Hlavní obsah

Recepty na rychlé večeře plné chutí

Právo, Gabriela Rossi

Prázdniny skončily, děti se vrátily do školy, my do práce. Ve shonu často řešíme rodinné večeře objednanou pizzou či krajícem chleba. Tomáš Harašta z českolipského Bistra HaryGround vás přesvědčí, že zdravá a chutná jídla mohou být i rychlá. Budete je mít hotová do půl hodiny! Dobrou chuť…

Foto: Profimedia.cz

Zdravá a chutná jídla mohou být i rychlá.

Článek

Vepřová panenka v pistáciové krustě s máslovou zeleninou a švestkovou omáčkou

Foto: Tomáš Harašta

INGREDIENCE

  • 720 g vepřové panenky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g mrazených švestek
  • 15 g cukru
  • 0,2 l červeného vína (čím kvalitnější, tím lepší omáčka)
  • 1 brokolice
  • 2 mladé mrkve
  • 1 paprika
  • 1 mladá cuketa
  • 1 svazek ředkviček
  • 30 g másla
  • 10 g nesolených loupaných pistácií
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

  • Rozpalte troubu na 140 stupňů. Na plotnu si připravte jeden rendlík na omáčku a druhý s osolenou vodou, zároveň si rozpalte pánev na maso.
  • Osolenou panenku vcelku vložte na rozpálenou pánev s olejem a opečte – zhruba minutu a půl z každé strany.
  • Následně přendejte maso do rozpálené trouby, troubu vypněte a po deseti minutách ji lehce pootevřete. Maso si krásně odpočine.
  •  V mezičase si připravte švestkovou omáčku. Vložte mrazené švestky do rendlíku na omáčku a zasypte je cukrem. Nechte zkaramelizovat a zalijte vínem. Švestky v něm rozvařte (zhruba 5 minut) a následně rozvar rozmixujte v mixéru. Proceďte přes cedník a vraťte do rendlíku, dosolte a přidejte malou kostku másla.
  • Následně si připravte zeleninu. Ve vroucí osolené vodě na maximálně 10 vteřin spařte růžičky brokolice (pomůže vám cedník či nerezové síto) a mladou nakrájenou mrkev. Spolu s ostatní nakrájenou zeleninou pak mrkev a brokolici vložte do pánve, kde se opékala panenka. Restujte asi 4–5 minut. Následně osolte, opepřete, přidejte zbytek másla a za neustálého míchání sundejte ze sporáku.
  • Oloupané pistácie rozmixujte do hladka, obalte jimi panenku a podávejte ji přelitou švestkovou omáčkou a s restovanou zeleninou.

Letní zeleninový salát s ovocem, kravským sýrem a mátovým vinaigrettem

Foto: Tomáš Harašta

INGREDIENCE

Na vinaigrette

  • 50 ml běžného oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce červeného vinného octa
  • limetková šťáva z jedné limetky
  • hrst máty

Na salát

  • 2 okurky
  • 1 paprika
  • 1 svazek ředkviček
  • hrst třešní
  • 1 hruška
  • 1 nektarinka
  • 300 g kravského sýra
  • dávka mungo klíčků

POSTUP:

  • Vinaigrette: Všechno smíchejte v mixéru a pohromadě rozmixujte do emulze. Přes cedník přelejte do dávkovače či jiné nádoby. Vinaigrette by měl mít perfektně sladkokyselou chuť – pokud je moc kyselý, přidejte cukr, pokud málo, dodejte ocet. Dosolte dle chuti.
  • Salát: Pokrájejte a smíchejte všechny ingredience v míse. Přelijte vinaigrettem a můžete podávat.

Kapustové rizoto se škvarky ze slaniny, s máslovou zeleninou a petrželovým olejem

Foto: Tomáš Harašta

INGREDIENCE

  • 400 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 1 šalotka
  • 0,2 l dobrého bílého vína
  • 50 g parmazánu
  • 1/2 kapusty
  • 20 ml smetany
  • česnek dle chuti
  • 1 paprika
  • 1 cuketa
  • 1 svazek ředkviček
  • vyloupaný hrášek z pěti lusků
  • 100 g uzené slaniny
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • máslo

POSTUP:

  • Připravte si hrnec s osolenou vroucí vodou na kapustu, kastrol na rizoto a pánev na slaninu.
  • Nakrájenou kapustu vařte zhruba 10 minut, vyjměte z vroucí vody (tu nevylévejte) a vložte do pánve. Přilejte smetanu, česnek, osolte, opepřete. Restujte, dokud kapusta není krémová. Pak v mixéru rozmixujte do hladka.
  • Do připraveného kastrolu vlijte olej a na něm zpěňte šalotku, pak přidejte rýži. Tu jednu až dvě minuty restujte, aby zezlátla. Osolte a zalijte vínem. Víno vyvařte, poté postupně podlévejte vývarem z kapusty. Rýže se musí neustále restovat, takže vývar přilévejte po malých dávkách, trvá to zhruba 16 až 18 minut.
  • Ve chvíli, kdy je rýže na skus, přidejte pyré z kapusty, parmazán a část másla. Sundejte z plotny a neustále míchejte, dokud nebude rizoto hladce krémové.
  • Slaninu opečte dokřupava a na pánvi ji vyměňte za nakrájenou zeleninu. Tu restujte 3 až 4 minuty, osolte, opepřete, přidejte zbytek másla a odeberte z plotny. Máslo v zelenině pěkně rozmíchejte a můžete servírovat.

Kroupeto z červené řepy s kroketkami z ovčího sýra a petrželovým olejem

Foto: Tomáš Harašta

INGREDIENCE

  • 350 g krup
  • 2 střední brambory
  • 2 vejce
  • 150 g ovčího sýra
  • 30 g strouhanky
  • 10 g hladké mouky
  • 2 střední červené řepy
  • 20 ml červeného vinného octa
  • 15 g cukru
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • olej
  • 30 g másla

POSTUP:

  • Připravte si rendlík na brambory, další na kroupy a třetí na červenou řepu. Brambory uvařte ve slupce, pak je oloupejte, nastrouhejte a přidejte k nim ovčí sýr, jedno vejce a část strouhanky.
  • Ze směsi vytvarujte krokety. Dokonale vytvarované je osolte, obalte dvakrát v klasickém trojobalu (zbylé vejce, strouhanka a hl. mouka) a následně usmažte ponořené v oleji.
  • Kroupy uvařte doměkka.
  • Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do rendlíku, zasypte cukrem a dodejte malou kostku másla. Zkaramelizujte a zalijte hrnkem vody. Toto pak vařte doměkka, dokud se nevyvaří tekutina. Pak přidejte pěknou dávku vinného octa, osolte a dohladka rozmixujte.
  • Pyré smíchejte s kroupami a dle potřeby dochuťte solí, pepřem, cukrem a vinným octem. Petrželku rozmixujte s troškou oleje, přeceďte přes plátýnko a po naservírování můžete rodině popřát dobrou chuť.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Související články

Recepty na sladkosti z čerstvého ovoce

Z čerstvého ovoce ze zahrádky lze vykouzlit zákusky, které se nejen rozplývají na jazyku, ale také lahodí oku. Rafinované a zároveň jednoduše proveditelné...

Letní menu podle šéfkuchaře Jakuba Černého

Dnes se vám otevírají dveře luxusní, moderní, a přitom dostupné kuchyně. Recepty můžete připravit pod vedením skvělého Jakuba Černého, šéfkuchaře restaurace...

Výběr článků

Načítám