Hlavní obsah

Recepty na sirupy z květů a bylin

Právo, Vendula Presserová

Stačí vyjít na louku nebo na zahradu a za chvilku máte natrhaný základ na výrobu velmi zdravých a chutných sirupů nebo šťáv.

Foto: Profimedia.cz

Bezinkové květy nejdříve pečlivě prohlédněte a odstraňte případné nečistoty.

Článek

Bezinkový sirup

INGREDIENCE

  • 25 květenství černého bezu
  • 2 kg cukru
  • šťáva ze 4 bio citronů
  • 4 lžíce kyseliny citronové (28 g)
  • 2 l vody

POSTUP:

  • Den předem svařte vodu a nechte ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydezinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí.
  • Do vody naložte květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty, a přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou.
  • Druhý den je sceďte a pořádně vymačkejte. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povařte s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení.
  • Lahve i víčka dobře umyjte a naplňte vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáte nalít do nich sirup.
  • Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažte po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřete čistým alkoholem.
  • Vroucí sirup nalijte přes trychtýř do lahví, vatičkou namočenou v alkoholu otřete hrdla, zavíčkujte a obraťte lahve dnem vzhůru až do vychladnutí.

Co všechno umí černý bez

Zdraví

Domácí levandulový sirup 

Foto: archiv firmy

100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů levandule.

INGREDIENCE

  • 100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek)
  • 1 bio citron
  • 200 g bio třtinového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 150 g třtinového cukru

POSTUP:

  • Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce.
  • Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy.
  • Zalijte litrem převařené, ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat 24 hodin.
  • Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde.
  • Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí.
  • Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Využijte na maximum ve své kuchyni jarní bylinky a zeleninu ze zahrádky

Zdraví

Borůvkovo-levandulový sirup 

Foto: archiv firmy

Den předem prosypejte borůvky želírovacím cukrem a pořádně je rozmačkejte, aby pustily šťávu.

INGREDIENCE

  • 0,5 l borůvek
  • 300 g třtinového želírovacího cukru
  • 0,5 lžičky kyseliny citronové
  • pár stonků levandule
  • půlka citronu
  • případně voda na doředění

POSTUP:

  • Den předem prosypejte borůvky želírovacím cukrem a pořádně je rozmačkejte, aby pustily šťávu.
  • V tuto chvíli rovnou přidejte kyselinu citronovou a vše, čím chcete sirup dochutit.
  • Borůvkovou směs nechte přes noc odležet v chladu.
  • Želírovací cukr zajistí, že sirup bude krásně hustý.
  • Druhý den směs přeceďte, dořeďte vodou, svařte a horký nalijte do sterilizovaných lahviček.
  • Hrdla i víčka otřete alkoholem, uzavřete a obraťte lahve dnem vzhůru až do vychladnutí.
  • Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání rozmixujte tyčovým mixérem.
Z čeho ještě:
Méně tradiční sirupy a šťávy můžete zkusit vyrobit třeba z pampelišek, sedmikrásek, šalvěje, lípy, fialek, divizny, zázvoru, jitrocele, meduňky, smrkových výhonků, tužebníku, yzopu, podbělu, ale i břečťanu a samozřejmě všeho ovoce, které pěstujete na zahradě.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám