Článek
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
INGREDIENCE
Na těsto
- 350 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 20 g droždí
- 180 ml mléka
- 100 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce tuzemáku
- špetka soli
- tuk na vymazání pekáče
- rozpuštěné máslo a rum na potření
Na krém
- 500 ml smetany
- 1 vanilkový lusk
- 5 žloutků
- 100 g cukru moučky
POSTUP:
- Vypracujte těsto, začněte kváskem: promíchejte droždí, lžíci cukru a vlažné mléko, poprašte moukou a kvásek nechte přikrytý asi 10 minut, dokud nevzejde.
- Poté ho promíchejte s moukou a všemi dalšími přísadami do těsta, nejlépe hnětačem v robotu. Lehce zaprašte moukou a přikryjte pečicím papírem, přes něj utěrkou.
- Nechte v teple kynout půl hodiny i déle, těsto musí alespoň zdvojnásobit svůj objem. Troubu rozehřejte na 160 °C.
- Z těsta tvořte válečky, ty nakrájejte na dílky, z nich vyválejte kuličky. Naskládejte je do vymazaného pekáče, nechte mezi nimi menší mezery a každou kuličku ještě pomažte tukem ze všech stran.
- Pečte přibližně 20 minut do zlaté barvy. Horké buchtičky potřete směsí másla a rumu.
- Krém: Smetanu přiveďte k varu, přidejte semínka z vanilkového lusku. Žloutky ušlehejte s cukrem.
- Smetanu odstavte z plotny a zašlehejte do ní žloutkovou směs. Vraťte na plotnu a velmi zvolna za stálého míchání nechte krém zhoustnout.
Šest tipů na rychlé obědy a večeře
Smažený sýr s domácí tatarkou
Velmi oblíbené a nepochopitelně zatracované jídlo. Nepodléhejme kulinárnímu snobismu! Proč si neudělat smažák z eidamu? Jeho odpůrci možná ani nevědí, že eidam je český název pro holandský sýr Edammer kaas. Žádný jiný sýr se tak pěkně netáhne, i chuť má neopakovatelnou.
Mimochodem, smažený sýr není jen českým receptem. V různých obdobách ho najdete třeba ve francouzské nebo italské gastronomii.
INGREDIENCE
- 600 g eidamu 40 % (3 plátky)
- 3-4 vejce
- 300 g strouhanky
- 150 g hladké mouky
- 500 ml oleje na smažení
- sůl
Na tatarku
- 200 ml majonézy
- 15 g cibule
- 10 kaparů
- 30 g nakládaných okurek
- sůl, pepř, cukr
- citron – dle chuti
POSTUP:
- Čtverce sýra překrojte na šest trojúhelníků. Porce obalte v mouce, rozšlehaných, mírně osolených vejcích a strouhance. Pak ještě jednou ve vejcích a znovu ve strouhance. Uložte do lednice.
- Zatímco se bude sýr chladit (lépe se pak smaží a nevyteče), připravte tatarskou omáčku: cibuli, kapary a okurky nakrájejte najemno, můžete je i nastrouhat. Vše vmíchejte do majonézy a ochuťte solí, bílým pepřem, cukrem a citronem.
- Usmažte sýr: vychlazené obalené porce vkládejte opatrně do rozehřátého oleje, použijte širokou lopatku (kuchyňská pinzeta či kleště by mohly protrhnout obal).
- Sýr usmažte po obou stranách dozlatova. Hotový položte na kuchyňský papír, vysaje přebytečný tuk. Podávejte s vařenými bramborami.
Tip: Pro odlehčení tatarky lze část majonézy nahradit bílým jogurtem.
Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů
Konfitovaná kachní stehna
Konfitování je kuchařská technika spočívající v pomalém tažení masa ponořeného v tuku.
INGREDIENCE
- 4 kachní stehna
- 1 kg sádla nejlépe kachní
- 5 g soli
- 1 g pepře
- 3 větvičky tymiánu
- 1 jablko
Na zelí
- 1 střední hlávka červeného zelí
- 200 g cukru krystal
- 100 ml octa 8%
- 150 g brambor
- 1 jablko
- 1 g kmínu (celý)
- 2 g soli
- Doporučujeme: 1 velká cibule, trocha oleje a slaniny jako základ
Na bramborový knedlík
- 1500 g brambor uvařených ve slupce
- 200 g bramborového škrobu (Solamyl)
- 3 vajíčka
- 2 g soli
POSTUP:
- Konfit: Osolená a opepřená stehna vložte do pečicí nádoby a zalijte sádlem tak, aby byla úplně potopená. Přidejte nakrájené jablko a tymián.
- Pečte v troubě na 92 °C 8 až 9 hodin (dle velikosti stehen). Poté slijte tuk (k dalšímu použití, po ztuhnutí je výborný např. k namazání na chleba). Zvyšte teplotu trouby na 220 °C a stehna dopečte na zlatavou barvu kůže.
- Zelí: Zelí bez košťálu nakrouhejte na tenké proužky, napěchujte do hrnce spolu s kmínem, cukrem, octem a zalijte vlažnou vodou do úrovně zelí.
- Přiklopte pokličkou a duste. Když začne zelí měknout, přidejte najemno nastrouhané syrové brambory s jablkem a duste do změknutí, dochuťte.
- Tip: Zelí můžete dát na orestovanou cibuli a slaninu.
- Knedlík: Vychladlé oloupané brambory nastrouhejte najemno, přidejte vajíčka, škrob a sůl.
- Vypracujte hladké těsto a z něj vytvarujte dva válečky, které ponoříte do osolené vroucí vody. Knedlíky vařte 15-20 minut dle velikosti.
Chřest jako ideální zelenina na hubnutí a posílení libida
Španělský ptáček
INGREDIENCE
- 600 g hovězí roštěné (4 plátky)
- 200 g sádla
- 300 g cibule
- 50 g hladké mouky
- 1500 ml hovězího vývaru
- 10-20 g plnotučné hořčice
- 30 g anglické slaniny
- 50 g špeku
- 2 nožičky párků
- 2 vejce
- 90 g sterilovaných okurek
- 30 g másla
POSTUP:
- Hovězí plátky naklepejte, osolte, opepřete, potřete hořčicí. Na maso položte plátky slaniny, do středu položte okurky, párky, půlky vajíček, špalíčky špeku a zabalte ptáčky.
- Převažte je potravinářským provázkem. Nakrájenou cibuli orestujte na sádle dozlatova, na základu nechte zatáhnout ptáčky, a poté je podlijte horkým vývarem (část ještě nechte na další podlévání).
- Přikryté poklicí duste téměř doměkka. V průběhu dušení maso obracejte a podle potřeby dolévejte vývarem.
- Měkké ptáčky vyndejte, šťávu vyrestujte, zaprašte moukou a zalijte zbytkem vývaru. Vařte dalších 25 minut.
- Provařenou omáčku dochuťte solí a pepřem. Na závěr přeceďte a na zjemnění přidejte máslo.
- Podávejte s rýží.