Článek
Sendviče
Autorství sendviče (sandwich) se připisuje anglickému lordovi Johnu Montagovi, hraběti ze Sandwiche, který údajně jako první nabídl už v osmnáctém století hostům plátek masa vložený mezi dva krajíce chleba.
Dnes jsou sendviče celosvětově oblíbeným jídlem a mají nespočet variant.
Avokádový sendvič
INGREDIENCE
- 8 plátků toastového chleba
- 2 vyzrálá avokáda
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky římského kmínu (cumin)
- sůl
- salátová okurka
- 4 lžíce krémového sýra (žervé apod.)
POSTUP:
- Toastový chleba nasucho opečte v toustovači, ale můžete jej použít i neopečený.
- Avokádovou dužinu rozmixujte s olejem, česnekem, cuminem a solí.
- Polovinu plátků chleba namažte sýrem a druhou polovinu avokádovou pomazánkou.
- Dohromady slepujte vždy sýrový a avokádový, mezi ně vložte plátky okurky.
10 dalších inspirací náplní sendvičů:
- Uzený losos + tvaroh ušlehaný s koprem + citron + ledový salát
- Pomazánka z nastrouhaného parmazánu a žervé + opražené mandle
- Plátky pečeného kuřete nebo krůty + majonéza + hořčice + rukola nebo salát
- Máslo + olomoucké tvarůžky + vlašské ořechy + kapie
- Plátky pečené červené řepy ochucené solí a citronem + ricotta
- Pomazánka z taveného sýra, šunky, cibule a kyselé okurky + listy salátu
- Pomazánka z tvarohu, majonézy, nastrouhané mrkve a nastrouhaného povařeného celeru + listy ledového salátu
- Máslo + tuňák + jarní cibulka + sušená rajčata v oleji
- Krém arašídy s čokoládou (Lucky Alvin) + meruňky
- Tvaroh rozmixovaný s medem + opražené ořechy (vlašské, lískové) + nastrouhaná čokoláda + ovoce k podávání
Zdravé a přitom chutné pomazánky nejen ke svačině
Plněná rajčata
INGREDIENCE
- 8 rajčat
- 300 g lučiny
- 200 g taveného sýra
- 100 g konzervované kukuřice
- 1 jarní cibulka
- 1/2 červené kapie
- 1/2 žluté papriky
- bazalka podle chuti
- sůl
POSTUP:
- Rajčatům odkrojte vršky, vydlabejte je.
- Lučinu ušlehejte s taveným sýrem a krém promíchejte s okapanou kukuřicí, nadrobno nakrájenými paprikami, cibulkou a bazalkou.
- Podle chuti přisolte.
- Směsí naplňte rajčata (i zbylé půlky paprik).
Kouzlíme v kuchyni s rajčaty aneb Co s nadúrodou domácí sklizně
Yoguardové minidortíčky
Autor receptu: Food By Katii
INGREDIENCE
- 450 ml vody
- 1 citron
- sladidlo
- 10 g agaru (rostlinná želatina)
- 300 g Yoguardu Prebiotic ve sklenici
- 1 hrnek černého rybízu (i mražený)
- 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 1 lžíce psyllia
- 3/4 hrnku nálevu z cizrny
- 1,5 hrnku mandlového mléka
POSTUP:
- Polokoule: Do menšího hrnce dejte vodu, agar, sladidlo, šťávu z citronu a přiveďte k varu.
- Jakmile začne směs bublat, hrnec stáhněte z ohně a vmíchejte yoguard. Důkladně promíchejte a krém rozdělte do dvou misek.
- Obsah jedné misky nechte bílý, do druhé vmíchejte rozmixovaný rybíz.
- Krémy nalijte střídavě do kulatých forem.
- Nalévejte pomalu, ideálně po krajích formiček, aby se vytvořil duhový efekt. Dejte do lednice ztuhnout.
- Korpus: Smíchejte suché ingredience, přidejte mandlové mléko, vyšlehaný sníh z nálevu z cizrny a vše důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně rozetřete a pečte 15 minut na 170 °C.
- Upečenou placku nechte vychladnout a vykrojte kolečka, na ně pak položte yoguardové polokoule.
- Ozdobit je můžete rybízem či borůvkami.
Yoguard je fermentovaný produkt z dužiny mladého kokosu s živými probiotickými kulturami. Je velmi zdravý a uvítají ho i lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemůžou konzumovat mléko a mléčné jogurty.
Pět tipů na fitness svačinku do krabičky aneb Jak jíst mimo domov
Slaný koláč
INGREDIENCE
- 275 g listového těsta
- 1 větší červená cibule
- 100 g anglické slaniny
- 300 g pažitkové pomazánky
- 80 ml smetany ke šlehání
POSTUP:
- Slaninu nakrájejte na kostičky, nasucho opražte a nechte vychladnout.
- Pečicím papírem vyložte kulatou formu na koláč o průměru 28–30 cm.
- Těsto rozválejte, přeneste ho do formy a vytvarujte okraje.
- Dno propíchejte vidličkou a dejte na osm minut zapéct na 180 °C.
- Pažitkovou pomazánku promíchejte se smetanou a rovnoměrně ji rozetřete na předpečený korpus.
- Posypejte připravenou slaninou a nakrájenou červenou cibulí.
- Dopečte v předehřáté troubě při 200 °C, zhruba 10 minut.
Pažitková pomazánka: Rozšlehejte tvaroh se solí, vejcem, nasekanou pažitkou a smetanou.