Článek
Albondigas (Kuličky z mletého v rajčatech – Mexiko)
INGREDIENCE
- 800 g mletého vepřového (plec, kýta + kousek bůčku)
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 2 vejce
- sůl, pepř
- olej na opečení
- zauzená paprika
- 100 g šalotky
- 5 stroužků česneku
- 400 g sterilovaných rajčat
- 200 g čerstvých paprik
- hladkolistá petržel
POSTUP:
- K umletému masu přidejte půl šalotky nakrájené najemno, osolte, opepřete.
- Přidejte vejce, zauzenou papriku, prolisovaný česnek, semínka a důkladně promíchejte.
- Vytvarujte kuličky a opečte je na trošce oleje ze všech stran dozlatova.
- Ve výpeku orestujte druhou půlku šalotky s paprikou pokrájenou na kostičky. Přidejte rajčata a dosolte.
- Do omáčky vložte opečené kuličky a vše provařte. Před podáváním přidejte nasekanou petržel.
Albondigas – původní mexický recept má více podob, často se připravuje jako polévka s rajčaty, zeleninou a kořeněnými masovými koulemi z hovězího masa s rýží.
Kachní burger
INGREDIENCE
- 800 g vykostěné kachny bez kůže
- 200 g sterilovaného červeného zelí
- cibule
- rajče
- ledový salát
- zauzená majonéza
- cukr
- sůl
- pepř dle chuti
- burgerové bulky
- máslo na opečení
POSTUP:
- Umleté kachní maso ochuťte solí a pepřem.
- Vytvarujte čtyři burgery a ogrilujte je z obou stran tak, aby uvnitř zůstaly růžové.
- Zelí rozvařte s cukrem a solí, poté umixujte dohladka.
- Bulky opečte na másle, potřete majonézou, přidejte pyré z červeného zelí, kachní burger a proložte čerstvou zeleninou.
Jehněčí kebab
INGREDIENCE
- 800 g jehněčího ořezu
- granátové jablko
- sůl, pepř
- 600 g nabobtnaného kuskusu
Podle chuti
- rajče
- salátová okurka
- nať koriandru
- římský salát
- perila
POSTUP:
- Mleté jehněčí maso ochuťte solí a pepřem a přidejte zrnka granátového jablka (část si schovejte na ozdobu).
- Válečky z masa napíchejte na špejle a ogrilujte ze všech stran dozlatova.
- Kuskus osolte, zalijte vroucí vodou a pod pokličkou nechte nabobtnat (podle návodu).
- Rajčata a okurky nakrájejte na stejně velké kousky, přidejte koriandr a perilu.
- Na talíř rozložte oprané listy římského salátu, přidejte kuskus a nakrájenou zeleninu s bylinkami.
- Navrch položte hotový kebab a vše ozdobte semínky granátového jablka.
Perila křovitá je asijská aromatická bylinka, často využívaná ve vietnamské, korejské či japonské kuchyni do salátů, k masu. Anglický název zní beefsteak plant. Nahoře má sytě zelené a zespodu tmavě fialové listy. Používá se i jako léčivka na trávení, astma, nachlazení.
Tartar z telecího
INGREDIENCE
- 600 g telecího (rump steak)
- 100 g šalotky
- 50 g kaparů
- 50 g majonézy
- 2 žloutky
- zelený a růžový pepř v nálevu
- zauzená paprika
- sůl, pepř
POSTUP:
- Maso umelte v mlýnku na hrubší kousky, osolte, opepřete, přidejte nakrájenou šalotku, kapary, majonézu, žloutky a papriku. Promíchejte.
- Podle chuti ozdobte zeleným a růžovým pepřem.