Článek
Salát s granátovým jablkem, pekanovými ořechy a kozím sýrem
INGREDIENCE
Na salát
- směs salátů: baby špenát, rukola, polníček, lollo rosso, lollo biondo, čekanka atp.
- 1 granátové jablko
- 120 g kozího sýra
- 80 g pekanových ořechů
Na dresink
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- špetka třtinového cukru
- sůl
- černý pepř
- snítka tymiánu
POSTUP:
- Oprané, natrhané, osušené saláty dejte do mísy a promíchejte s dresinkem, který ušleháte z uvedených surovin.
- Z rozpůleného granátového jablka vyklepejte jadérka.
- Ořechy rozložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C přibližně 7 min., aby se rozvoněly.
- Salát naaranžujte na talíř, ozdobte kousky kozího sýra, granátovými jadérky a pečenými pekanovými ořechy.
Tip: Nevoní vám kozí? Použijte vynikající sýr balkánského typu Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia.
Letní slavnostní menu, které povýší každý sváteční stůl
Toskánská Panzanella
Toskánský salát Panzanela je nejlepší v době, kdy uzrávají rajčata. Ideální je kombinovat různé druhy i barvy. Italové milují odrůdy San Marzano či Giallo. Můžeme ale použít jakákoliv: keříková, datlová nebo soudková.
INGREDIENCE
- 1 ciabatta - 200 g (běžně dostupná v pekařství či supermarketech)
- 550 g různých druhů rajčat
- 2 červené a 1 žlutá paprika
- čerstvě mletý pepř
- mořská sůl
- 1 lžíce malých kaparů
- 1 střední červená cibule na jemné plátky
- 10 ančoviček
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 7 lžic panenského olivového oleje
- lístky bazalky
- 1 stroužek česneku
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte na tenká čtvrtkolečka a namočte ji do ledové vody (bude křupavá a ztratí štiplavost).
- Natrhejte ciabattu na kousky (3 cm), dejte ji uschnout na teplé místo.
- Opečte papriky, tak aby jim ztmavla slupka, v sáčku je nechte zapařit a 20 min. odpočinout, poté oloupejte slupku.
- Nakrájejte rajčata do mísy, osolte a opepřete a přidejte kapary, nahrubo pokrájené ančovičky, nahrubo nakrájené papriky, najemno posekaný česnek a osušenou cibuli.
- Zakápněte octem a olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte krutony z ciabatty, natrhané lístky bazalky a znovu lehce promíchejte.
- Nechte 15 minut v chladu odpočinout a servírujte.
Tip šéfkuchaře: Skvěle se hodí ke grilovaným masům.
Salát s melounem, fetou a mátou
INGREDIENCE
Na salát
- 200 g vodního melounu
- 150 g žlutého melounu Honeydew
- 150 g Cantaloupe melounu
- 1/2 okurky
- 1 malá červená cibule
- hrst lístků máty
- 120 g sýru feta
Na dresink
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- sůl
- pepř
- šťáva z citronu
- 1 lžíce medu
POSTUP:
- Vychlazené melouny oloupejte, zbavte jadérek a nakrájejte na kostky.
- Z oloupané okurky vydlabejte lžící semínka, nakrájejte ji na podkovy.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Melouny, okurku a natrhanou mátu ve větší míse opepřete a promíchejte s dresinkem.
- Na dresink smíchejte med, olej, citronovou šťávu a sůl.
- Salát posypejte kousky fety a vychlaďte.
Salát s fenyklem, jablkem, ořechy a parmazánem
INGREDIENCE
- 2 fenykly
- 1 červené jablko
- 1 polévková lžíce posekané plocholisté petržele
- šťáva z půlky citronu
- 30 g vlašských ořechů
- 30 g parmazánu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 1 šalotka
- 1 lžíce medu
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Rozpulte fenykl a nakrájejte ho na co nejjemnější plátky, dejte ho do mísy a přidejte na plátky nakrájené jablko (bez jadřince), zakápněte šťávou z citronu, přidejte posekanou plocholistou petržel, najemno nakrájenou šalotku, jablečný ocet, med, osolte, lehce opepřete.
