Článek
Ani v běžných rodinách se žádná oslava neobešla bez nádherné obložené mísy, bez jednohubek. Pravda, jednohubkám se dnes říká kanapky, sortiment se rozšířil o módní položky, ale tradice vstává z popela. Naštěstí, protože v této oblasti máme opravdu na co být hrdí.
Dnes si můžete vyzkoušet čtyři recepty spolu se špičkovou salátkou, paní Jindřiškou Šindelářovou, zakladatelkou Libeřských lahůdek.
Henri vejce
INGREDIENCE
- 10 vajec
- 1,5 kg bramborového salátu
- 10 plátků šunky
- 10 plátků salámu Herkules
- 1 rajče
- 10 plátků salátové okurky
- 10 plátků žluté papriky
- 100 g salátu biondo
- 300 g majonézového přelivu (majonéza rozmíchaná s troškou okurkového láku)
POSTUP:
- Na každou porci dejte do misky 150 g bramborového salátu.
- Na salát položte dvě půlky vajíčka a přelijte je majonézou.
- Vejce ozdobte kornoutky ze šunky a salámu, dozdobte plátkem rajčete, papriky, okurkou a salátem.
Guláš čtyřikrát jinak
Šunka v aspiku
INGREDIENCE
Na náplň
- 200 g dušené šunky
- 500 g bramborového salátu
- 30 g sterilované kapie
- 50 g sterilovaných okurek
- 70 g vajec uvařených natvrdo
- kudrnka
Na 1,8 l aspiku
- 60 g želatiny
- 140 g octu
- 80 g cukru
- 20 g soli
- 1,5 l vody
POSTUP:
- Nejprve si připravte aspik: do hrnce nalijte 1,5 l vody a přidejte všechny přísady. Pomalu rozmíchejte, přiveďte k varu, ale dál již nevařte. Nechte zchladnout, ne úplně ztuhnout.
- Plátky šunky rozložte, položte na ně bramborový salát a zabalte rolky.
- Do mísy (pekáče) vlijte aspik (vrstvu asi 1 cm) a nechte ho ztuhnout.
- Na aspik položte rolky ze šunky a opět zalijte aspikem.
- Po ztuhnutí dolijte aspiku takové množství, aby byly rolky zakryté.
- Po ztuhnutí na rolky položte kapie, okurky nakrájené do vějířku, plátky vajec a kudrnku.
- Opatrně zalijte zbylým aspikem.
- Po zchladnutí nakrájejte, nejlépe vroubkovaným nožem.
Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty
Brioška šunková
INGREDIENCE
Na briošky
- 200 g hl. mouky
- 40 g mléka
- 15 g droždí
- 5 g cukru
- 10 g soli
- 30 g sádla
Na náplň
- 60 g másla (vyšlehané se špetkou soli)
- 260 g šunky
- 150 g vařených vajec
- 40 g červené papriky
POSTUP:
- Briošky: vlažné mléko smíchejte s droždím a cukrem a nechte vzejít kvásek, přimíchejte mouku, sůl a sádlo a nechte v teple vykynout.
- Vykynuté těsto prohněťte a rozválejte na malé nudličky (35 g těsta na jednu briošku).
- Pečte 12 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C.
- Zchladlé briošky podélně rozkrojte, namažte vyšlehaným máslem, na ně položte plátky šunky.
- Doprostřed vložte kolečko vejce a na ně plátek červené papriky. Briošku zakryjte seříznutým vrškem.
Salát à la krab
INGREDIENCE
- 400 g tyčinek surimi
- 400 g majonézy
- 20 g citronové šťávy
- 20 g cukru
POSTUP:
- Tyčinky surimi nasekejte na malé kousky.
- Smíchejte s majonézou, dochuťte citronovou šťávou a cukrem.
- Řádně promíchejte, aby se cukr rozpustil.
- Salát můžete podávat v miskách či vinných sklenkách anebo namazat na chlebíčky.
Může se vám hodit na Zboží.cz: