Článek
Bezinkový sirup
INGREDIENCE
- 25 květenství černého bezu
- 2 kg cukru
- šťáva ze 4 bio citronů
- 4 lžíce kyseliny citronové (28 g)
- 2 l vody
POSTUP:
- Den předem svařte vodu a nechte ji zchladnout – mít vše vyvařené, čisté a vydezinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí.
- Do vody naložte květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty, a přidejte plátky ze dvou citronů a kyselinu citronovou.
- Druhý den je sceďte a pořádně vymačkejte. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povařte s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů. V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení/dokyselení.
- Lahve i víčka dobře umyjte a naplňte vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáte nalít do nich sirup.
- Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažte po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřete čistým alkoholem.
- Vroucí sirup nalijte přes trychtýř do lahví, vatičkou namočenou v alkoholu otřete hrdla, zavíčkujte a obraťte lahve dnem vzhůru až do vychladnutí.
Co všechno umí černý bez
Zdraví
Domácí levandulový sirup
INGREDIENCE
- 100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek)
- 1 bio citron
- 200 g bio třtinového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 150 g třtinového cukru
POSTUP:
- Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce.
- Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy.
- Zalijte litrem převařené, ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat 24 hodin.
- Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde.
- Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí.
- Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
Využijte na maximum ve své kuchyni jarní bylinky a zeleninu ze zahrádky
Zdraví
Borůvkovo-levandulový sirup
INGREDIENCE
- 0,5 l borůvek
- 300 g třtinového želírovacího cukru
- 0,5 lžičky kyseliny citronové
- pár stonků levandule
- půlka citronu
- případně voda na doředění
POSTUP:
- Den předem prosypejte borůvky želírovacím cukrem a pořádně je rozmačkejte, aby pustily šťávu.
- V tuto chvíli rovnou přidejte kyselinu citronovou a vše, čím chcete sirup dochutit.
- Borůvkovou směs nechte přes noc odležet v chladu.
- Želírovací cukr zajistí, že sirup bude krásně hustý.
- Druhý den směs přeceďte, dořeďte vodou, svařte a horký nalijte do sterilizovaných lahviček.
- Hrdla i víčka otřete alkoholem, uzavřete a obraťte lahve dnem vzhůru až do vychladnutí.
- Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání rozmixujte tyčovým mixérem.
Z čeho ještě: |
---|
Méně tradiční sirupy a šťávy můžete zkusit vyrobit třeba z pampelišek, sedmikrásek, šalvěje, lípy, fialek, divizny, zázvoru, jitrocele, meduňky, smrkových výhonků, tužebníku, yzopu, podbělu, ale i břečťanu a samozřejmě všeho ovoce, které pěstujete na zahradě. |