Hlavní obsah

Recepty na grilování: Mleté maso a špízy

Už vás nebaví jen tradiční recepty na grilu a hledáte inspiraci, čím nevšedně pohostit své přátele a nejbližší? Pak právě pro vás máme několik tipů od šéfkuchaře restaurace Bull & Bonito Jana Schánila, který se zaměřil na mleté maso a špízy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aztécký burger

Článek

Aztécký burger

INGREDIENCE

  • 450 g mletého krůtího masa
  • 90 g červených paprik
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 limeta
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky nati koriandru
  • sůl, pepř
  • špetka chilli, oregana a mletého římského kmínu
  • 1 avokádo
  • 1 červená cibule
  • 1/3 čajové lžičky uzené papriky
  • listy salátu
  • majonéza
  • 2 rajčata
  • 4 hamburgerové housky

POSTUP:

  • Mleté krůtí maso smíchejte s najemno nasekanou paprikou, prolisovaným česnekem a chilli.
  • Přísady můžete nejdřív lehce orestovat na pánvi s trochou másla, aby se česnek rozvoněl a paprika zesládla.
  • Přidejte nadrobno posekaný koriandr a jarní cibuli, koření, kůru a šťávu z limety a vše promíchejte.
  • Vytvořte čtyři burgery a potřete je olejem. Grilujte je na vysokém žáru 5 minut z každé strany, dokud nebudou propečené.
  • Rozkrojte housky, rozpečete je na grilu, na spodní vrstvu dejte listy salátu, maso, plátek rajčete a tenká kolečka červené cibule. Navrch položte plátky avokáda pokapané limetkovou šťávou, osolené, opepřené.
  • Avokádo můžete také rozmačkat a použít ho jako zdravější verzi majonézy. Vše posypejte natrhanými lístky koriandru, housku potřete majonézou.

Pljeskavica, pečená brambora s citronovou kůrou, ajvar

Foto: Milan Malíček, Právo

Pljeskavica, pečená brambora s citronovou kůrou, ajvar

Pljeskavica, grilovaná placka z různých druhů mletého masa, pochází ze srbské kuchyně, ale setkáte se s ní i v řadě dalších balkánských zemí. Podává se s ajvarem, který koupíte už hotový, nebo si ho sami připravíte a zavaříte do zásoby.

INGREDIENCE

Pljeskavica

  • 450 g mletého masa (hovězí, vepřové, jehněčí – stejné díly)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 2 snítky petrželové natě
  • čubrica (1 lžička)
  • sůl
  • sklenka sodovky
  • pepř mletý

Brambory s citronovou kůrou

  • 4 větší brambory
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 citron
  • větvička tymiánu
  • hrubozrnná sůl
  • bobkový list
  • celý pepř
  • nové koření

Ajvar

  • 5 kg kapií
  • 2 lilky
  • palička česneku
  • 150 ml oleje
  • červený vinný ocet na dochucení
  • sůl

POSTUP:

  • Pljeskavica: Najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozmixované chilli a nasekanou petrželku smíchejte v míse s masem, sodovkou a čubricou. Osolte, opepřete a dobře rukama promíchejte.
  • Maso rozdělte na čtyři stejné díly. Každý nejprve zpracujte přehazováním v rukou na pevnou kouli.
  • Potom maso položte na prkénko mezi dva listy pečicího papíru a plochou dlaní do něj „pleskejte”, až vznikne velká placka tenká asi 1 cm.
  • Pljeskavice opékejte na rozpáleném plátu asi 2 minuty po každé straně.
  • Brambory: Brambory uvařte ve slupce, do vody přidejte bobkový list, pár kuliček celého pepře a nového koření. Uvařené brambory sceďte a nechte zchladnout.
  • Poté je lehce zmáčkněte a opečte na pánvi na olivovém oleji z obou stran dozlatova.
  • V misce připravte směs ze tří lžic olivového oleje, tymiánu, rozmačkaného česneku a šťávy a kůry z půlky citronu. Tuto směs nalijte na brambory a dejte je dopéct na 5 minut do trouby na 180 °C. Nakonec je osolte hrubou solí.
  • Ajvar: K pljeskavici neodmyslitelně patří ajvar. Koupíte ho hotový, ale můžete si ho zavařit do zásoby sami. Troubu rozpalte na maximum a dejte do ní plech s paprikami a propíchanými lilky.
  • Lilky pečte asi 30 minut, papriky déle, měly by jim naskákat černé puchýřky. Z lilků vydlabejte dužinu, papriky dejte do mísy a překryjte potravinářskou fólií. Nechte je zapařit, pak je oloupejte a zbavte jádřinců.
  • Čistou dužinu rozmixujte dohladka. Směs dejte do hrnce, přidejte prolisovaný česnek, olej a sůl a na mírném ohni vařte (nebo spíš táhněte jako vývar) asi tři hodiny.
  • Občas zkontrolujte a promíchejte, ke konci, když ajvar začne houstnout, už bude potřeba míchání intenzivnější. Nakonec směs dochuťte vinným octem a solí a zavařte do skleniček. Pokud chcete ajvar pikantní, přidejte chilli.

Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka

Zdraví

Grilovaný kuřecí kabobs

Kabobs je variantou kebabu: kousky masa, zeleniny nebo ovoce na špízu.

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Špíz

  • 450 g kuřecích prsou
  • 2 červené cibule
  • 1 větší červená paprika
  • 1/2 menší cukety

Marináda

  • 120 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce koření tandoori masala
  • 1 citron
  • olivový olej
  • sůl

POSTUP:

  • Nejdříve připravte marinádu na maso: smíchejte všechny ingredience.
  • Maso nakrájejte na špalíčky (cca 3 x 4 x 4 cm), promíchejte je s marinádou a nechte odležet minimálně 3 hodiny.
  • Cuketu nakrájejte na 1 cm silné plátky, papriky a cibuli na hrubší klínky.
  • Na špejli (kterou nejdřív namočíte do vody, aby nezačala na grilu hořet) nebo špízovou jehlu napíchejte střídavě maso a zeleninu.
  • Špízy grilujte za občasného otočení asi 10 minut, dokud nebude maso propečené.

Grilování bez masa, které si vychutnají nejen vegani a vegetariáni

Zdraví

Vepřové souvlaki

Souvlaki jsou doma v řecké kuchyni.

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 700 g vepřové krkovice bez kosti
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mořské soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • chléb pita a salát z pečených paprik k podávání

POSTUP:

  • Maso nakrájejte na větší kostky. Česnek a sůl podrťte v hmoždíři (nebo rozmixujte) na pastu.
  • Prošlehejte olej, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru, kopr a přimíchejte česnekovou pastu.
  • Marinádu vmasírujte do masa, přikryjte ho a nechte alespoň 2 hodiny marinovat v lednici, nejlépe však přes noc. Pokud se chystáte použít dřevěné špejle, namočte je předem do vody, aby na grilu nehořely.
  • Maso vyndejte z chladničky 30 minut předtím, než ho začnete opékat.
  • Napíchejte ho na špízy a rozpalte gril anebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Špízy opékejte 3 minuty z každé strany, přitom je potírejte zbylou marinádou.
  • Podávejte s opečenými pita plackami a salátem z pečených paprik: Papriky pečte zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až se na nich začnou dělat puchýře (slupka může být místy až černá). Papriky ale nesmějí popraskat, přišli byste o šťávu, která je základem salátu.
  • Opečené papriky vložte do mikrotenového sáčku a nechte je v něm zapařit.
  • Vychladlé papriky rozkrojte nad miskou a nechte do ní vytéct šťávu. Pak z nich oloupejte zčernalou slupku, zbavte je jádřince a nakrájejte na proužky. Osolte je a přidejte k nim prolisovaný česnek, olej, sůl, balzamikový ocet a nahrubo natrhanou zelenou petrželku.

Grilovací tipy

  • Maso vyndejte z lednice s předstihem, aby nedostalo tepelný šok. Zůstane tak křehké a šťavnaté.
  • Do marinád nedávejte sůl, vytáhla by z masa šťávu. Ideální je solit maso až těsně před grilováním nebo už hotové.
  • Při podávání nezapomínejte na hořčici, neutralizuje škodliviny z kouře.
  • Rošt potřete olejem a maso obracejte až tehdy, když se samo „pustí“ – snadno obrátí.
  • Buďte trpěliví a s hotovým masem pár minut počkejte, aby se vstřebala šťáva a nevytekla při zakrojení.
  • Nezapomínejte, že hovězí může zůstat částečně syrové (podle přání), ale pro vepřové a především pro drůbež to neplatí. Kuře nesmí být uvnitř růžové.
  • Při grilovačkách se často zapomíná na ryby. Přitom chutnají fantasticky, ať už sáhnete po kaprovi či makrele. Z ryb připravíte také vynikající špízy nebo karbanátky.
Související témata:

Výběr článků

Načítám