Článek
Topinamburové pyré se ztraceným vejcem
INGREDIENCE |
---|
800 g topinamburů |
800 ml smetany 33% |
200 g petržele |
200 ml olivového oleje |
sůl, bílý pepř |
vejce (1 ks na každou porci) |
ocet |
POSTUP:
- Pyré: Očištěné topinambury nakrájejte a velmi zvolna vařte ve smetaně do úplného změknutí. Stále míchejte, aby se smetana nepřipalovala. Uvařené topinambury i s vývarem přelijte do mixéru a rozmixujte do hladkého pyré. Dochuťte solí a bílým pepřem.
- Ztracené vejce: V menším hrnci přiveďte k varu vodu s octem (2 lžíce octa/ litr vody), zmírněte teplotu, vodu roztočte do víru a doprostřed víru vylijte čerstvě vyklepnuté vajíčko. Vařte 3 minuty a vajíčko vyndejte děrovanou naběračkou.
- Bylinkový olej: Petrželovou nať ponořte na 30 vteřin do vroucí vody, poté ji zchlaďte ve vodě s ledem. Petržel vyndejte, osušte (v odstředivce na salát) a mixujte společně s olivovým olejem 5 minut. Na závěr přeceďte přes jemné plátno a nakapejte při servisu na pyré.
Ravioly s bylinkovou ricottou a šalvějí
INGREDIENCE |
---|
400 g hladké mouky |
4 vejce |
lžička olivového oleje |
lžíce vody |
sůl |
Náplň: |
250 g ricotty |
100 g sušených rajčat |
bazalka |
tymián |
sůl, pepř |
Omáčka: |
3 šalotky |
2 stroužky česneku |
100 ml bílého vína |
50 g másla |
šalvěj dle chuti |
POSTUP:
- Těsto: Mouku smíchejte s vejci, špetkou soli, lžičkou olivového oleje a přidejte lžíci vody. Vypracujte vláčné tužší těsto, které poté necháte 30 minut odležet v lednici.
- Náplň: Ricottu promíchejte s nadrobno nakrájenými kousky sušených rajčat, nasekanou bazalkou, tymiánem, solí a pepřem.
- Omáčka: Na pánvi na másle zpěňte šalotku a česnek, základ podlijte vínem a nechte ho vyvařit. Přidejte půl naběračky vývaru z raviol, nechte ho zavařit a pánev odstavte mimo plamen. Do omáčky postupně zašlehejte vychlazené máslo. Osolte, opepřete a vložte šalvěj.
- Dokončení: Z těsta vyválejte tenké pláty, z nich vykrájejte čtverce cca 6×6 cm a naplňte je připravenou směsí. Okraje pevně zamačkejte vidličkou. Ravioly vařte v osolené vodě 3 minuty. Uvařené ravioly vložte do máslové omáčky se šalvějí.
- Tip: Náplň z ricotty a šalvěje lze použít i jako pomazánku k pečivu. Šalvěj je velmi zdravá, působí protizánětlivě, proti křečím, pomáhá při bolestech krku, zubů a ústní dutiny.
Zmrzlina s jahodovou omáčkou a čokoládovou hlínou
INGREDIENCE |
---|
Čokoládová hlína: |
200 ml vody |
200 g cukru |
400 g hořké čokolády |
50 g másla |
polohrubá (nebo mandlová) mouka dle potřeby |
Omáčka: |
500 g jahod |
hrst máty |
hnědý cukr dle chuti a sladkosti jahod |
lžíce smetany 33% |
K podávání: |
zmrzlina (doporučujeme vanilkovou nebo kávovou) |
POSTUP:
- Čokoládová hlína: Vodu a cukr zahřejte na 123 °C, odstavte z plotny a do směsi vmíchejte čokoládu a postupně máslo. Podle potřeby přisypávejte po troškách mouku, dokud nevznikne drobenka. Drobenku nechte vychladit, nakonec ji pořádně rozbijte paličkou.
- Omáčka: Jahody svařte s cukrem a mátou a lehce zakápněte smetanou. Oslaďte, poté vše rozmixujte.
- Servis: Do hlubokých talířů (plochých misek) nalijte omáčku, přisypejte čokoládovou hlínu a přidejte oblíbenou zmrzlinu.
Květákový krém
INGREDIENCE | |
---|---|
1 celý květák | 1 kelímek smetany 33% |
3 šalotky | špetka nastrouhaného muškátového oříšku |
3 stroužky česneku | bílý pepř |
1 lžíce másla | sůl |
100 ml bílého vína | 100 g libečku nebo petržele (viz olej k topinamburovému pyré) |
1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru | krutóny a směs ořechů k podávání |
POSTUP:
- V hrnci na mírném plameni orestujte na másle šalotku a česnek do změknutí.
- Základ podlijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Poté přilijte vývar a vařte 10 minut.
- Přidejte očištěné růžičky květáku a uvařte je do úplného změknutí.
- Polévku rozmixujte do hladké konzistence a přeceďte ji přes jemné síto.
- Dejte ji znovu vařit, přilijte smetanu a zvolna svařte do hustoty krémové polévky. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Servírujte s libečkem nebo petrželovým olejem, krutóny a nahrubo rozmixovanou směsí ořechů.
Může se vám hodit na Firmy.cz: Zlonínský Dvůr