Článek
Drůbeží špízy se zeleninou
INGREDIENCE
- 1 kg kuřecích nebo krůtích prsou
- 3 barevné papriky
- 12 jarních cibulek
- 200 g špeku
- 200 g paprikových klobás
Marináda
- 1 lžička soli
- černý pepř
- kardamom
- 200 ml pomerančové šťávy
- 250 ml červeného vína
- 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce hnědého cukru
POSTUP:
- Maso nakrájejte na větší kousky a promíchejte je s marinádou smíchanou z uvedených přísad.
- Nechte hodinu až dvě odležet.
- Špek a papriky nakrájejte na větší čtverce, z cibulek použijte hlavičky (asi 7 cm dlouhé).
- Vše napíchejte střídavě na špízové jehly tak, aby maso vždy sousedilo se špekem.
- Grilujte nad uhlíky přibližně dvacet minut, špízy průběžně otáčejte a potírejte marinádou.
- Teplota nesmí být příliš vysoká, aby se maso nepálilo zvenčí a uvnitř nezůstalo syrové.
Zpestřete si grilování bezmasými recepty
Recepty
Marinovaná uzená žebírka
INGREDIENCE
- 1,5 kg uzených vepřových žebírek (může být i plec)
- pivo k potírání
- grilovaná zelenina k podávání (papriky, kapie, rajčata, cibule, žampiony)
Marináda
- 150 ml olivového oleje
- 50 ml worcesterské omáčky
- šťáva z citronu
- palička česneku (prolisovat)
- čerstvě mletý černý pepř
- střik tabasca
POSTUP:
- Všechny složky marinády dobře promíchejte a nechte v ní maso hodinu proležet.
- Poté ho osušte a grilujte na roštu cca 10 minut z každé strany.
- V polovině grilovací doby potřete obě strany žebírek pivem, ke konci ještě marinádou.
- K masu na gril přidejte zeleninu. Výtečné jsou například kapie. Nebojte se jim spálit slupku dočerna, po oloupání chutnají skvěle.
Největší chyby při grilování
Zdraví
Medové kuře
INGREDIENCE
- kuře (nejlépe velké farmářské)
- 2 pomeranče
- sklenka medu
- sklenka hruškovice
- kmín
- sůl
POSTUP:
- Kuře den předem osolte (i zevnitř), okmínujte a nechte v lednici. Hodinu před pečením ho vyndejte a naporcujte.
- Porce vložte do marinády připravené z pomerančové šťávy a hruškovice, nechte odležet.
- Jednotlivé porce kuřete rozložte na mřížku grilu nad rozžhavené uhlíky a zvolna grilujte, nejdříve kůží nahoru.
- Zhruba po deseti minutách kousky otočte.
- Průběžně potírejte zbylou marinádou.
- Kuře je třeba grilovat poměrně dlouho, dvacet až třicet minut i více (podle velikosti porcí), aby se uvnitř dostatečně propeklo. Maso ani kosti nesmějí zůstat růžové.
Recepty, které zabodují na každé grilovací party
Zdraví
Bramborové placky
INGREDIENCE
- 500 g brambor
- 300 g polohr. mouky (+ na podsypání)
- 1 vejce
- lžička soli
- máslo dle chuti
- kořenová zelenina k podávání
POSTUP:
- Brambory uvařte ve slupce a nechte je vystydnout.
- Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Přidejte mouku, sůl a vejce a vypracujte tužší bramborové těsto. Pokud je řídké, přisypejte ještě trochu mouky.
- Vytvarujte placičky a zprudka je opečte na roštu nad ohněm. Placky je možné před podáváním potřít máslem nebo sádlem, ale není to nutné.
- Na rošt přidejte dobře umytou mrkev a petržel (oškrábat je nemusíte).
- Dohromady tak vytvoříte skvělé vegetariánské jídlo.
- Placky lze samozřejmě podávat i jako přílohu ke grilovanému masu, zvlášť dobře chutnají s uzeným.
Může se vám hodit na Zboží.cz: