Článek
Aztécký burger
INGREDIENCE
- 450 g mletého krůtího masa
- 90 g červených paprik
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- 1 limeta
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 snítky nati koriandru
- sůl, pepř
- špetka chilli, oregana a mletého římského kmínu
- 1 avokádo
- 1 červená cibule
- 1/3 čajové lžičky uzené papriky
- listy salátu
- majonéza
- 2 rajčata
- 4 hamburgerové housky
POSTUP:
- Mleté krůtí maso smíchejte s najemno nasekanou paprikou, prolisovaným česnekem a chilli.
- Přísady můžete nejdřív lehce orestovat na pánvi s trochou másla, aby se česnek rozvoněl a paprika zesládla.
- Přidejte nadrobno posekaný koriandr a jarní cibuli, koření, kůru a šťávu z limety a vše promíchejte.
- Vytvořte čtyři burgery a potřete je olejem. Grilujte je na vysokém žáru 5 minut z každé strany, dokud nebudou propečené.
- Rozkrojte housky, rozpečete je na grilu, na spodní vrstvu dejte listy salátu, maso, plátek rajčete a tenká kolečka červené cibule. Navrch položte plátky avokáda pokapané limetkovou šťávou, osolené, opepřené.
- Avokádo můžete také rozmačkat a použít ho jako zdravější verzi majonézy. Vše posypejte natrhanými lístky koriandru, housku potřete majonézou.
Pljeskavica, pečená brambora s citronovou kůrou, ajvar
Pljeskavica, grilovaná placka z různých druhů mletého masa, pochází ze srbské kuchyně, ale setkáte se s ní i v řadě dalších balkánských zemí. Podává se s ajvarem, který koupíte už hotový, nebo si ho sami připravíte a zavaříte do zásoby.
INGREDIENCE
Pljeskavica
- 450 g mletého masa (hovězí, vepřové, jehněčí – stejné díly)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 2 snítky petrželové natě
- čubrica (1 lžička)
- sůl
- sklenka sodovky
- pepř mletý
Brambory s citronovou kůrou
- 4 větší brambory
- olivový olej
- 1 stroužek česneku
- 1 citron
- větvička tymiánu
- hrubozrnná sůl
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
Ajvar
- 5 kg kapií
- 2 lilky
- palička česneku
- 150 ml oleje
- červený vinný ocet na dochucení
- sůl
POSTUP:
- Pljeskavica: Najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozmixované chilli a nasekanou petrželku smíchejte v míse s masem, sodovkou a čubricou. Osolte, opepřete a dobře rukama promíchejte.
- Maso rozdělte na čtyři stejné díly. Každý nejprve zpracujte přehazováním v rukou na pevnou kouli.
- Potom maso položte na prkénko mezi dva listy pečicího papíru a plochou dlaní do něj „pleskejte”, až vznikne velká placka tenká asi 1 cm.
- Pljeskavice opékejte na rozpáleném plátu asi 2 minuty po každé straně.
- Brambory: Brambory uvařte ve slupce, do vody přidejte bobkový list, pár kuliček celého pepře a nového koření. Uvařené brambory sceďte a nechte zchladnout.
- Poté je lehce zmáčkněte a opečte na pánvi na olivovém oleji z obou stran dozlatova.
- V misce připravte směs ze tří lžic olivového oleje, tymiánu, rozmačkaného česneku a šťávy a kůry z půlky citronu. Tuto směs nalijte na brambory a dejte je dopéct na 5 minut do trouby na 180 °C. Nakonec je osolte hrubou solí.
- Ajvar: K pljeskavici neodmyslitelně patří ajvar. Koupíte ho hotový, ale můžete si ho zavařit do zásoby sami. Troubu rozpalte na maximum a dejte do ní plech s paprikami a propíchanými lilky.
- Lilky pečte asi 30 minut, papriky déle, měly by jim naskákat černé puchýřky. Z lilků vydlabejte dužinu, papriky dejte do mísy a překryjte potravinářskou fólií. Nechte je zapařit, pak je oloupejte a zbavte jádřinců.
- Čistou dužinu rozmixujte dohladka. Směs dejte do hrnce, přidejte prolisovaný česnek, olej a sůl a na mírném ohni vařte (nebo spíš táhněte jako vývar) asi tři hodiny.
- Občas zkontrolujte a promíchejte, ke konci, když ajvar začne houstnout, už bude potřeba míchání intenzivnější. Nakonec směs dochuťte vinným octem a solí a zavařte do skleniček. Pokud chcete ajvar pikantní, přidejte chilli.
Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka
Zdraví
Grilovaný kuřecí kabobs
Kabobs je variantou kebabu: kousky masa, zeleniny nebo ovoce na špízu.
INGREDIENCE
Špíz
- 450 g kuřecích prsou
- 2 červené cibule
- 1 větší červená paprika
- 1/2 menší cukety
Marináda
- 120 g bílého jogurtu
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce koření tandoori masala
- 1 citron
- olivový olej
- sůl
POSTUP:
- Nejdříve připravte marinádu na maso: smíchejte všechny ingredience.
- Maso nakrájejte na špalíčky (cca 3 x 4 x 4 cm), promíchejte je s marinádou a nechte odležet minimálně 3 hodiny.
- Cuketu nakrájejte na 1 cm silné plátky, papriky a cibuli na hrubší klínky.
- Na špejli (kterou nejdřív namočíte do vody, aby nezačala na grilu hořet) nebo špízovou jehlu napíchejte střídavě maso a zeleninu.
- Špízy grilujte za občasného otočení asi 10 minut, dokud nebude maso propečené.
Grilování bez masa, které si vychutnají nejen vegani a vegetariáni
Zdraví
Vepřové souvlaki
Souvlaki jsou doma v řecké kuchyni.
INGREDIENCE
- 700 g vepřové krkovice bez kosti
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mořské soli
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- chléb pita a salát z pečených paprik k podávání
POSTUP:
- Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek a sůl podrťte v hmoždíři (nebo rozmixujte) na pastu.
- Prošlehejte olej, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru, kopr a přimíchejte česnekovou pastu.
- Marinádu vmasírujte do masa, přikryjte ho a nechte alespoň 2 hodiny marinovat v lednici, nejlépe však přes noc. Pokud se chystáte použít dřevěné špejle, namočte je předem do vody, aby na grilu nehořely.
- Maso vyndejte z chladničky 30 minut předtím, než ho začnete opékat.
- Napíchejte ho na špízy a rozpalte gril anebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Špízy opékejte 3 minuty z každé strany, přitom je potírejte zbylou marinádou.
- Podávejte s opečenými pita plackami a salátem z pečených paprik: Papriky pečte zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až se na nich začnou dělat puchýře (slupka může být místy až černá). Papriky ale nesmějí popraskat, přišli byste o šťávu, která je základem salátu.
- Opečené papriky vložte do mikrotenového sáčku a nechte je v něm zapařit.
- Vychladlé papriky rozkrojte nad miskou a nechte do ní vytéct šťávu. Pak z nich oloupejte zčernalou slupku, zbavte je jádřince a nakrájejte na proužky. Osolte je a přidejte k nim prolisovaný česnek, olej, sůl, balzamikový ocet a nahrubo natrhanou zelenou petrželku.
Grilovací tipy
- Maso vyndejte z lednice s předstihem, aby nedostalo tepelný šok. Zůstane tak křehké a šťavnaté.
- Do marinád nedávejte sůl, vytáhla by z masa šťávu. Ideální je solit maso až těsně před grilováním nebo už hotové.
- Při podávání nezapomínejte na hořčici, neutralizuje škodliviny z kouře.
- Rošt potřete olejem a maso obracejte až tehdy, když se samo „pustí“ – snadno obrátí.
- Buďte trpěliví a s hotovým masem pár minut počkejte, aby se vstřebala šťáva a nevytekla při zakrojení.
- Nezapomínejte, že hovězí může zůstat částečně syrové (podle přání), ale pro vepřové a především pro drůbež to neplatí. Kuře nesmí být uvnitř růžové.
- Při grilovačkách se často zapomíná na ryby. Přitom chutnají fantasticky, ať už sáhnete po kaprovi či makrele. Z ryb připravíte také vynikající špízy nebo karbanátky.