Hlavní obsah

Recepty na menu bez masa

Jak si i vegetariánsky skvěle pochutnat vám přiblíží ve svých receptech executive chef restaurace Zlonínský dvůr Kamil Opelka.

Foto: Petr Horník, Právo

Topinamburové pyré se ztraceným vejcem

Článek

Topinamburové pyré se ztraceným vejcem

INGREDIENCE
800 g topinamburů
800 ml smetany 33%
200 g petržele
200 ml olivového oleje
sůl, bílý pepř
vejce (1 ks na každou porci)
ocet

POSTUP:

  1. Pyré: Očištěné topinambury nakrájejte a velmi zvolna vařte ve smetaně do úplného změknutí. Stále míchejte, aby se smetana nepřipalovala. Uvařené topinambury i s vývarem přelijte do mixéru a rozmixujte do hladkého pyré. Dochuťte solí a bílým pepřem.
  2. Ztracené vejce: V menším hrnci přiveďte k varu vodu s octem (2 lžíce octa/ litr vody), zmírněte teplotu, vodu roztočte do víru a doprostřed víru vylijte čerstvě vyklepnuté vajíčko. Vařte 3 minuty a vajíčko vyndejte děrovanou naběračkou.
  3. Bylinkový olej: Petrželovou nať ponořte na 30 vteřin do vroucí vody, poté ji zchlaďte ve vodě s ledem. Petržel vyndejte, osušte (v odstředivce na salát) a mixujte společně s olivovým olejem 5 minut. Na závěr přeceďte přes jemné plátno a nakapejte při servisu na pyré.

Ravioly s bylinkovou ricottou a šalvějí

Foto: Právo

Ravioly s bylinkovou ricottou a šalvějí

INGREDIENCE
400 g hladké mouky
4 vejce
lžička olivového oleje
lžíce vody
sůl
Náplň:
250 g ricotty
100 g sušených rajčat
bazalka
tymián
sůl, pepř
Omáčka:
3 šalotky
2 stroužky česneku
100 ml bílého vína
50 g másla
šalvěj dle chuti

POSTUP:

  1. Těsto: Mouku smíchejte s vejci, špetkou soli, lžičkou olivového oleje a přidejte lžíci vody. Vypracujte vláčné tužší těsto, které poté necháte 30 minut odležet v lednici.
  2. Náplň: Ricottu promíchejte s nadrobno nakrájenými kousky sušených rajčat, nasekanou bazalkou, tymiánem, solí a pepřem.
  3. Omáčka: Na pánvi na másle zpěňte šalotku a česnek, základ podlijte vínem a nechte ho vyvařit. Přidejte půl naběračky vývaru z raviol, nechte ho zavařit a pánev odstavte mimo plamen. Do omáčky postupně zašlehejte vychlazené máslo. Osolte, opepřete a vložte šalvěj.
  4. Dokončení: Z těsta vyválejte tenké pláty, z nich vykrájejte čtverce cca 6×6 cm a naplňte je připravenou směsí. Okraje pevně zamačkejte vidličkou. Ravioly vařte v osolené vodě 3 minuty. Uvařené ravioly vložte do máslové omáčky se šalvějí.
  5. Tip: Náplň z ricotty a šalvěje lze použít i jako pomazánku k pečivu. Šalvěj je velmi zdravá, působí protizánětlivě, proti křečím, pomáhá při bolestech krku, zubů a ústní dutiny.

Zmrzlina s jahodovou omáčkou a čokoládovou hlínou

Foto: Petr Horník, Právo

Zmrzlina s jahodovou omáčkou a čokoládovou hlínou

INGREDIENCE
Čokoládová hlína:
200 ml vody
200 g cukru
400 g hořké čokolády
50 g másla
polohrubá (nebo mandlová) mouka dle potřeby
Omáčka:
500 g jahod
hrst máty
hnědý cukr dle chuti a sladkosti jahod
lžíce smetany 33%
K podávání:
zmrzlina (doporučujeme vanilkovou nebo kávovou)

POSTUP:

  1. Čokoládová hlína: Vodu a cukr zahřejte na 123 °C, odstavte z plotny a do směsi vmíchejte čokoládu a postupně máslo. Podle potřeby přisypávejte po troškách mouku, dokud nevznikne drobenka. Drobenku nechte vychladit, nakonec ji pořádně rozbijte paličkou.
  2. Omáčka: Jahody svařte s cukrem a mátou a lehce zakápněte smetanou. Oslaďte, poté vše rozmixujte.
  3. Servis: Do hlubokých talířů (plochých misek) nalijte omáčku, přisypejte čokoládovou hlínu a přidejte oblíbenou zmrzlinu.

Květákový krém

Foto: Petr Horník, Právo

Květákový krém

INGREDIENCE
1 celý květák 1 kelímek smetany 33%
3 šalotkyšpetka nastrouhaného muškátového oříšku
3 stroužky česnekubílý pepř
1 lžíce máslasůl
100 ml bílého vína100 g libečku nebo petržele (viz olej k topinamburovému pyré)
1 l zeleninového nebo kuřecího vývarukrutóny a směs ořechů k podávání

POSTUP:

  1. V hrnci na mírném plameni orestujte na másle šalotku a česnek do změknutí.
  2. Základ podlijte bílým vínem a nechte ho vyvařit. Poté přilijte vývar a vařte 10 minut.
  3. Přidejte očištěné růžičky květáku a uvařte je do úplného změknutí.
  4. Polévku rozmixujte do hladké konzistence a přeceďte ji přes jemné síto.
  5. Dejte ji znovu vařit, přilijte smetanu a zvolna svařte do hustoty krémové polévky. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  6. Servírujte s libečkem nebo petrželovým olejem, krutóny a nahrubo rozmixovanou směsí ořechů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zlonínský Dvůr

Související témata:

Výběr článků

Načítám