Hlavní obsah

Recepty na pravé italské těstoviny

Připravte si doma pravou italskou pastu pod vedením šéfkuchaře pražské restaurace U Prince Lukáše Váchy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Špagety aglio olio

Článek

Všechny druhy těstovin se označují italským slovem pasta, které je známé v celém světě.

Špagety aglio olio

INGREDIENCE

  • 400 g špaget (v suchém stavu)
  • 50 g česneku
  • 40 g feferonek
  • 100 ml olivového oleje extra virgin
  • 100 g parmazánu
  • 50 g soli
  • petrželová nať

POSTUP:

  • Špagety uvařte na skus.
  • Do studeného oleje vložte feferonky a česnek nakrájený na kolečka.
  • Pomalu zahřívejte, až se česnek rozvoní, přidejte uvařené špagety a nadrobno nasekanou petrželku.
  • Promíchejte a servírujte, navrch zakápněte olivovým olejem a posypejte hoblinkami parmazánu.

Základní těsto

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 300 g mouky semolina nebo hladké, můžete i smíchat hl. a polohr. (pokud chcete trochu hrubší strukturu, použijte hrubou mouku)
  • 2 celá vejce L + 3 žloutky L
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vody

POSTUP:

  • Všechny přísady řádně prohněťte, nejlépe v robotu. Použijte hnětací háky a pomalou rychlost. Zpracovávejte tak dlouho, až je těsto hladké a vláčné, ale velmi tuhé.
  •  Množství mouky je orientační, můžete ho podle potřeby upravit.
  • Hotové těsto zabalte do mikrotenového sáčku a nechte ho při pokojové teplotě odpočinout minimálně hodinu, raději dvě. Tak se mouka s vodou řádně propojí – kdybyste těstu odpočinek nedopřáli, nepůjde rozválet.
  • Odleželé těsto rozválejte na tenké pláty a vykrajujte nudličky do polévky, široké nudle, ravioly, tortelliny. Dobrým pomocníkem je strojek na těstoviny.
  • Těstoviny, které nespotřebujete, nechte usušit nebo uchovejte v ledničce (dlouhé smotané do hnízd).

Řízek čtyřikrát jinak aneb Ani na talíři nemusí být nuda

Móda a kosmetika

Ravioly s kozím sýrem

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Ravioly

  • základní těsto + náplň: 200 g krémového kozího sýru, 1 vejce
  • 100 g tužšího kozího sýru, např. capriccio
  • 150 g sušených rajčat
  • 100 g špenátových listů
  • 50 ml olivového oleje
  • 10 g pepře (celý barevný)
  • 100 g másla
  • 100 g ricotty

POSTUP:

  • Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverce nebo vykrojte kolečka.
  • Na každý dílek dejte lžičkou trochu sýru.
  • Okraje potřete rozšlehaným vejcem a taštičky uzavřete, okraje pevně spojte, aby náplň nevytekla.
  • Ravioly vložte do vroucí, dostatečně osolené vody a vařte asi pět minut.
  • V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte špenát, ricottu a nakrájená sušená rajčata.
  • Přidejte uvařené ravioly a dochuťte solí a pepřem.
  • Při servírovánÍ pokapejte olivovým olejem a doplňte na malé kostičky nakrájeným kozím sýrem.

Tagliatele s hovězí svíčkovou

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 400–600 g hovězí svíčkové (nebo nízký roštěnec)
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 1 mrkev
  • 400 g širokých nudlí tagliatele (v syrovém stavu)
  • 50 g feferonek
  • 60 g rukoly
  • 400 g loupaných rajčat
  • 50 g cibule
  • 100 ml olivového oleje extra virgin
  • 60 g parmazánu
  • 100 g cukru krupice
  • sůl, pepř

POSTUP:

  • Maso upravte jako rostbíf: váleček očistěte, svažte provázkem, promasírujte olejem, osolte a hodně opepřete, zprudka opečte na pánvi ze všech stran.
  • Poté maso potřete hořčicí.
  • Položte ho do pekáčku vyloženého pruhy mrkve a dejte do trouby vyhřáté na 110 °C. Počkejte, až vnitřní teplota masa dosáhne 42 °C, přibližně 10 minut. Teplota se dá měřit vpichovým teploměrem. Maso je tak nejšťavnatější.
  • Pokud byste zvolili roštěnec, bude doba pečení 30 až 40 minut na 180 °C. Počkejte, až vychladne, dřív nekrájejte, aby nevytekla šťáva.
  • Zatímco se maso peče, připravte omáčku: Na části olivového oleje orestujte pokrájenou cibuli a feferonky, pak přidejte loupaná rajčata, nechte zlehka zavařit.
  • Rozmixujte a omáčku dochuťte solí a cukrem.
  • Zatímco chladne maso, uvařte v osolené vodě těstoviny al dente. Promíchejte je s rukolou a uvařenou omáčkou.
  • Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky. Do talíře dejte těstoviny, na ně plátky masa, pár kapek olivového oleje a hoblinky parmazánu.

Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut

Zdraví

Telecí tortellini s hříbky

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 600 g hotových tortellin
  • Pokud je chcete připravit doma, budete potřebovat základní těsto + náplň
  • 200 g mletého telecího masa
  • 2 lžíce másla
  • malá cibule
  • stroužek česneku
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce do náplně + 1 vejce na potření
  • sůl

Omáčka

  • 300 ml smetany 33%
  • 200 g hub (hřiby)
  • 100 g parmazánu (nebo Grana Padano)
  • 70 ml olivového oleje extra virgin
  • 50 g másla
  • 5 g šalotky
  • sůl
  • pepř (celý barevný)
  • bylinky podle chuti (bazalka, tymián apod.)

POSTUP:

  • Náplň: Na másle orestujte nakrájenou cibulku, přidejte česnek a maso, sůl, nastrouhaný oříšek, mírně podlijte a duste asi dvacet minut (maso by mělo zůstat bez tekutiny).
  • Nechte vychladnout a smíchejte s vajíčkem.
  • Těsto rozválejte, rozkrájejte na čtverečky, na každý položte náplň, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a uzavřete do válečků, okraje dobře stiskněte k sobě.
  • Válečky pak ještě stočte do prstýnků, do tvaru tortellin. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty, když vyplavou, sceďte je.
  • Omáčka: Na másle orestujte do sklovata na kostičky nakrájenou šalotku, přidejte houby, osolte, opepřete a restujte je, až se vyvaří tekutina.
  • Zalijte smetanou a nechte ji prohřát. Do tohoto základu přidejte tortellini a vše zlehka promíchejte.
  • Při servírování pokapejte olivovým olejem a ozdobte parmazánem a bylinkami.
Související témata:

Výběr článků

Načítám