- Vše promíchejte a vychlazené podávejte posypané sekanými ořechy a hoblinkami parmazánu.
- Hodí se i jako skvělá příloha ke grilovanému masu.
Lehké recepty ze středomořské kuchyně
Salát Nicoise s tuňákem
INGREDIENCE
Na salát
- 4 x 150 g grilovaného steaku z tuňáka (lze nahradit konzervovaným)
- 450 g malých nových brambor
- 250 g fazolových lusků
- 200 g rajčat (mix)
- 4 vejce
- 2 saláty little gem (mini salátek)
- 1 červená cibule
- 20 černých oliv
- 8 ančoviček
- 8 lístků bazalky
- snítka tymiánu
- citron
- sůl
- černý pepř
- stroužek česneku
Na dresink
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1/2 lžíce najemno nakrájené pažitky
- 1/2 lžíce hrubozrnné hořčice
- špetka cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- černý pepř
POSTUP:
- Omyté brambory zalijte horkou vodou, osolte, přidejte sůl, tymián a stroužek česneku.
- Vařte přibližně 15 min tak, aby brambory byly měkké, ale nerozpadaly se. Slijte a nechte vychladnout.
- Fazolky nakrájejte našikmo na kousky a spařte 5 min. ve vroucí osolené vodě (můžete je přidat v sítu na závěr k bramborám), poté je zchlaďte v ledové vodě, aby si zachovaly barvu.
- Vajíčka uvařte natvrdo.
- Z uvedených surovin ušlehejte dresink.
- Osušené brambory nakrájejte na klínky, přidejte fazolky, rajčata a na plátky nakrájenou červenou cibuli, sůl, pepř.
- Vše promíchejte s částí dresinku (pár lžic si nechte stranou).
- Na mísu či talíř rozložte omyté a osušené listy salátu, dokola navršte ochucený salát z mísy, ozdobte olivami, vejcem na měsíčky, ančovičkami a navrch dejte tuňáka a zbytek dresinku.
Tip šéfkuchaře: Jak grilovat tuňáka? Připravte si 3 cm silný filet, lehce ho osolte, pokapejte olivovým olejem, citronem a nechte 10 minut v chladu odpočinout. Poté zprudka grilujte 2 min. z každé strany. Tuňák by měl uvnitř zůstat červený.
Nezapomeňte ho po grilování nechat 3 min. na teplém místě odpočinout, než ho rozkrojíte. To, aby zůstala šťáva uvnitř masa a nevytekla.
BBQ kuřecí salát s fazolemi
INGREDIENCE
Na salát
- 2 kuřecí prsa
- římský salát
- 50 g černých fazolí (z konzervy nebo uvařené)
- 2 klasy kukuřice
- 180 g cherry rajčat
- 1 avokádo
- 1 červená cibule
- 1 tortilla (placka)
- olej na smažení
- 1/2 oloupané vydlabané okurky
- 30 g hoblinek parmazánu
- lístky koriandru
- sůl
- pepř
- citron, limeta
Na domácí BBQ omáčku
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 350 g rajčat z konzervy
- 70 g třtinového cukru
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce jablečného octa
- šťáva z 1 citronu
- lžíce worcesterské omáčky
- lžička tekutého kouře
- lžička meruňkové marmelády
- lžička protlaku
- olivový olej
- špetka soli
- (panák whisky)
POSTUP:
- Nejprve si připravte omáčku.
- Na oleji orestujte cibuli a česnek dosklovata, přidejte cukr, který necháte zkaramelizovat.
- Cibule současně zezlátne.
- Přidejte hořčici, meruňkovou marmeládu, chilli, citronovou šťávu, jablečný ocet, worcesterskou omáčku, tekutý kouř, whisky, rajčata a protlak (můžete přidat 2-3 lžíce vody).
- Pomalu vařte cca 25 min.
- Poté si připravte salát.
