Hlavní obsah

Recepty na letní saláty, které zpestří váš jídelníček

Právo, Vendula Presserová

Fantastické letní saláty pro vás připravil Jan Schánil, šéfkuchař pražské restaurace Bull & Bonito. Vyzkoušejte nové kombinace chutí a rozšiřte svůj repertoár v oblasti studené kuchyně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Salát s granátovým jablkem, pekanovými ořechy a kozím sýrem

Článek

Salát s granátovým jablkem, pekanovými ořechy a kozím sýrem

INGREDIENCE

Na salát

  • směs salátů: baby špenát, rukola, polníček, lollo rosso, lollo biondo, čekanka atp.
  • 1 granátové jablko
  • 120 g kozího sýra
  • 80 g pekanových ořechů

Na dresink

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • špetka třtinového cukru
  • sůl
  • černý pepř
  • snítka tymiánu

POSTUP:

  • Oprané, natrhané, osušené saláty dejte do mísy a promíchejte s dresinkem, který ušleháte z uvedených surovin.
  • Z rozpůleného granátového jablka vyklepejte jadérka.
  • Ořechy rozložte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě na 180 °C přibližně 7 min., aby se rozvoněly.
  • Salát naaranžujte na talíř, ozdobte kousky kozího sýra, granátovými jadérky a pečenými pekanovými ořechy.

Tip: Nevoní vám kozí? Použijte vynikající sýr balkánského typu Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia.

Letní slavnostní menu, které povýší každý sváteční stůl

Zdraví

Toskánská Panzanella

Foto: Jan Handrejch, Právo

Toskánský salát Panzanela je nejlepší v době, kdy uzrávají rajčata. Ideální je kombinovat různé druhy i barvy. Italové milují odrůdy San Marzano či Giallo. Můžeme ale použít jakákoliv: keříková, datlová nebo soudková.

INGREDIENCE

  • 1 ciabatta - 200 g (běžně dostupná v pekařství či supermarketech)
  • 550 g různých druhů rajčat
  • 2 červené a 1 žlutá paprika
  • čerstvě mletý pepř
  • mořská sůl
  • 1 lžíce malých kaparů
  • 1 střední červená cibule na jemné plátky
  • 10 ančoviček
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 7 lžic panenského olivového oleje
  • lístky bazalky
  • 1 stroužek česneku

POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte na tenká čtvrtkolečka a namočte ji do ledové vody (bude křupavá a ztratí štiplavost).
  • Natrhejte ciabattu na kousky (3 cm), dejte ji uschnout na teplé místo.
  • Opečte papriky, tak aby jim ztmavla slupka, v sáčku je nechte zapařit a 20 min. odpočinout, poté oloupejte slupku.
  • Nakrájejte rajčata do mísy, osolte a opepřete a přidejte kapary, nahrubo pokrájené ančovičky, nahrubo nakrájené papriky, najemno posekaný česnek a osušenou cibuli.
  • Zakápněte octem a olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem.
  • Přidejte krutony z ciabatty, natrhané lístky bazalky a znovu lehce promíchejte.
  • Nechte 15 minut v chladu odpočinout a servírujte.

Tip šéfkuchaře: Skvěle se hodí ke grilovaným masům.

Salát s melounem, fetou a mátou

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Na salát

  • 200 g vodního melounu
  • 150 g žlutého melounu Honeydew
  • 150 g Cantaloupe melounu
  • 1/2 okurky
  • 1 malá červená cibule
  • hrst lístků máty
  • 120 g sýru feta

Na dresink

  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z citronu
  • 1 lžíce medu

POSTUP:

  • Vychlazené melouny oloupejte, zbavte jadérek a nakrájejte na kostky.
  • Z oloupané okurky vydlabejte lžící semínka, nakrájejte ji na podkovy.
  • Cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  • Melouny, okurku a natrhanou mátu ve větší míse opepřete a promíchejte s dresinkem.
  • Na dresink smíchejte med, olej, citronovou šťávu a sůl.
  • Salát posypejte kousky fety a vychlaďte.

Salát s fenyklem, jablkem, ořechy a parmazánem

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 2 fenykly
  • 1 červené jablko
  • 1 polévková lžíce posekané plocholisté petržele
  • šťáva z půlky citronu
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g parmazánu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce medu
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Rozpulte fenykl a nakrájejte ho na co nejjemnější plátky, dejte ho do mísy a přidejte na plátky nakrájené jablko (bez jadřince), zakápněte šťávou z citronu, přidejte posekanou plocholistou petržel, najemno nakrájenou šalotku, jablečný ocet, med, osolte, lehce opepřete.
  • Vše promíchejte a vychlazené podávejte posypané sekanými ořechy a hoblinkami parmazánu.
  • Hodí se i jako skvělá příloha ke grilovanému masu.

Lehké recepty ze středomořské kuchyně

Zdraví

Salát Nicoise s tuňákem

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Na salát

  • 4 x 150 g grilovaného steaku z tuňáka (lze nahradit konzervovaným)
  • 450 g malých nových brambor
  • 250 g fazolových lusků
  • 200 g rajčat (mix)
  • 4 vejce
  • 2 saláty little gem (mini salátek)
  • 1 červená cibule
  • 20 černých oliv
  • 8 ančoviček
  • 8 lístků bazalky
  • snítka tymiánu
  • citron
  • sůl
  • černý pepř
  • stroužek česneku

Na dresink

  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžíce najemno nakrájené pažitky
  • 1/2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • špetka cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl
  • černý pepř

POSTUP:

  • Omyté brambory zalijte horkou vodou, osolte, přidejte sůl, tymián a stroužek česneku.
  • Vařte přibližně 15 min tak, aby brambory byly měkké, ale nerozpadaly se. Slijte a nechte vychladnout.
  • Fazolky nakrájejte našikmo na kousky a spařte 5 min. ve vroucí osolené vodě (můžete je přidat v sítu na závěr k bramborám), poté je zchlaďte v ledové vodě, aby si zachovaly barvu.
  • Vajíčka uvařte natvrdo.
  • Z uvedených surovin ušlehejte dresink.
  • Osušené brambory nakrájejte na klínky, přidejte fazolky, rajčata a na plátky nakrájenou červenou cibuli, sůl, pepř.
  • Vše promíchejte s částí dresinku (pár lžic si nechte stranou).
  • Na mísu či talíř rozložte omyté a osušené listy salátu, dokola navršte ochucený salát z mísy, ozdobte olivami, vejcem na měsíčky, ančovičkami a navrch dejte tuňáka a zbytek dresinku.

Tip šéfkuchaře: Jak grilovat tuňáka? Připravte si 3 cm silný filet, lehce ho osolte, pokapejte olivovým olejem, citronem a nechte 10 minut v chladu odpočinout. Poté zprudka grilujte 2 min. z každé strany. Tuňák by měl uvnitř zůstat červený.

Nezapomeňte ho po grilování nechat 3 min. na teplém místě odpočinout, než ho rozkrojíte. To, aby zůstala šťáva uvnitř masa a nevytekla.

BBQ kuřecí salát s fazolemi

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Na salát

  • 2 kuřecí prsa
  • římský salát
  • 50 g černých fazolí (z konzervy nebo uvařené)
  • 2 klasy kukuřice
  • 180 g cherry rajčat
  • 1 avokádo
  • 1 červená cibule
  • 1 tortilla (placka)
  • olej na smažení
  • 1/2 oloupané vydlabané okurky
  • 30 g hoblinek parmazánu
  • lístky koriandru
  • sůl
  • pepř
  • citron, limeta

Na domácí BBQ omáčku

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 350 g rajčat z konzervy
  • 70 g třtinového cukru
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
  • šťáva z 1 citronu
  • lžíce worcesterské omáčky
  • lžička tekutého kouře
  • lžička meruňkové marmelády
  • lžička protlaku
  • olivový olej
  • špetka soli
  • (panák whisky)

POSTUP:

