Článek
Tartaletky s maracujou
INGREDIENCE
Na těsto
- 6 g psyllia (semínka jitrocele indického)
- 90 g javorového sirupu
- 140 g jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
- 140 g hladké pšeničné mouky
- 120 g cocovitu (řepkový margarín s kokosovým olejem)
- vanilka
- sůl
Na krém
- 200 g maracujového pyré
- 250 g rýžového sirupu
- 200 ml vody
- 4 g agaru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 60 g kokosového oleje
Na ozdobení
- sezónní ovoce
- kokosová šlehačka
POSTUP:
- V misce promíchejte psyllium s javorovým sirupem.
- Ve velké míse smíchejte mouky, vanilku a špetku soli.
- Přidejte cocovit a rukama promačkejte na drobenku.
- Přilijte směs psyllia s javorovým sirupem a zpracujte v kompaktní těsto.
- Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry do tenké placky (cca 3 mm) a tu dejte na 5 minut do mrazáku.
- Vykrájejte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem do ráfků (my používáme nepřilnavé o průměru 8 cm) jako dno tartaletky.
- Ze zbylého těsta vykrájejte proužky pro vyložení okrajů ráfků.
- Dna propíchejte vidličkou a pečte 12 minut na 160 °C.
- Mezitím si připravte krém. Do menšího hrnce nalijte maracujové pyré a rýžový sirup. Mírně zahřejte a promíchejte.
- Ve 200 ml vody rozmíchejte agar a kukuřičný škrob. Směs přilijte do hrnce a míchejte do zhoustnutí.
- Odstavte z plotýnky a přimíchejte kokosový olej.
- Vzniklý krém rovnoměrně rozlijte do upečených tartaletek.
- Nechte vychladnout a ozdobte ovocem a kokosovou šlehačkou.
Ochutnejte populární britský retro dezert s českými kořeny
Čokoládový dort s malinami
INGREDIENCE
Sypké suroviny
- 150 g polohrubé bio mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky hrubě mleté
- 60 g kakaa
- 1 kypřicí prášek
Vlhké suroviny
- 250 g malinové marmelády slazené jablečnou šťávou
- 70 g rostlinného oleje
- 70 g kokosového cukru
- 450 ml kokosového mléka
Na krém
- 1 litr kokosového mléka
- 4 g agaru (želatina z mořských řas)
- 400 g kvalitní hořké čokolády
- marmeláda na potření korpusu
- čerstvé sezonní ovoce (například maliny)
POSTUP:
- Nejprve vyložte dno dvou dortových forem (o průměru 28 cm) pečicím papírem, stěny pomažte olejem a posypte moukou.
- Ve větší míse smíchejte všechny vlhké suroviny a v druhé misce sypké suroviny.
- Ty pak postupně přisypávejte a přimíchávejte k těm vlhkým.
- Hotové těsto rozlijte rovnoměrně do obou forem a pečte v troubě 15–20 minut na 180 °C.
- Mezitím si připravte krém. Do hrnce nalijte kokosové mléko a přidejte agar. Nechte projít varem, odstavte z plotýnky a přidejte čokoládu, kterou rozmícháte a necháte rozpustit.
- Jeden upečený korpus nechte v dortové formě a pomažte marmeládou. Polijte ho polovinou připraveného krému a přidejte čerstvé ovoce. Nechte vychladnout a přikryjte druhým korpusem.
- Dort polijte zbylým krémem a nechte vychladnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Hotový dort ozdobte ovocem.
Kokosové dezerty podle cukráře Josefa Maršálka
Kokosové kuličky s jáhlami
INGREDIENCE
- 200 g jáhel
- 700 ml kokosového mléka
- 250 g kokosu
- 100 g rýžového sirupu
- vanilkový lusk
- (mandle)
POSTUP:
- Jáhly propláchněte, nasypte do většího hrnce s nepřilnavým dnem a zalijte kokosovým mlékem.
- Vanilkový lusk podélně nakrojte, vyškrábejte zrníčka do hrnce a přidejte i celý lusk.
- Přiveďte k varu a zvolna vařte až do změknutí (cca 20 minut).
- Ke konci je třeba jáhly míchat, aby se nepřipálily. Uvařené jáhly promíchejte s rýžovým sirupem a nechte je vychladnout.
- Přidejte 200 g kokosu a celou směs rozmixujte ponorným mixérem.
- Nechte hmotu vychladnout v lednici, klidně i přes noc.
- Z hmoty vytvořte kuličky o váze přibližně 20 g a obalte je ve zbylém kokosu.
- Dovnitř každé kuličky můžete schovat upraženou mandli.
- Hotové kuličky skladujte v chladu.
Laskominy, které potěší zejména děti
Brownies z červené řepy
INGREDIENCE
Sypké suroviny
- 90 g čirokové polohrubé mouky
- 90 g pohankové polohrubé mouky
- 40 g kokosové mouky
- 75 g kakaa
- 6 g kypřicího prášku
- 1 čajová lžička xantanu (polysacharid, zahušťovadlo, vyrobený obvykle z kukuřice nebo sóji)
- špetka soli
Vlhké suroviny
- 270 g uvařené červené řepy
- 270 g rýžového sirupu
- 60 ml slunečnicového oleje
- 120 ml kokosového mléka
- 2 g mletého lněného semínka
Poleva
- 350 ml kokosového mléka
- 1,5 g agaru
- 120 g hořké čokolády
- 50 g cocovitu
POSTUP:
- Očištěnou, nakrájenou červenou řepu uvařte do měkka a nechte vychladnout.
- V mixéru ji rozmixujte do hladka se všemi ostatními vlhkými surovinami.
- V druhé míse smíchejte sypké ingredience a přisypte je k těm rozmixovaným.
- Smíchejte vše dohromady a hmotu rozetřete na vymazaný obdélníkový plech (35 cm x 24 cm).
- Pečte na 170 °C 20 minut, poté nechte vychladnout.
- Mezitím si přichystejte polevu. Do malého hrnce nalijte kokosové mléko a přisypte agar, nechte krátce projít varem, sejměte z plotny.
- V horkém mléce s agarem nechte rozpustit čokoládu a cocovit, promíchejte.
- Touto polevou polijte upečené brownies a nechte je vychladnout.
Může se vám hodit na Zboží.cz: