Článek
Vichyssoise polévka
INGREDIENCE
- 1 cibule
- 600 g pórku – pouze bílá část
- 300 g brambor
- 100 g kokosu (strouhaný nebo mladý kokos)
- 150 ml kokosového mléka
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 broskve
- 20 ml olivového oleje
- sůl
POSTUP:
- Nasekejte cibuli a pórek najemno.
- Oloupejte a nakrájejte brambory.
- Cibuli orestujte a přidejte zbytek ingrediencí, kromě kokosového mléka a jedné broskve.
- Vařte 30 minut doměkka. Přilijte kokosové mléko, rozmixujte, přepasírujte přes jemný cedník a nechte vychladit.
- Polévku, která se podává studená, ozdobte plátky čerstvé broskve.
Pikantní sečuánské udon nudle
INGREDIENCE
- 600 g udon nudlí (čerstvé)
- 200 g mrkve
- 200 g pórku
- 300 g pak choi
- 150 g uzeného tempehu
- 30 g hub enoki
- 30 g kešu
- 20 g modré řepy
- 100 g červené cibule
- 50 g zázvoru
- 40 ml sójové omáčky Tamari
- 30 g česneku
- 1 g sečuánského pepře
- 30 g rajčatového protlaku
- 10 g koriandru (čerstvá nať)
- 20 ml mirinu
- 20 ml rýžového sirupu
- 10 ml rýžového octa
- 10 g feferonek
- 30 ml sezamového oleje
- 20 g sezamových semínek
- 20 g bramborového škrobu
POSTUP:
- Nasekejte oloupaný zázvor a česnek, osmahněte na sezamovém oleji, přidejte mrkev a pórek nakrájené na julienne (velmi tenké hranolky) a červenou cibuli na půlkolečka. Vše krátce orestujte.
- Přidejte sečuánský pepř, protlak, sójovou omáčku, mirin, rýžový ocet a sirup.
- Dále přidejte povařené udon nudle a společně krátce povařte.
- Těsně před servírováním přidejte pak choi, kešu ořechy, čerstvý koriandr, modrou řepu a enoki houby.
- Tempeh nakrájejte na trojúhelníky a obalte ve směsi vody a škrobu.
- Poté obalte v sezamových semínkách a usmažte v oleji.
Rybí koláčky
INGREDIENCE
- 200 g filetů z tresky obecné
- 200 g filetů z lososa sockeye
- divoké koření
- 700 g brambor
- 20 g křenu (čerstvý)
- sůl, pepř
- 200 g panko strouhanky
- 2 ks vejce
- 100 g hladké mouky
- 0,5 l slunečnicového oleje
- 10 g hladkolisté petržele
- 15 g kopru (čerstvý)
- 200 ml smetany
- 10 g bazalky (čerstvá)
- 30 g kaparů
- 100 g rajčat
- 50 ml bílého vína
- 80 g šalotky
POSTUP:
- Uvařte oloupané brambory doměkka, důkladně je rozmačkejte a nechte zchladit.
- Ryby uvařte společně s divokým kořením a také je nechte zchladit.
- Smíchejte uvařené ryby, bramborové pyré, nasekanou petrželku, křen, sůl a pepř.
- Vytvarujte z těsta válečky a nakrájejte na jednotlivé porce. Koláčky obalte v trojobalu s panko strouhankou a usmažte v oleji.
- Koláčky servírujte se smetanovou omáčkou, kterou si připravíte takto: na oleji orestujte najemno nasekanou šalotku, zalijte bílým vínem a nechte zredukovat. Přilijte smetanu a krátce povařte.
- Do hotové omáčky vložte nasekané bylinky, kapary a na kostičky nakrájené rajče bez semínek.
Sushi Bowls
INGREDIENCE
- 200 g sushi rýže
- 400 g bio kuřecích prsou
- 40 g rýžového sirupu
- 30 ml rýžového octa
- 300 ml ananasového džusu
- 50 ml mirinu
- 80 ml sójové omáčky Tamari
- 60 g zázvoru
- 10 g sezamu
- 200 g mrkve
- 150 g ředkviček
- 10 g koriandru (čerstvá nať)
- 5 g wasabi prášku
- 30 ml sezamového oleje
- 100 g hrášku (cukrový, ploché lusky)
- 200 g avokáda
- 1 červený salát salanova
- 100 g čínského zelí
- 50 g nakládaného zázvoru
- 1 ks nori řasy
POSTUP:
- Na sezamovém oleji orestujte nasekaný zázvor, přidejte ananasový džus, sójovou omáčku, mirin, půlku rýžového octa a sirupu. Zredukujte na polovinu.
- Kuřecí maso vložte společně s omáčkou do vakuovacího pytlíku. Vařte na 65 °C cca 1,5 hodiny dle velikosti prsou. Maso před servírováním zprudka opečte.
- Sushi rýži propláchněte a uvařte ve 400 ml vody.
- Připravte rozvar z octa, sirupu a soli. Dochuťte jím rýži. Vytvarujte z rýže kuličky.
- Servírujte s nakrájenou zeleninou a zbytkem ingrediencí. Posypte sezamovým semínkem a prachem z nori řasy. Ten uděláte jednoduše rozmixováním v mixéru.
Recepty pro studenty aneb Gurmánsky lze jíst i na koleji
Zdraví