Článek
Vepřová panenka v pistáciové krustě s máslovou zeleninou a švestkovou omáčkou
INGREDIENCE
- 720 g vepřové panenky
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g mrazených švestek
- 15 g cukru
- 0,2 l červeného vína (čím kvalitnější, tím lepší omáčka)
- 1 brokolice
- 2 mladé mrkve
- 1 paprika
- 1 mladá cuketa
- 1 svazek ředkviček
- 30 g másla
- 10 g nesolených loupaných pistácií
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP:
- Rozpalte troubu na 140 stupňů. Na plotnu si připravte jeden rendlík na omáčku a druhý s osolenou vodou, zároveň si rozpalte pánev na maso.
- Osolenou panenku vcelku vložte na rozpálenou pánev s olejem a opečte – zhruba minutu a půl z každé strany.
- Následně přendejte maso do rozpálené trouby, troubu vypněte a po deseti minutách ji lehce pootevřete. Maso si krásně odpočine.
- V mezičase si připravte švestkovou omáčku. Vložte mrazené švestky do rendlíku na omáčku a zasypte je cukrem. Nechte zkaramelizovat a zalijte vínem. Švestky v něm rozvařte (zhruba 5 minut) a následně rozvar rozmixujte v mixéru. Proceďte přes cedník a vraťte do rendlíku, dosolte a přidejte malou kostku másla.
- Následně si připravte zeleninu. Ve vroucí osolené vodě na maximálně 10 vteřin spařte růžičky brokolice (pomůže vám cedník či nerezové síto) a mladou nakrájenou mrkev. Spolu s ostatní nakrájenou zeleninou pak mrkev a brokolici vložte do pánve, kde se opékala panenka. Restujte asi 4–5 minut. Následně osolte, opepřete, přidejte zbytek másla a za neustálého míchání sundejte ze sporáku.
- Oloupané pistácie rozmixujte do hladka, obalte jimi panenku a podávejte ji přelitou švestkovou omáčkou a s restovanou zeleninou.
Letní zeleninový salát s ovocem, kravským sýrem a mátovým vinaigrettem
INGREDIENCE
Na vinaigrette
- 50 ml běžného oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 4 lžíce červeného vinného octa
- limetková šťáva z jedné limetky
- hrst máty
Na salát
- 2 okurky
- 1 paprika
- 1 svazek ředkviček
- hrst třešní
- 1 hruška
- 1 nektarinka
- 300 g kravského sýra
- dávka mungo klíčků
POSTUP:
- Vinaigrette: Všechno smíchejte v mixéru a pohromadě rozmixujte do emulze. Přes cedník přelejte do dávkovače či jiné nádoby. Vinaigrette by měl mít perfektně sladkokyselou chuť – pokud je moc kyselý, přidejte cukr, pokud málo, dodejte ocet. Dosolte dle chuti.
- Salát: Pokrájejte a smíchejte všechny ingredience v míse. Přelijte vinaigrettem a můžete podávat.
Kapustové rizoto se škvarky ze slaniny, s máslovou zeleninou a petrželovým olejem
INGREDIENCE
- 400 g rýže arborio nebo carnaroli
- 1 šalotka
- 0,2 l dobrého bílého vína
- 50 g parmazánu
- 1/2 kapusty
- 20 ml smetany
- česnek dle chuti
- 1 paprika
- 1 cuketa
- 1 svazek ředkviček
- vyloupaný hrášek z pěti lusků
- 100 g uzené slaniny
- sůl
- pepř
- olivový olej
- máslo
POSTUP:
- Připravte si hrnec s osolenou vroucí vodou na kapustu, kastrol na rizoto a pánev na slaninu.
- Nakrájenou kapustu vařte zhruba 10 minut, vyjměte z vroucí vody (tu nevylévejte) a vložte do pánve. Přilejte smetanu, česnek, osolte, opepřete. Restujte, dokud kapusta není krémová. Pak v mixéru rozmixujte do hladka.
- Do připraveného kastrolu vlijte olej a na něm zpěňte šalotku, pak přidejte rýži. Tu jednu až dvě minuty restujte, aby zezlátla. Osolte a zalijte vínem. Víno vyvařte, poté postupně podlévejte vývarem z kapusty. Rýže se musí neustále restovat, takže vývar přilévejte po malých dávkách, trvá to zhruba 16 až 18 minut.
- Ve chvíli, kdy je rýže na skus, přidejte pyré z kapusty, parmazán a část másla. Sundejte z plotny a neustále míchejte, dokud nebude rizoto hladce krémové.
- Slaninu opečte dokřupava a na pánvi ji vyměňte za nakrájenou zeleninu. Tu restujte 3 až 4 minuty, osolte, opepřete, přidejte zbytek másla a odeberte z plotny. Máslo v zelenině pěkně rozmíchejte a můžete servírovat.
Kroupeto z červené řepy s kroketkami z ovčího sýra a petrželovým olejem
INGREDIENCE
- 350 g krup
- 2 střední brambory
- 2 vejce
- 150 g ovčího sýra
- 30 g strouhanky
- 10 g hladké mouky
- 2 střední červené řepy
- 20 ml červeného vinného octa
- 15 g cukru
- sůl
- pepř
- petrželka
- olej
- 30 g másla
POSTUP:
- Připravte si rendlík na brambory, další na kroupy a třetí na červenou řepu. Brambory uvařte ve slupce, pak je oloupejte, nastrouhejte a přidejte k nim ovčí sýr, jedno vejce a část strouhanky.
- Ze směsi vytvarujte krokety. Dokonale vytvarované je osolte, obalte dvakrát v klasickém trojobalu (zbylé vejce, strouhanka a hl. mouka) a následně usmažte ponořené v oleji.
- Kroupy uvařte doměkka.
- Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do rendlíku, zasypte cukrem a dodejte malou kostku másla. Zkaramelizujte a zalijte hrnkem vody. Toto pak vařte doměkka, dokud se nevyvaří tekutina. Pak přidejte pěknou dávku vinného octa, osolte a dohladka rozmixujte.
- Pyré smíchejte s kroupami a dle potřeby dochuťte solí, pepřem, cukrem a vinným octem. Petrželku rozmixujte s troškou oleje, přeceďte přes plátýnko a po naservírování můžete rodině popřát dobrou chuť.
Může se vám hodit na Zboží.cz: