Článek
Všechny druhy těstovin se označují italským slovem pasta, které je známé v celém světě.
Špagety aglio olio
INGREDIENCE
- 400 g špaget (v suchém stavu)
- 50 g česneku
- 40 g feferonek
- 100 ml olivového oleje extra virgin
- 100 g parmazánu
- 50 g soli
- petrželová nať
POSTUP:
- Špagety uvařte na skus.
- Do studeného oleje vložte feferonky a česnek nakrájený na kolečka.
- Pomalu zahřívejte, až se česnek rozvoní, přidejte uvařené špagety a nadrobno nasekanou petrželku.
- Promíchejte a servírujte, navrch zakápněte olivovým olejem a posypejte hoblinkami parmazánu.
Základní těsto
INGREDIENCE
- 300 g mouky semolina nebo hladké, můžete i smíchat hl. a polohr. (pokud chcete trochu hrubší strukturu, použijte hrubou mouku)
- 2 celá vejce L + 3 žloutky L
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
POSTUP:
- Všechny přísady řádně prohněťte, nejlépe v robotu. Použijte hnětací háky a pomalou rychlost. Zpracovávejte tak dlouho, až je těsto hladké a vláčné, ale velmi tuhé.
- Množství mouky je orientační, můžete ho podle potřeby upravit.
- Hotové těsto zabalte do mikrotenového sáčku a nechte ho při pokojové teplotě odpočinout minimálně hodinu, raději dvě. Tak se mouka s vodou řádně propojí – kdybyste těstu odpočinek nedopřáli, nepůjde rozválet.
- Odleželé těsto rozválejte na tenké pláty a vykrajujte nudličky do polévky, široké nudle, ravioly, tortelliny. Dobrým pomocníkem je strojek na těstoviny.
- Těstoviny, které nespotřebujete, nechte usušit nebo uchovejte v ledničce (dlouhé smotané do hnízd).
Řízek čtyřikrát jinak aneb Ani na talíři nemusí být nuda
Móda a kosmetika
Ravioly s kozím sýrem
INGREDIENCE
Ravioly
- základní těsto + náplň: 200 g krémového kozího sýru, 1 vejce
- 100 g tužšího kozího sýru, např. capriccio
- 150 g sušených rajčat
- 100 g špenátových listů
- 50 ml olivového oleje
- 10 g pepře (celý barevný)
- 100 g másla
- 100 g ricotty
POSTUP:
- Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverce nebo vykrojte kolečka.
- Na každý dílek dejte lžičkou trochu sýru.
- Okraje potřete rozšlehaným vejcem a taštičky uzavřete, okraje pevně spojte, aby náplň nevytekla.
- Ravioly vložte do vroucí, dostatečně osolené vody a vařte asi pět minut.
- V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte špenát, ricottu a nakrájená sušená rajčata.
- Přidejte uvařené ravioly a dochuťte solí a pepřem.
- Při servírovánÍ pokapejte olivovým olejem a doplňte na malé kostičky nakrájeným kozím sýrem.
Tagliatele s hovězí svíčkovou
INGREDIENCE
- 400–600 g hovězí svíčkové (nebo nízký roštěnec)
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 1 mrkev
- 400 g širokých nudlí tagliatele (v syrovém stavu)
- 50 g feferonek
- 60 g rukoly
- 400 g loupaných rajčat
- 50 g cibule
- 100 ml olivového oleje extra virgin
- 60 g parmazánu
- 100 g cukru krupice
- sůl, pepř
POSTUP:
- Maso upravte jako rostbíf: váleček očistěte, svažte provázkem, promasírujte olejem, osolte a hodně opepřete, zprudka opečte na pánvi ze všech stran.
- Poté maso potřete hořčicí.
- Položte ho do pekáčku vyloženého pruhy mrkve a dejte do trouby vyhřáté na 110 °C. Počkejte, až vnitřní teplota masa dosáhne 42 °C, přibližně 10 minut. Teplota se dá měřit vpichovým teploměrem. Maso je tak nejšťavnatější.
- Pokud byste zvolili roštěnec, bude doba pečení 30 až 40 minut na 180 °C. Počkejte, až vychladne, dřív nekrájejte, aby nevytekla šťáva.
- Zatímco se maso peče, připravte omáčku: Na části olivového oleje orestujte pokrájenou cibuli a feferonky, pak přidejte loupaná rajčata, nechte zlehka zavařit.
- Rozmixujte a omáčku dochuťte solí a cukrem.
- Zatímco chladne maso, uvařte v osolené vodě těstoviny al dente. Promíchejte je s rukolou a uvařenou omáčkou.
- Maso nakrájejte na co nejtenčí plátky. Do talíře dejte těstoviny, na ně plátky masa, pár kapek olivového oleje a hoblinky parmazánu.
Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut
Zdraví
Telecí tortellini s hříbky
INGREDIENCE
- 600 g hotových tortellin
- Pokud je chcete připravit doma, budete potřebovat základní těsto + náplň
- 200 g mletého telecího masa
- 2 lžíce másla
- malá cibule
- stroužek česneku
- špetka muškátového oříšku
- 1 vejce do náplně + 1 vejce na potření
- sůl
Omáčka
- 300 ml smetany 33%
- 200 g hub (hřiby)
- 100 g parmazánu (nebo Grana Padano)
- 70 ml olivového oleje extra virgin
- 50 g másla
- 5 g šalotky
- sůl
- pepř (celý barevný)
- bylinky podle chuti (bazalka, tymián apod.)
POSTUP:
- Náplň: Na másle orestujte nakrájenou cibulku, přidejte česnek a maso, sůl, nastrouhaný oříšek, mírně podlijte a duste asi dvacet minut (maso by mělo zůstat bez tekutiny).
- Nechte vychladnout a smíchejte s vajíčkem.
- Těsto rozválejte, rozkrájejte na čtverečky, na každý položte náplň, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a uzavřete do válečků, okraje dobře stiskněte k sobě.
- Válečky pak ještě stočte do prstýnků, do tvaru tortellin. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte asi 3 minuty, když vyplavou, sceďte je.
- Omáčka: Na másle orestujte do sklovata na kostičky nakrájenou šalotku, přidejte houby, osolte, opepřete a restujte je, až se vyvaří tekutina.
- Zalijte smetanou a nechte ji prohřát. Do tohoto základu přidejte tortellini a vše zlehka promíchejte.
- Při servírování pokapejte olivovým olejem a ozdobte parmazánem a bylinkami.