Článek
Správná snídaně by měla obsahovat tzv. pomalé cukry (celozrnné pečivo, cereálie bez přidaného cukru, ovoce). Ty jsou zásadní pro činnost mozku.
Nemají chybět bílkoviny pro kondici svalů (jogurty, sýry, tvaroh, vejce, šunka). Vláknina (zelenina) a tuky (ořechy, avokádo, semínka, olivový olej) vše doplňují, přispějí k dobrému trávení a metabolismu, vstřebávání vitaminů.
Snídaně by měla tvořit zhruba 20 % i více z celkového denního energetického příjmu. Nedávejte rovnítko mezi zdravé a nekalorické. Děti energii potřebují, a pokud nejsou obézní a mají dostatek pohybu, může pestrá strava obsahovat i něco sladkého i něco tučného.
Naopak u baculatých školáků je třeba kalorie hlídat, ale právě ráno by jich měli dostat poměrně dost, omezovat energetický příjem je nutné hlavně večer.
Pohanková kaše
INGREDIENCE
1 l mléka |
8 lžic pohankových vloček |
1 vanilkový pudink |
med dle chuti |
ovoce |
POSTUP:
- Vločky namočte přes noc do mléka.
- Pudinkový prášek rozmíchejte v malém množství mléka, zbytek mléka v rendlíku s nepřilnavým dnem přiveďte k varu.
- Jakmile začne mléko kypět, přidejte k němu nabobtnané vločky a připravenou pudinkovou kašičku, oslaďte a za stálého míchání nechte chvilku povařit.
- Hotovou kaši ozdobte ovocem.
Recepty z ryze podzimních surovin
Hummus
INGREDIENCE
500 g vařené cizrny |
80 ml vychlazeného vývaru z cizrny |
2 lžíce tahini pasty |
50 ml olivového oleje (+ trocha na přelití) |
1 lžička mletého římského kmínu (cumin) |
1/2 lžičky sladké papriky |
1 stroužek česneku |
1/2 limety (nebo citronu) |
pepř, sůl (solte postupně, opatrně) |
na posypání nať koriandru |
POSTUP:
- Větší misku suché cizrny namočte přes noc do studené vody.
- Druhý den vodu slijte a v čisté vodě (nesolte!) uvařte cizrnu doměkka (vaří se asi dvě hodiny). Neslévejte, nechte vychladnout ve vývaru, osolte ho.
- Na hummus odeberte 500 g studené cizrny (zbytek můžete použít do salátu, do polévky) a asi 80 ml vývaru. Cizrnu nasypejte do mixéru, přilijte vývar a olej, limetovou šťávu, přidejte tahini, koření a česnek. Dohladka rozmixujte, je-li směs hustá, přidejte po lžících vodu. Nakonec hummus v misce přelijte olejem, aby neoschl.
- Tipy autorky: V hummusu rozmixujte avokádo a podávejte ho v mističkách z avokádových slupek.
- Tahini je velmi zdravá pasta z rozmixovaných sezamových semínek. Koupíte ji v e-shopech nebo obchodech se zdravou výživou.
Recepty na zdravé a chutné pomazánky
Plněná placka
INGREDIENCE
pita placky nebo tortilly |
jogurt + majonéza v poměru přibližně 4:1 |
ledový salát |
rajčata |
papriky |
šunka |
ementál (nebo sardinky, konzervovaná makrela, pomazánka z fazolí ap.) |
POSTUP:
- Pita placky rozpečte, rozkrojte je a vzniklé kapsy naplňte uvedenými surovinami.
Recepty na zdravé a chutné menu
Tvarohová pěna v kornoutu
INGREDIENCE
1 kostka polotučného nebo tučného tvarohu (ve vaničce je příliš řídký) |
2 lžíce bílého jogurtu |
4 zmrzlinové kornouty |
Slaná varianta |
listový špenát |
kousek červené řepy |
pažitka |
špetka soli |
bylinky, jedlé květy na ozdobení |
Sladká varianta |
ovoce |
čokoláda, oříšky, pražené vločky, popcorn ap. na posypání |
med nebo javorový sirup |
POSTUP:
- Tvaroh rozmixujte s příslušnými přísadami.
- Ve slaných pomazánkách ho řepa zbarví krásně do růžova, špenát do zelena. Lžičku řepné šťávy můžete použít i do sladkého tvarohu.
- Tvarohové pěny servírujte ve zmrzlinových kornoutech.
Několik receptů na super snídaně
Šunka v aspiku
Aspik neboli želatina je živočišná bílkovina se schopností želírovat. Je neocenitelným zdrojem kolagenu, který je důležitý pro kondici kloubů, vazů i kůže a vlasů. Proto by aspik měl mít místo v dětském jídelníčku.
Příprava je poměrně pracná, neváhejte koupit aspik v lahůdkách. Jestli se do toho chcete pustit sami, připravujte tuto zajímavou retro snídani raději den předem.
INGREDIENCE
200 g šunky |
100 g tvarohu |
hrstka nastrouhaného křenu |
4 vejce natvrdo |
šálek hrášku |
šálek sterilované kapie |
šálek kukuřice |
Nálev |
900 ml vody |
100 ml octa |
15 g soli |
15 g cukru |
1 cibule |
3 kuličky nového koření |
6 kuliček celého pepře |
2 bobkové listy |
2 sáčky čiré želatiny |
POSTUP:
- Z uvedených přísad kromě želatiny svařte nálev a přeceďte ho.
- Zatímco chladne, promíchejte tvaroh s křenem a zarolujte ho do plátků šunky.
- Nakrájejte vajíčka uvařená natvrdo.
- Do vychladlého nálevu zamíchejte želatinu a nechte ji zahřát, nesmí se ale vařit (řiďte se návodem na obalu).
- Na dno formy (dortová, bábovková, muffiny, srnčí hřbet ap.) nalijte první vrstvu želatiny a dejte ji vychladit do ledničky.
- Poté na ni naaranžujte zeleninu, vajíčka, šunkové rolky a vše přelijte opatrně přes lžíci želatinou (pokud začíná tuhnout, nahřejte ji). Opět vychlaďte.
- Naaranžujte další patro, dolijte želatinu a formu uložte do ledničky.