- Kuřecí prsa rozřízněte na stejně silné plátky, pokapejte olejem, citronovou šťávou, osolte a opepřete.
- Nechte 15 min. odležet, aby se maso marinovalo.
- Rozpalte grill a pečte kuře z obou stran, až bude mít kůrku.
- Pak ztlumte žár a potřete z obou stran BBQ omáčkou.
- Poté ještě grilujte další 4 minuty.
- Jakmile bude maso hotové, dejte ho na talíř a přikryjte alobalem.
- Zatímco se kuře griluje, nakrájejte tortillu na proužky, rozehřejte olej a usmažte ji dozlatova, nechte osušit na papírové utěrce.
- Dále opečte ze všech stran na grilu klas kukuřice. Je hotová, jakmile začne vonět.
- Nakrájejte omytý římský salát do větší mísy, přidejte fazole, zrna kukuřice, nakrájená rajčata, okurku na podkovičky, na jemné plátky nakrájené avokádo a červenou cibuli.
- Salát promíchejte se šťávou z limety a citronu, solí a pepřem.
- Navrch salátu nakrájejte BBQ kuře, dozdobte ho koriandrem, proužky tortilly, hoblinkami parmazánu, pokapejte BBQ omáčkou a podávejte.
Tip: K salátu můžete podávat zvlášť v misce jogurtový dresink: Do řeckého jogurtu přidejte utřený česnek, limetkovou šťávu, najemno nakrájenou pažitku a kopr. Zašlehejte olivový olej.
Letní smetanové recepty
Veganský salát s červenou čočkou, rajčaty a koriandrem
INGREDIENCE
- 400 g červené čočky
- 150 g cherry rajčat
- 1 červená cibule
- baby špenát
- hrst čerstvého koriandru
- šťáva z citronu
- 1/2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžíce dijonská hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- olivový olej
- sůl
- pepř
POSTUP:
- Červenou čočku nasypte do vroucí vody s lžící jablečného octa, aby si zachovala barvu, a vařte 7 minut, na skus.
- Čočku sceďte a vychlaďte, poté ji smíchejte s nakrájenými rajčaty, cibulí, špenátem a koriandrem.
- Dijonskou hořčici, javorový sirup, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej ušlehejte metličkou a zlehka vmíchejte do salátu.
Bull and Bonito Buddha Bowl
INGREDIENCE
- 100 g mungo výhonků
- 120 g cizrny
- 2 střední mrkve na nudličky
- 80 g cherry rajčat
- výhonky bylinek
- 2 avokáda
- černé olivy
- quinoa
- ředkvička
- citronový dresink
- šťáva ze 2 citronů
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- špetka soli
- špetka pepře
- lžička medu
- lžička dijonské hořčice
POSTUP:
- Cizrnu namočte den předem a uvařte, nebo použijte sterilovanou.
- Quinou spařte, poté ji zalijte horkou vodou v poměru 1:2 a zvolna 15 min. vařte.
- Odstavenou, pod pokličkou, ji nechte dojít ještě 20 min.
- Další suroviny nakrájejte (avokádo hned zakápněte citronem, aby nezhnědlo).
- Nemíchejte, ale vše vyskládejte do misky.
- Zakapejte dresinkem a podávejte.
Potraviny, které ochlazují, a mohou tak zpříjemnit den i při vysokých teplotách
Čekankový salát s kozím sýrem a pomerančem
INGREDIENCE
Na salát
- miska polníčku
- 1 červená a 2 bílé čekanky
- 120 g kozího sýra
- 2 pomeranče
Na dresink
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce medu
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl a pepř
POSTUP:
- Čekankové puky rozeberte a nakrájejte.
- Pomeranče rozeberte na segmenty, do salátu použijte pouze šťavnatou dužinu bez „kůže“.
- Z oleje, octa a medu vyšlehejte dresink, osolte, opepřete.
- Čekanku promíchejte s polníčkem a pomeranči, ochuťte dresinkem a ozdobte kousky sýra.
Může se vám hodit na Zboží.cz: