte do formy (24 cm) a pečte při 170 °C (v horkovzdušné při 160 °C) asi 30 minut. Ze zbývajícího těsta upečte druhý korpus. Oba nechte vychladnout.
- Poté začněte připravovat krém. Mléko s dužinou z vanilkového lusku, se žloutky, s cukrem a s pudinkovým práškem za stálého míchání zahřejte, až zhoustne.
- Vanilkový krém nechte vychladnout a vmíchejte do něj opatrně našlehanou smetanu.
- Hotový krém rozdělte na dvě části. Na jeden korpus navrstvěte polovinu krému a poklaďte ho nakrájenými jahodami. Vše přiklopte druhým korpusem a přitlačte na náplň.
- Dort ozdobte zbývajícím krémem a jahodami. Můžete ho poklást i drobným ovocem ze zahrádky, lístky máty nebo drobnými květy.
Dortík Pavlova ozdobený malinami
INGREDIENCE
Na sněhové korpusy
- 175 g bílků
- 175 g krupicového cukru
- 1 vrchovatá lžička škrobu
- 175 g moučkového cukru
Na náplň
- 500 ml 35% smetany na šlehání
- 30 g moučkového cukru
- 100 g mascarpone
- 2 lžičky citronové šťávy
- čerstvé maliny podle chuti
POSTUP:
- Nejprve si připravte korpusy. Ušlehejte bílky, za stálého šlehání postupně přisypávejte krupicový cukr a škrob a opatrně po částech zašlehejte moučkový cukr.
- Na plech položte pečicí papír potřený na spodní straně kapkou oleje, aby neklouzal.
- Pomocí sklenky naznačte na papíru 16 kroužků o průměru asi 8 cm a do nich naneste cukrářským sáčkem nebo lžící sníh.
- Na každém „hnízdu“ vytvořte lžící prohlubeň, do níž po upečení vložíte náplň.
- Pusinky nechte sušit v předehřáté troubě při 100 °C asi dvě a půl hodiny.
- Poté připravte náplň. Smetanu našlehejte, přidejte moučkový cukr a nakonec lehce vmíchejte mascarpone s citronovou šťávou. Krém rozdělte na sněhové korpusy a ozdobte čerstvými malinami.
Tvarohovo-rybízová bábovka
INGREDIENCE
- 3 vejce
- 180 g krupicového cukru
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 ml oleje
- špetka soli
- 1 citron
- 250 g + 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- 150 g černého rybízu
- 150 g červeného rybízu
- moučkový cukr na posypání
POSTUP:
- Žloutky oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte se 100 g krupicového cukru na tuhý sníh.
- Žloutky vložte do mísy, přidejte tvaroh, zbývající cukr, vanilkový cukr, olej, sůl, citronovou kůru i šťávu a vše pečlivě promíchejte.
- Nakonec opatrně vmíchejte sníh a mouku s kypřicím práškem.
- Kuličky rybízu zatím obalte ve dvou lžících polohrubé mouky, aby zůstaly v těstě rovnoměrně rozmístěné.
- Do vymazané a vysypané formy postupně vrstvěte těsto a prokládejte ho rybízem.
- Vše pečte v horkovzdušné troubě při 160 °C asi 45 minut. Ještě horkou bábovku posypte moučkovým cukrem a ozdobte rybízem.
Čokoládový koláč s meruňkami
INGREDIENCE
Na těsto
- 400 g másla
- 600 g 70% hořké čokolády
- 6 vajec
- 400 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 80 g kakaa
- půl lžičky soli
Na náplň
- 250 g tvarohu
- 50 g moučkového cukru + na posypání
- 1 vejce
- 500 g meruněk
POSTUP:
- Máslo a čokoládu opatrně rozehřejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě půl minuty za občasného míchání, aby se směs spojila.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
- Mouku a sůl promíchejte s kakaem a zapracujte do vaječné pěny a postupně vmíchávejte čokoládovou směs.
- Hladké těsto nalejte na vymazaný a vysypaný plech.
- Tvaroh našlehejte s cukrem a vejcem.
- Pomocí stěrky ho lehce rozetřete na těsto a poklaďte rozpůlenými meruňkami.
- Pečte v předehřáté troubě při teplotě 160 °C asi 45 minut.
- Potom ho nechte dvě hodiny vychladnout a pocukrujte.
Panna cotta s borůvkami
INGREDIENCE
- 8 g plátkové želatiny
- 250 ml mléka 3,5 %
- 250 ml 33% smetany na šlehání
- 50 g vanilkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 250 g borůvek
- 40 g moučkového cukru
POSTUP:
- Do studené vody namočte plátkovou želatinu.
- Do menšího hrnce nalijte mléko a smetanu, přidejte vanilkový cukr a dužinu z vanilkového lusku a zahřejte na 95 °C, ale nevařte ji.
- Želatinu vymačkejte (vodu vylijte) a vložte do smetany. Vše promíchejte.
- Až se želatina rozpustí, můžete směs nalít do připravených zavařovacích skleniček a nechte je vychladit.
- Mezitím si připravte borůvky. Tři čtvrtiny borůvek rozmačkejte s moučkovým cukrem a ozdobte jimi vychladlou panna cottu.
- Navrch ještě přidejte celé borůvky a ozdobte čerstvou mátou.