  • Nejprve si připravte omáčku.
  • Na oleji orestujte cibuli a česnek dosklovata, přidejte cukr, který necháte zkaramelizovat.
  • Cibule současně zezlátne.
  • Přidejte hořčici, meruňkovou marmeládu, chilli, citronovou šťávu, jablečný ocet, worcesterskou omáčku, tekutý kouř, whisky, rajčata a protlak (můžete přidat 2-3 lžíce vody).
  • Pomalu vařte cca 25 min.
  • Poté si připravte salát.
  • Kuřecí prsa rozřízněte na stejně silné plátky, pokapejte olejem, citronovou šťávou, osolte a opepřete.
  • Nechte 15 min. odležet, aby se maso marinovalo.
  • Rozpalte grill a pečte kuře z obou stran, až bude mít kůrku.
  • Pak ztlumte žár a potřete z obou stran BBQ omáčkou.
  • Poté ještě grilujte další 4 minuty.
  • Jakmile bude maso hotové, dejte ho na talíř a přikryjte alobalem.
  • Zatímco se kuře griluje, nakrájejte tortillu na proužky, rozehřejte olej a usmažte ji dozlatova, nechte osušit na papírové utěrce.
  • Dále opečte ze všech stran na grilu klas kukuřice. Je hotová, jakmile začne vonět.
  • Nakrájejte omytý římský salát do větší mísy, přidejte fazole, zrna kukuřice, nakrájená rajčata, okurku na podkovičky, na jemné plátky nakrájené avokádo a červenou cibuli.
  • Salát promíchejte se šťávou z limety a citronu, solí a pepřem.
  • Navrch salátu nakrájejte BBQ kuře, dozdobte ho koriandrem, proužky tortilly, hoblinkami parmazánu, pokapejte BBQ omáčkou a podávejte.

Tip: K salátu můžete podávat zvlášť v misce jogurtový dresink: Do řeckého jogurtu přidejte utřený česnek, limetkovou šťávu, najemno nakrájenou pažitku a kopr. Zašlehejte olivový olej.

Letní smetanové recepty

Móda a kosmetika

Veganský salát s červenou čočkou, rajčaty a koriandrem

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 400 g červené čočky
  • 150 g cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • baby špenát
  • hrst čerstvého koriandru
  • šťáva z citronu
  • 1/2 lžíce javorového sirupu
  •  1/2 lžíce dijonská hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Červenou čočku nasypte do vroucí vody s lžící jablečného octa, aby si zachovala barvu, a vařte 7 minut, na skus.
  • Čočku sceďte a vychlaďte, poté ji smíchejte s nakrájenými rajčaty, cibulí, špenátem a koriandrem.
  • Dijonskou hořčici, javorový sirup, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej ušlehejte metličkou a zlehka vmíchejte do salátu.

Bull and Bonito Buddha Bowl

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 100 g mungo výhonků
  • 120 g cizrny
  • 2 střední mrkve na nudličky
  • 80 g cherry rajčat
  • výhonky bylinek
  • 2 avokáda
  • černé olivy
  • quinoa
  • ředkvička
  • citronový dresink
  • šťáva ze 2 citronů
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • lžička medu
  • lžička dijonské hořčice

POSTUP:

  • Cizrnu namočte den předem a uvařte, nebo použijte sterilovanou.
  • Quinou spařte, poté ji zalijte horkou vodou v poměru 1:2 a zvolna 15 min. vařte.
  • Odstavenou, pod pokličkou, ji nechte dojít ještě 20 min.
  • Další suroviny nakrájejte (avokádo hned zakápněte citronem, aby nezhnědlo).
  • Nemíchejte, ale vše vyskládejte do misky.
  • Zakapejte dresinkem a podávejte.

Potraviny, které ochlazují, a mohou tak zpříjemnit den i při vysokých teplotách

Zdraví

Čekankový salát s kozím sýrem a pomerančem

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Na salát

  • miska polníčku
  • 1 červená a 2 bílé čekanky
  • 120 g kozího sýra
  • 2 pomeranče

Na dresink

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce medu
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Čekankové puky rozeberte a nakrájejte.
  • Pomeranče rozeberte na segmenty, do salátu použijte pouze šťavnatou dužinu bez „kůže“.
  • Z oleje, octa a medu vyšlehejte dresink, osolte, opepřete.
  • Čekanku promíchejte s polníčkem a pomeranči, ochuťte dresinkem a ozdobte kousky sýra.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související články

Výběr článků

Načítám